Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.
Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!
Plave v ní kopr i okurka
Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.
Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.
Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.
Recept na tarator pro celou rodinu
Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.
Příprava:
Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.
Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.
Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Modrá vlajka: Vaše cesta za tou nejkrásnější pláží
Pláže s Modrou vlajkou jsou ty, na kterých najdete ty nejvyšší standardy turistických služeb. Modrá vlajka však znamená mnohem více – a netýká se jen pláží. Oceněná místa musejí splňovat náročné požadavky na ekologickou i sociální udržitelnost a odpovědnost každého, kdo se nějakým způsobem podílí na místním turismu. Konečným cílem je tedy nejen krásný dovolenkový […]
Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr
Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit! Share Tweet Email
Co ochutnat na Mauriciu: Pestrá mozaika chutí z celého světa
Neskonalé přírodní krásy, písečné pláže jako stvořené k dokonalému odpočinku a atmosféra tropického ráje. Takový je Mauricius, ostrov ležící v Indickém oceánu západně od Madagaskaru. Díky své bohaté historii se stal během let doslova tavicím kotlíkem kultur, což se projevuje i v jedinečné místní kuchyni, na které si mohou návštěvníci ostrova pochutnat. Odpověď na otázku […]