Asturie: Španělská provincie nadchne nejen horami a sýry

Zajímavosti

Asturie, jedna z autonomních oblastí Španělska, leží na severu při Biskajském zálivu. Není příliš navštěvovaná běžnými turisty, spíš cestovatelskými fajnšmekry. Oficiálně má název knížectví, i když jím není. Nikomu to nevadí – byla dokonce královstvím.

Vzniklo v roce 1718, pravý význam získalo až o čtyři roky později. Původně vizigótský šlechtic Pelayo tehdy v legendární bitvě u Covadongy porazil a poté vystrnadil obávané muslimské Maury. Je dodnes uznávaný jako největší zdejší hrdina.

katedrála v Covadonze

Jeho sochu najdeme v každém významnějším městě. Stejně je po něm pojmenováno kdeco – od náměstí až po hospody. Podle pověsti jeho úsilí podporovala Panna Maria a předala mu vlastnoručně Kristův symbol, kříž. S tím pak šel do vítězného boje. I proto je uctívaný, zdobí vlajku a znak.

Asturie

Pěší turisty přitahují čtyři chráněná území

Velkou část Asturie (zhruba 25 x 40 km) zaujímá národní park Picos de Europa, zasahující i do Kantábrie a Leónu, s nejvyššími vrcholy Torrecerredo (2648 m) a Naranjo de Bulnes, v místním jazyce Picu Urriellu (2519 m). Většina návštěvníků je obdivuje hlavně zezdola, výstup nahoru je čistě horolezecká záležitost. To neznamená, že by tady nebyly vhodné trasy pro ostatní, naopak je jich dost, některé i pro méně fyzicky zdatné jedince či děti.

Naranjo de Bulnes

Vhodná skoro pro každého je stezka kaňonem od řeky Cares, má více druhů obtížnosti, podle kondice si lze bez problémů vybrat. Nejvíc turistů začíná v městě Poncebos, trasa vedoucí z něj není příliš náročná, ale přitom nepostrádá nic z adrenalinových zážitků, které skýtá vysokohorská turistika. Další možností je vyjít z městyse Cangas de Onís.

Cangas de Onís

Jinak kromě Picos de Europa jsou tu ještě tři další chráněná území – Muniellos, Somiedo, Redes. Na návštěvu se hodí nejlépe letní měsíce, ale i přesto se doporučuje přibalit teplé oblečení, hory jsou hory.

Voda z kašny prý dělá ženy šťastnými

Pro nezadané ženy je dost přitažlivá návštěva vodopádu Pramen manželství. Nad ním je svatá jeskyně, v ní kašna ve tvaru poháru se sedmi tryskami. Traduje se, že když se vdavekchtivá dívka napije z každé trysky, do roka a dne se její přání splní. Uvnitř je i kaplička Panny Marie či náhrobky dona Pelaya a krále Alfonse I., další slavné postavy Asturie. Odtud vede tunel k bazilice postavené koncem devatenáctého století. Kdo si potrpí na výhledy a zvládne asi 4-6hodinový výstup, vydá se na horu Jultayo (1940 m), odkud má celý kraj jako na dlani.

Pěkná cesta, kde se už turista zadýchá a možná i trochu zpotí, vede od jezera Ercina k horské boudě Vega de Ario, možností je hodně. Znalci se shodují, že jeden z nejhezčích pohledů je na soutěsku řeky Cares a 12 km dlouhý kaňon, spojující osady Poncebos a Caín. Součástí krajiny jsou i lávky přes skalní štíty, některé části cesty jsou úzké, třeba jen metr a půl, v těch místech se snad všichni instinktivně raději drží u skalní stěny. Všudypřítomný klid ruší místy pouze zvonce stád krav, koz či ovcí, ty se z pastvin ozývají už dlouhá staletí.

národní park Picos de Europa

Bačové zůstávají věrni tradicím

Právě z jejich mléka vznikají legendární sýry, těch je dvacet druhů. Nejdelší, stoletou tradici mají cabrales a zejména gamoneu, který leckde stále ještě vyrábějí bačové v salaši, stejně jako jejich předci. Je tvrdý, velmi chutný, cabrales, zvaný také „modrý“, naopak plísňovitý, výjimečný v tom, že se nesuší v kouři, ale minimálně dva měsíce zraje v jeskyních. I když určitě chutná všude jinde. Pokud si ho někdo dá přímo u výrobce v horské boudě, má nejen kulinářský, ale i estetický zážitek. Proslavený je také lehce alkoholický jablečný mošt sidra.

Gijón

Asturie oplývá rovněž památkami

Je jasné, že pro Čechy není příliš zajímavá destinace bez moře. Ani je ovšem návštěva Asturie nezklame, stačí navštívit největší město, Gijón. Nejpopulárnější pláží je písčitá San Lorenzo, ale jsou tu mnohé další, některé zastrčené.

pláž San Lorenzo

Ani ten, kdo chce spojit koupání a památky, nebude zklamán, za podívání stojí chrám San Lorenzo, budova radnice, nádherný palác Revillagigedo. Raritou je muzeum, kde jsou vystaveny dudy nejen ze Španělska, ale i ze zbytku Evropy, Afriky a také Asie. A komu by to nestačilo, jen o 25 km dál je další historické město, Oviedo

palác Revillagigedo

Další zajímavosti o Španělsku najdete například ZDE.

Salina Turda

Salina Turda: Nejkrásnější důl světa je pýchou Rumunska

Civita di Bagnoregio: Umírající město v Itálii je fascinující atrakcí

Civita di Bagnoregio

Mohlo by vás zajímat

5 tipů, jak překonat strach z létání

Dovolená bez starostí: 5 tipů, jak překonat strach z létání

Milujete moře, plážový písek a objevování vzdálených končin, ale při představě cestování letadlem vás přepadá hrůza? Aviofobie neboli strach z létání může zkomplikovat plány nejednoho cestovatele. My vám na následujících řádcích poradíme několik způsobů, jak strach z létání zmírnit, případně jak se ho úplně zbavit! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 13. díl

Experti na cestách: 13. díl

ŘECKO JE VŠECKO! Sami se o tom můžete přesvědčit tomtu dílu pořadu Experti na cestách, který je zaměřen právě na tuto oblíbenou destinaci. Jaká krásná místa navštívit, co zažít, a na co určitě nezapomenout? To Vám prozradí dnešní host, kterým bude naše obchodní ředitelka Lenka Pátek. Share Tweet Email

Číst více

knižní průvodce Řeckem

Knižní průvodce Řeckem vám usnadní dovolenou na Krétě, Kosu i Korfu

Chystáte se do Řecka? Díky CK Blue Style můžete strávit dovolenou na devíti řeckých ostrovech. Nabízí se Kréta, Rhodos, Kos, Samos, Korfu, Kefalonie, Zakynthos, Lefkada a Santorini. Hodně informací se dozvíte na internetových stránkách cestovní kanceláře, inspiraci najdete taktéž v tomto blogu nebo v infoknize na hotelové recepci. Další variantou je knižní průvodce Řeckem, který […]

Číst více