Bulharsko

Zlatý poklad Černomoří

Bulharsko | Základní informace

Bulharsko je zemí nacházející se na jihovýchodě Evropy – ve východní části Balkánského poloostrova. Jedná se o zemi s nebývale krásnou, členitou krajinou a živou svébytnou kulturou. Její jihozápad vyplňuje mohutný horský masiv s pohořími Rila, Pirin a Rodopy, zatímco bulharské pobřeží je lemováno krásnými plážemi se zlatavým pískem. Černé moře navíc zůstává teplé i dlouho po konci letních prázdnin, takže si je v Bulharsku můžete o pár týdnů protáhnout. A pokud si dosyta užijete mořských radovánek, co zažít Bulharsko z jeho divočejší stránky?

Největším a zároveň nejnavštěvovanějším letoviskem je Slunečné pobřeží (Slănčev Brjag). Proslulé jsou i Zlaté Písky (Zlatni pjasci) nedaleko města Varna. Nevíte, jak vybrat to správné letovisko? Poradíme vám zde!

Zpracovali jsme pro vás rady, tipy a důležité informace, bez kterých se žádný návštěvník Bulharska zcela jistě neobejde. A kdybyste přeci jen ještě váhali, na našem blogu si můžete přečíst článek o tom, proč Bulharsko opravdu stojí za návštěvu.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

VARNA

Varna je hned po Sofii a Plovdivu třetím největším městem Bulharska a současně je tím vůbec největším městem na bulharském pobřeží Černého moře. Přes den se můžete vykoupat na městské pláži, vypravit se na nákupy či posedět v kavárně či restauraci, po setmění pak Varna nabízí pestrý noční život. Navíc se zde konají festivaly, koncerty i divadelní představení a na své si přijdou i milovníci památek.

Nádherná Varna se může pyšnit bohatou, mnohatisíciletou historií. V místě dnešního přístavu již v dávných dobách bývala thrácká rybářská vesnice. Název Varna pak pochází ze staré bulharštiny a znamená „místo ležící u vody“. Ve 13. a 14. století byla Varna významným mezinárodním přístavem obchodujícím například s Benátkami a Janovem.
Nedaleko Varny se nachází nejstarší bulharské letovisko Sv. Konstantin a Helena. Za vaši pozornost stojí i přírodní oblast Pobiti Kamani, která leží pouhých 20 minut jízdy západně od Varny.

PLOVDIV

Plovdiv se rozprostírá na obou březích řeky Marica na šesti pahorcích, které dodávají tomuto městu, obklíčenému nížinami, zvláštní šarm. Je vzdálen od Sofie asi 160 kilometrů, od Burgasu 270 kilometrů. Se 668 tisíci obyvateli je druhým největším městem Bulharska a zároveň se jedná o jedno z nejstarších měst této čarokrásné země.

Leží na důležité křižovatce spojnic Dunaje s Egejským mořem a střední Evropy s Blízkým východem.

BURGAS

Čtvrté největší bulharské město s 400 tisíci obyvatel a mezinárodním letištěm leží v širokém Burgaském zálivu. Je zároveň největším přístavem jižní části bulharského pobřeží. Během let se z Burgasu stalo vyhledávané turistické středisko, které svým návštěvníkům nabízí rušné centrum plné obchůdků, restaurací, kaváren a barů. Přímo ve městě se nachází také několik pěkných, rozlehlých pláží. Burgas leží na pobřeží Černého moře (asi hodinu od Primorska) asi 140 kilometrů jižně od Varny. Jen několik málo kilometrů od něj se nachází luxusní letovisko Pomorie.

BALČIK

Jedno z nejstarších měst na černomořském pobřeží, asi 30 km severně od Varny a 7 km jihozápadně od Albeny. Toto malebné, ve vápencových skalách usazené městečko, se může chlubit nejen svou krásou, ale i dlouhou historií. Ve starověku se jmenovalo Crunoi (řecky prameny) a později Dionýsopolis –⁠ na počest vinné révy, která se pěstovala v okolí. Jeho současné jméno je pak odvozeno od bulharského slova „bláto“ a město je pod ním známo již od 16. století.

RILSKÝ KLÁŠTER

Leží 123 km jižně od Sofie v úzkém údolí Rilské řeky ve výšce 1147 m. Je největším a nejslavnějším klášterem v Bulharsku. Zajímavostí je, že v klášterní knihovně je 16 000 svazků a rukopisů, životopisy svatých z 12. století, evangelia a privilegia kláštera.

KLÁŠTER ALADZHA

Skalní klášter Aladzha se nachází asi 15 km severně od Varny a 4 km od Zlatých Písků. Byl vybudován v jeskynních chodbách částečně přírodních a částečně vytvořených lidskou rukou. Do dnešních dob se bohužel dochovaly jen některé fresky, povětšinou v prostorách kaple. I tak je návštěva kláštera Aladzha nezapomenutelným zážitkem, který by si žádný cestovatel neměl nechat ujít.

POHOŘÍ STRANDŽA

Do malebného pohoří Strandža, které se nachází ve stejnojmenné přírodní rezervaci, se můžete vydat v rámci fakultativního výletu s vaším delegátem. Čekají vás zde procházky lesem, malebná řeka Strandža a navštívit můžete i světoznámou jeskyni s kouzelným jezerem. Více o bulharském vnitrozemí si můžete přečíst v článku zde.

 

SVATYNĚ BEGLIK TASH

Na pobřeží, zhruba na půli cesty mezi městy Sozopol a Primorsko, se nachází thrácká svatyně Beglik Tash. Jedná se o soustavu balvanů, z nichž některé byly na místo dopraveny, a některé dokonce stavebně upraveny. Jedná se o působivé místo, jehož pohanská historie na vás dýchne jedinečnou atmosférou dávno zmizelých světů.

NESEBAR

Na jihovýchodě Bulharska se nachází Nesebar – jeden z klenotů celého balkánského regionu. Skládá se ze dvou částí – pevninského Nového Nesebaru a poloostrovního Starého Nesebaru, který je s pevninou spojen úzkou šíjí, připomínající spíše most. Starý Nesebar byl již v roce 1953 vyhlášen architektonickou a archeologickou rezervací a od roku 1983 je zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

SOZOPOL

Stejně jako Nesebar i Sozopol se nachází na úzkém poloostrově a tato města jsou si podobná i svou atmosférou. Přes její značnou turistickou popularitu byste si návštěvu historické části Sozopole určitě neměli nechat ujít. Milovníky hradů zcela jistě nadchne nedaleký hrad Ravadinovo.

TIPY NA DÁRKY

Většina tradičních výrobků, které můžete v Bulharsku koupit, pochází z domácích dílen. Tato balkánská země se pyšní starodávnou tradicí výroby ručně tkaných koberců (kelim) a proslulá je i místní keramika s tradičním vzorem zvaným „trojanská kapka“ a řezbářstvím – vyřezávaným dřevěným nábytkem, soudky, tradičními flétnami a píšťalkami. Jako suvenýr si můžete přivézt i lahvičku s růžovým parfémem, korále, výšivky, malované ikony, vlněné pokrývky a dečky, výrobky z kůže a podobně.

Bulharské víno
Skvělým suvenýrem z Bulharska je bezesporu víno. V posledním desetiletí propojilo Bulharsko svou prastarou vinařskou tradici se špičkovými technologiemi, čímž ji pozdvihlo na světovou úroveň.

Vlněné výrobky
Bulharské vlněné deky a koberce jsou vyráběné s vysokým podílem tradičního ručního řemesla. Bývají ručně tkané na tkalcovských stavech často v malých rodinných manufakturách.

Keramika
Typicky bulharská keramika, jak ji známe, vznikla už v 9. století a podle místní folklórní mytologie je posvátná. Ovládání tohoto řemesla bývalo pečlivě střeženým tajemstvím. Dnes keramice zdobené v tradičním bulharském stylu říkáme „trojánská“.

Kosmetika z růžového oleje
Krásným dárkem nejen pro dámy může být kosmetika obohacena o bulharský růžový olej. Oleje se v kosmetice používají již celá staletí, neboť obsahují mnoho vitaminů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin.

GASTRONOMIE

Bulharská kuchyně je, zjednodušeně řečeno, jedinečná díky třem základním složkám, ze kterých se místní pokrmy připravují již od prehistorických dob. Jedná se o unikátní bílý slaný sýr sirene, který má specifické složení a vyrábí se z ovčího nebo kravského mléka. Můžete se s ním setkat i pod označením balkánský nebo feta.

Druhou zásadní surovinou bulharské kuchyně je speciální jogurt (kiselo mljako) obsahující bakterii kmene lactobactericum bulgaricum, který nenajdete nikde jinde na světě. Bulhaři konzumují tento jogurt v různých formách každý den po celý život.

Třetí unikátní surovinou je to čubrica (česky saturejka, latinsky saturea hortensis). Rostlina, která v Bulharsku roste zcela běžně, avšak v žádném případě se nejedná o plevel! Svými vlastnostmi je asi nejvíce podobná oregánu –⁠ po sklizni se suší, drtí a používá jako koření.

Předkrmy
Měkký sýr, může být ovčí nebo kravský, šunka, suchý salám lukanka, tvrdý sýr kaškaval, omelety, papričky plněné bílým sýrem, pražená kuřecí játra, telecí jazyk – studený nebo upravený na másle –⁠ vepřová játra na rožni, lečo, vařené dršťky v másle, bramborové hranolky posypané sýrem nebo bulharský koláč banica.

Saláty
Když se řekne Bulharsko, každý si nejspíše vybaví tradiční šopský salát. Bulharská kuchyně však nabízí mnohem více. Rajčata, česnek, okurky, olivy, papriky –⁠ čerstvé i pečené. Fazole, vejce a neodmyslitelné bulharské mléčné produkty –⁠ sýr, či jogurt –⁠ to jsou suroviny, které určují paletu chutí, se kterými se můžete setkat i v dalších bulharských salátech.

Polévky
Bulharské polévky bývají výživné, syté a chuťově výrazné. Typicky obsahují luštěniny, maso, koření a kořenovou zeleninu. Populární jsou – ⁠opět velmi silné –⁠ vývary, zejména z hovězího masa. Snad ta nejtypičtější bulharská polévka se jmenuje tarator.

Alkohol
Jako aperitiv se nejvíce pije rakije (vinná pálenka) nebo mastika (silný anýzový likér na způsob francouzského pastisu, podporující trávení). Oblibě se těší i koňak Sluneční břeh nebo Pliska. V posledních letech je žádán koktejl z mastiky a menty, zvaný Oblak.

Pivo
Jeho obliba je v Bulharsku rok od roku stále větší. Točené pivo dnes dostanete téměř v každé restauraci. Můžete si dát Zagorku speciál nebo Burgasko, dále značky Kamenitza, Astika, Ledenika. Tyto zdroje dodávají do restaurací i piva lahvová. Doporučujeme zejména piva značek Zagorka a Burgasko.

ostrov - moře - hory
 

Vína
Vinařství má v Bulharsku velkou tradici a některá zdejší červená vína hodnotí znalci jako jedna z nejlepších v Evropě. Nabídka vín je zde opravdu pestrá. Skvěle se zde daří proslulým odrůdám Merlot a Cabernet Sauvignon.
Můžeme též doporučit červená vína odrůd Gamza (či Kadarka), Mavrud a Melnik, z bílých pak Misket, Dimjat, Tamjanka, Chemus nebo Sofie.