Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Rady, tipy a informace

DestinaceRady na cestuSpojené arabské emiráty

Poletíte s CK Blue Style do Spojených arabských emirátů (SAE)? Ať už si vyberete emirát Dubaj, Ras al-Khaimah, Fujairah, Ajman, Sharjah nebo Abu Dhabi, patrně si položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si v Česku proměnit peníze? Čeho se vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co v SAE kupovat? Tato témata se týkají především jedinců, pro které bude letošní dovolená ve Spojených arabských emirátech premiérou.

Rady, tipy a důležité informace nejspíš ocení i ti, kteří v této zemi nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená ve Spojených arabských emirátech mnohem pohodovější.

město Dubaj a nejvyšší budova světa Burj Khalifa

1/ Cestovní doklad

S občanským průkazem neuspějete! Pro vstup do SAE je vyžadován cestovní pas, jehož platnost přesahuje plánovanou dobu pobytu v zemi minimálně o 6 měsíců. Tzv. pas-blesk bez strojově čitelných údajů a bez nosiče biometrických prvků, který je vydáván s dobou platnosti na 6 měsíců, tudíž nelze pro cestu do SAE použít. Vydáte-li se na dovolenou s CK Blue Style, vízum nepotřebujete.

Při cestách do zahraničí se obecně doporučuje mít u sebe kopii cestovního dokladu – papírovou v zavazadle, elektronickou v mailu nebo fotografii v telefonu. V případě ztráty či odcizení cestovního pasu nejdříve kontaktujte delegáta nebo hotelovou recepci, poté se v součinnosti s nimi obraťte na nejbližší policejní stanici a odcizení/ztrátu nahlaste. Pro váš odlet ze SAE budete policejní protokol o odcizení/ztrátě potřebovat.

Pokud máte platný doklad totožnosti (občanský průkaz, řidičský průkaz) nebo jeho kopii (ideálně kopii cestovního pasu), vezměte je – společně s policejním protokolem – s sebou na Velvyslanectví ČR v Abu Dhabi, kde vám vystaví náhradní cestovní doklad. Ten slouží k jednosměrné cestě zpět do ČR. Pokud platný doklad totožnosti ani žádnou kopii nemáte, ověří vaši totožnost na místě v systému CzechPoint. Dále budete potřebovat dvě fotografie pasového formátu 3,5 x 4,5 cm a hotovost v AED na zaplacení správního poplatku.

Abu Dhabi

Velvyslanectví ČR v Abu Dhabi

Embassy of the Czech Republic

Marina Village, Villa A09, Breakwater Area, Abu Dhabi

P.O.Box 27009

Tel: +971 2 6782800

Nouzová linka: +971 50 662 8920

E-mail: abudhabi@embassy.mzv.cz

Web: www.mzv.cz/abudhabi

Úřední hodiny pro veřejnost: ne–st 9.00–16.00, čt 9.00–15.00

2/ Peníze

Oficiální měnou je emirátský dirham (AED), který se dělí na 100 filsů. Na letišti, ve větších hotelech i ve městech narazíte na bankomaty, z nichž lze vybrat hotovost. Na mnoha místech je možné platit kartou. Přesto doporučujeme mít u sebe i hotovost. Pokud si z Česka přivezete eura nebo americké dolary, můžete si je proměnit ve směnárně, častokrát i na hotelové recepci.

oficiální měnou SAE je emirátský dirham neboli AED

3/ Řeč

Úředním jazykem je arabština, ale běžně se tu domluvíte anglicky.

4/ Bezpečnost

Bezpečnostní situace je stabilní, v zemi je relativně nízká kriminalita. Nejnižší je v emirátu Abu Dhabi, naopak v emirátu Dubaj vzhledem k velkému pohybu cizinců kriminalita rok od roku roste. Stále běžnější jsou krádeže cestovních dokladů.

V SAE je platný zákon o kyberkriminalitě, podle kterého je možné přísně postihovat i v Evropě běžné projevy na internetu a sociálních sítích, a to i v případě, že byly učiněny mimo území SAE. Turisté by se měli důsledně vyvarovat negativních či urážlivých projevů/komentářů vztahujícím se k SAE, jejich představitelům i soukromým osobám. Jinými slovy – v SAE můžete být zatčeni i proto, že jste například před rokem v Děčíně negativně okomentovali status na Facebooku, týkající se Spojených arabských emirátů…

dubajská Marina

5/ Zavazadla

Spojené arabské emiráty nejsou Afghánistán nebo Nepál. Naopak se jedná o nákupní ráj, tudíž tady seženete vše potřebné i nepotřebné. Jde spíše o to, na kterém místě se bude vaše dovolená ve Spojených arabských emirátech odehrávat, respektive jak daleko odtamtud se nalézají nejbližší nákupní možnosti.

Snažte se doma nezapomenout zejména léky na předpis. Ty si pro jistotu přivezte v originálním balení. Ale pozor! Do SAE je zakázán dovoz některých léků, které jsou v ČR běžně dostupné. Doporučujeme proto před cestou nahlédnout do aktuálního seznamu zakázaných léků (zde) a opatřit si včas v ČR povolenou alternativu zakázaného léku či požadovanou lékařskou dokumentaci pro jeho dovoz (úředně ověřenou kopii předpisu, potvrzení Ministerstva zdravotnictví ČR, že uživatel léku jej má v držení legálně a pouze pro osobní potřebu). V případě nejasností či za účelem ověření možnosti dovozu konkrétního léku se lze informovat na telefonním čísle: +971-2-6313 742 (Drug Control Department) či e-mailech: ah.osman@moh.gov.ae, mvashokan@moh.gov.ae.

A co si rozhodně do kufru nebalte? Zakázán je dovoz výrobků z vepřového masa, pornografických či erotických materiálů (týká se videozáznamů, knih a časopisů) a materiálů, které by mohly být považovány za pomůcky pro šíření jiného než muslimského náboženství. Dále zbraně, střelivo (včetně prázdné munice), pomůcky pro tělesnou ochranu typu neprůstřelných vest, čisticí soupravu ke zbrani, opasek s pouzdrem na zbraň, pouta a další vojenský či policejní materiál. Převážení např. prázdné nábojnice do vzduchovky může být potrestáno v lepším případě vysokou pokutou, v horším pak odnětím svobody o délce minimálně 6 měsíců nepodmíněně! Zvláštní licenci vyžaduje dovoz technického vybavení, jako jsou satelitní telefony, odposlouchávací a nahrávací zařízení, vysílačky apod.

Striktně je zakázán dovoz narkotik. Letiště jsou vybavena citlivými přístroji na indikaci i minimálního množství drog. Při zjištění byť nepatrného množství drogy u cestujícího hrozí soud za držení omamných prostředků, přičemž minimální sazba za tento delikt je v SAE odnětí svobody na čtyři roky nepodmíněně. Přísné tresty se týkají též držení marihuany či umělých směsí, např. Spice. Licenci vyžaduje dovoz pesticidů.

V případě vstupu do země prostřednictvím letiště v Dubaji lze bezcelně dovézt 400 ks cigaret nebo 50 ks doutníků nebo 500 g tabáku, 4 litry alkoholu či 2×24 plechovek piva a dary v hodnotě do 3.000 AED. Dovoz alkoholu je zcela zakázán do emirátu Sharjah. Povinná směna valut ani povinnost prokázat dostatek finančních prostředků pro pobyt v SAE nejsou zavedeny.

pouštní duny v Abu Dhabi

6/ Automobily

České řidičské průkazy nejsou místními úřady akceptovány. Během krátkodobých turistických pobytů lze v zemi řídit automobil na základě kombinace mezinárodního řidičského průkazu a českého řidičského průkazu. Autopůjčovny standardně požadují předložení mezinárodního řidičského průkazu. Budete-li si chtít pronajmout automobil, obraťte se na svého delegáta, který vám doporučí vhodnou autopůjčovnu.

Jaké předpisy je nezbytné dodržovat především? Nejvyšší povolená rychlost ve městě je 60–80 km/h, na dálnicích 100–120 km/h. Používání bezpečnostních pásů je povinné pro řidiče a spolucestujícího na předním sedadle. Vpředu nesmí sedět dítě mladší 10 let. Ve městě se na vyhrazených parkovacích zónách platí. Jsou označeny oranžovou značkou a stojí u nich solární parkovací hodiny. Pokuty za absenci parkovacího lístku na přístrojové desce jsou od 100 AED výše, za překročení rychlosti zaplatíte cca 200 AED.

Autobusová doprava v SAE funguje, ale není ideálním způsobem přepravy. K dispozici jsou taxíky. Všechny vozy jsou vybaveny taxametrem (nástupní taxa cca 12 AED, 1 km jízdy 2 AED), pro delší trasy mají pevně stanovené ceny. Pokud se nechcete stresovat ani riskovat, vydejte se na některý z organizovaných výletů, jež jsou součástí nabídky CK Blue Style.

silnice v Dubaji

7/ Moře

Emiráty Abu Dhabi, Dubaj, Sharjah, Ajman, Umm al-Kuvajn a Ras al-Khaimah omývá Perský záliv, zatímco emirát Fujairah záliv Ománský. Moře je ve všech oblastech velice čisté a pláže pokrývá jemný bílý písek. Vstup do vody je většinou pozvolný. Hotelové pláže jsou od veřejných zpravidla odděleny plotem. Ten zasahuje i několik metrů do moře a není přes něj vidět. Lehátka a slunečníky mohou klienti využívat zdarma, stejně tak plážové osušky. Záleží samozřejmě na pravidlech konkrétního hotelu…

Na veřejných plážích se místní ženy koupou zahalené, turistky mohou bez problémů nosit plavky (s výjimkou emirátu Sharjah). Jeden nebo dva dny v týdnu je na veřejné pláže vstup povolen pouze ženám a dětem. Jedná se o tzv. Ladies days. Na veřejných plážích lehátka ani slunečníky nebývají – pokud ano, tak za mírný poplatek. Vstup bývá zpoplatněn cca 10 AED.

pláž v Abu Dhabi

V některých lokalitách se v menší míře vyskytují medúzy, z nichž však nemusíte mít strach. Mnohé hotely mají v nabídce vodní sporty. Nároční potápěči míří hlavně do emirátu Fujairah, který se pyšní pestrým podmořským životem. Navíc tu lze zkoumat podmořské jeskyně a vraky lodí.

Nudapláže v SAE nenajdete, jsou přísně zakázány. Není povoleno ani opalování „nahoře bez“. Pokud se řadíte mezi skalní naturisty, vyrazte s CK Blue Style raději do Bulharska, Řecka nebo Španělska. Dovolená ve Spojených arabských emirátech je ryze pro „slušňáky “, a to nejen v tomto ohledu…

dovolená ve Spojených arabských emirátech se může odehrávat i v emirátu Fujairah

8/ Jídlo a pití

Hotely, které jsou v nabídce CK Blue Style, nabízejí speciality místní i mezinárodní gastronomie. Co se týče arabské kuchyně, ta je značně pestrá. Pokrmy se připravují z ryb, velbloudího masa i mléka, častokrát i ze sušených datlí. Hojně se využívá koření. K nejznámějším jídlům patří ghuzi (pečené jehněčí maso s rýží a borovými ořechy), foul (dušené boby s česnekem a citrónem), luqaimat (smažené kuličky z vajec, mouky a šafránu), moutabal (kaviár z lilku) či shish tawook (grilované kuřecí kousky v marinádě s kmínem a skořicí). A co takhle tvarohový koláč se šlehačkou? Tomu se říká esh asaraya. Na bufetových stolech skoro nikde nechybí důvěrně známá baklava (zákusek z listového těsta, plněný ořechy a namáčený v medu).

luqaimat

Určitě ochutnejte beduínskou kávu ochucenou kardamomem. Podává se v malých pohárcích bez ouška. Pokrmy se nejčastěji zapíjejí vodou, ale výběr nápojů je samozřejmě široký. Skvělé jsou například místní džusy a čaje.

Především v Dubaji, plné unikátů, můžete zavítat do nejrůznějších restaurací, mnoho jich je i v nákupních centrech, včetně poboček důvěrně známých mezinárodních řetězců. Objevíte rovněž libanonské, indické, pákistánské a íránské restaurace. Běžně seženete i sushi, nebo třeba mexické speciality…

dva obyvatelé SAE obědvají v restauraci

9/ Suvenýry

Dovolená ve Spojených arabských emirátech láká mimo jiné jedince, kteří rádi nakupují. V Dubaji stojí největší nákupní centrum na světě – Dubai Mall. K návštěvě svádějí i další centra a také kamenné obchody, zejména v ostatních emirátech. Pozoruhodnou raritou jsou starobylé trhy. Tam seženete zlato, šperky, koření, koberečky, látky, lampy, figurky velbloudů, arabské konvice na kávu… Jestliže si koupíte vodní dýmku, musíte ji zabalit do kufru – na palubu letadla vás s ní totiž nepustí (resp. bude vám zabavena).

Při odletu máte možnost nechat si vrátit DPH z nakoupených věcí. Systém je jednoduchý – obchodníci vám na zadní stranu účtenky připevní daňový štítek, který je nutno na letišti validovat. Poté si jen vyberete, jestli chcete vrátit peníze v hotovosti nebo na účet.

náramky a další šperky ve Spojených arabských emirátech

10/ Zajímavosti a specifika

Během zimního času je v SAE o tři hodiny víc, v době letního pouze o dvě.

Wi-Fi nabízejí téměř všechny hotely, přístup na některé webové stránky však může být blokován. Data v mobilu od českého operátora jsou velmi nevýhodná, stejně tak telefonování v rámci roamingu. Už na letišti si však můžete zakoupit místní SIM kartu s předplaceným kreditem a internetovými daty.

Spojené arabské emiráty jsou celoroční destinací. Nejpříhodnější počasí převládá od října do začátku května. Dokonce i v lednu a únoru je přes den kolem 23 °C. V létě tu přes den panují čtyřicítky, v noci je kolem 30 °C. V SAE prší velmi málo, většinou během zimních měsíců.

velbloud v poušti

Kromě islámu SAE povolují vyznávání i dalších náboženství, nikoliv ale jejich šíření. Osoby nacházející se na území SAE, včetně turistů, podléhají místní legislativě, jejíž součástí je muslimské právo šaría. Trestná je i homosexualita a mimomanželský pohlavní styk. Zakázáno je i líbání a jiné intimní projevy náklonnosti. V době ramadánu se nesmí jíst, pít nebo kouřit na veřejnosti během dne.

Téměř 90 % obyvatel představují přistěhovalci a zahraniční pracovníci (například z Indie, Pákistánu, Filipín, evropských zemí). Cizinci nemají nárok na získání občanství, bez problémů však dostanou povolení k pobytu a pracovní povolení, bez ohledu na zemi původu.

Kouříte marihuanu nebo šňupete drogy? V tom případě se Spojeným arabským emirátům raději vyhněte obloukem. Přítomnost omamné látky v krvi je totiž hodnocena jako její držení. Příklad – tři dny před odletem na dovolenou si zakouříte marihuanu, a když to v SAE odhalí, budete zadrženi a s největší pravděpodobností i vězněni.

Velká mešita šejka Zayeda v Abu Dhabi

Ve Spojených arabských emirátech je spousta mistrovských golfových hřišť pro začátečníky i zkušené hráče.

Láká vás vyzkoušet lanový skluz (zipline)? V Dubaji mají nejdelší městský zipline na světě, v Ras al-Khaimah nejdelší celkově.

Chcete se dozvědět víc o historii, současnosti, gastronomii, geografii, fauně a flóře? Na recepci nebo v lobby hotelu, v němž se bude odehrávat vaše dovolená ve Spojených arabských emirátech, najdete Infoknihu CK Blue Style.

arabské koření a čaje

 


Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

Dovolená v Egyptě: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená v Egyptě

Mohlo by vás zajímat

Pedra de Lume

Dovolená na Kapverdách: Nevšední krása salinas Pedra de Lume

Už jste byli na Kapverdských ostrovech? Že ne? Potom je ten nejvyšší čas se sbalit a tento jedinečný kout Země prozkoumat až do posledního zrnka písku na zdejších zlatavých plážích! Ty však ani zdaleka nejsou to jediné, co na Kapverdách můžete obdivovat. Například na ostrově Sal se nachází opuštěný solný lom Pedra de Lume, který […]

Číst více

Kos: Sestupte do sopečného kráteru na ostrově Nisyros

Chystáte se na dovolenou na řeckém ostrově Kos a rádi byste si ji zpestřili nezapomenutelným výletem? Máme pro vás tip! Vydejte se s námi na sopečný ostrůvek Nisyros! Užijte si nejen malebné uličky zdejších měst, ale také fascinující návštěvu pekelného kráteru spící sopky. Share Tweet Email

Číst více

Parghelia

Parghelia: Kalábrijská vesnička u města Tropea láká na pohodu

Italská Kalábrie je skvělým tipem na pohodovou letní dovolenou v Evropě. V tomto regionu nenarazíte na továrny a rušné magistrály, ale především na nádhernou přírodu, krásné pláže, čisté Tyrhénské moře, architektonicky zajímavá městečka a lákavé tradiční suvenýry. Jedním z letovisek, kde lze díky českým cestovním kancelářím pobývat, je Parghelia. Tato malebná vesnička se nachází pouhé […]

Číst více