Sv. Konstantin a Helena: Nejstarší bulharské letovisko leží u města Varna

DestinaceVarnaBulharskoTipy na výlety

Šopský salát nejspíš dobře znáte. Jeho recept vznikl kolem roku 1955 v letovisku Družba, které se v současnosti jmenuje Sv. Konstantin a Helena. To se pyšní nejen komfortními hotely a písčitými plážemi, ale také téměř ideální polohou. Rozprostírá se pouhých 6 km od města Varna a 18 km od mezinárodního letiště. Čím je toto městečko zajímavé a proč lidé tráví letní dovolenou právě tady?

Jízda autobusem nebo autem z letiště trvá přibližně půl hodiny. A let z Prahy zabere pouhé dvě hodiny, tudíž se k Černému moři dostanete velmi rychle. Tím však výčet výhod letoviska Sv. Konstantin a Helena, obklopeného přírodou, nekončí!

letovisko Sv. Konstantin a Helena u města Varna

Sanatorium nahradily moderní hotely

Sv. Konstantin a Helena je nejstarší bulharské letovisko na pobřeží Černého moře. Vzniklo v roce 1946, původně zde postavili sanatorium pro pacienty s tuberkulózou.

snack bar hotelu Marina Sunny Day

Nyní tu spatříme především velké hotelové komplexy, ale samozřejmě i několik menších. Středisko nejčastěji vyhledávají rodiny s dětmi, z nostalgie se sem rádi vracejí senioři.

hotel Marina Sunny Day

A neutratí tady ani moc peněz, pokud to ovšem nemají vyloženě v plánu. Nízké ceny v obchodech a většině restaurací totiž přetrvávají, respektive nerostou nikterak závratně. Existují sice podniky, kde si trochu připlatíte, ale není jich mnoho. A najdete je spíše ve velkých a rušných letoviscích, kam se neustále sjíždějí party mladých lidí, což není případ městečka Sv. Konstantin a Helena.

bar v hotelu Marina Sunny Day

To si – s výjimkou nové hotelové zástavby u pláže – zachovává svoji původní tvář. Ostatně jako mnohá další místa v zemi. Zato úroveň služeb v Bulharsku se rok od roku zlepšuje.

hotel Palace Sunny Day v letovisku Sv. Konstantin a Helena

K výletu svádí Aladzha i Kamenný les

Někteří jednotlivci a páry vyhledávají ubytování s polopenzí, poněvadž hodlají vyrážet na výlety či na vzdálenější pláže. Možností je mnoho – město Varna, skalní klášter Aladzha, Pobiti Kamani neboli Kamenný les, přírodní rezervace Baltata, palác Evksinograd či blízká letoviska Zlaté Písky, Kranevo, Albena a Balčik s velkou botanickou zahradou.

rodinný pokoj v hotelu Marina Sunny Day v letovisku Sv. Konstantin a Helena

Praktický režim all inclusive ocení hlavně rodiny s dětmi, jež si bohatě vystačí s přilehlou písčitou pláží s pozvolným vstupem do moře, hotelovými bazény, hřišti včetně dětského a procházkami do městečka.

vnitřní bazén v hotelu Palace Sunny Day nedaleko města Varna

Hotelů, v nichž lze prožít pohodovou a bezstarostnou dovolenou, je v letovisku Sv. Konstantin a Helena hned několik.

bulharské letovisko Sv. Konstantin a Helena

Častokrát v nich nechybí ani wellness a fitness, případně balneologické centrum. Ostatně – některé vidíte alespoň částečně na fotografiích, které jsou součástí tohoto článku.

wellness v hotelu Palace Sunny Day

Centrum městečka Sv. Konstantin a Helena je – převážně večer – plné života. Levně se tu najíte a napojíte, pivo stojí zhruba stejně jako v České republice. Narazíte na mnoho stánků, obchůdků, restaurací, kolotočů, sem tam projede i dětský vláček. Zdejší zmrzlina je vynikající, zaplatíte za skutečnou váhu, nikoliv za každý kopeček. Cenově výhodné jsou i suvenýry – především dámy ocení kosmetiku z proslulé bulharské růže, ale také šaty, umělecké předměty či lahodné víno.

burgery a pivo

 

Sv. Konstantin a Helena ukrývá sirný pramen

Letovisko Sv. Konstantin a Helena bylo nazváno podle ortodoxního kláštera ze 16. století. Stojí v centru, avšak méně pozorní chodci projdou kolem něj bez povšimnutí. Tak trochu totiž splývá s okolními stavbami. Je menší, ale zato architektonicky přitažlivý. Další atrakcí je sirný pramen, který má přibližně 46 °C. Poblíž hlavní pláže Sahara vytéká z roury přímo do přírodního bazénku.

klášter Sv. Konstantin a Helena

Největším lákadlem je samozřejmě Černé moře, které je v této části Bulharska čisté a průzračné. Vyskytují se zde menší průhledné medúzy, ale nejsou žahavé. Na bezpečnost a pořádek na pláži dohlížejí plavčíci, k problémům však běžně nedochází. Za poplatek si lze zapůjčit vodní skútr nebo šlapadlo. Někdo se raději nechá táhnout za člunem na vodních lyžích nebo se posadí na nafukovací banán.

bazén a pláž u bulharského hotelu Marina Sunny Day

Co se týče praktických informací – do Bulharska můžete vycestovat klidně jen s občanským průkazem. Národní měnou je bulharský lev (BGN), který se dělí na 100 stotinek. Na mnoha místech lze platit kartou, bankomatů je rovněž dostatek, ale můžete si přivézt eura nebo dolary a směnit je v letovisku na místní měnu.

Zmarlika Jidášova neboli Jidášův strom v letovisku Sv. Konstantin a Helena

Když vystoupíte z letadla a zapnete mobil, uvědomíte si, že v Bulharsku je v létě o hodinu více než v Česku. Domluvíte se tu i anglicky, rusky, částečně česky a německy. Nezapomeňte ochutnat výtečný šopský salát, studenou polévku tarator, hlavní pokrm džuveč a pivo Zagorka nebo Kamenitza…

hotel Astor Garden v letovisku Sv. Konstantin a Helena

Porto Timoni

Porto Timoni: Dvojitá pláž, která je přírodní ozdobou ostrova Korfu

Piknik na řece Dimcay zpestří vaši dovolenou v turecké Alanyi

Dimcay

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 22. díl

Jak si správně zabalit na dovolenou a na co si dát pozor, vám v dnešním díle Expertů na cestách poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. O své zvyky i zlozvyky v rámci balení se podělí také Mirai Navrátil, zpěvák a frontman kapely Mirai. Dále se budeme společně s Lenkou Pátek věnovat tomu, co […]

Číst více

Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

Uvažovali jste někdy o tom, že byste vyzkoušeli potápění? Ať už je vaše odpověď jakákoli, čtěte dále! Vyzpovídali jsme totiž pro vás profesionální potápěčku a manažerku potápěčského centra TGI diving z lokace Gorgonia beach. Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů, proč milujeme Egypt

Egypt patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější turistické destinace a důvodů, proč tomu tak je, se dá najít opravdu nespočet. Tajemná historie sahající tisíce a tisíce let do minulosti se v současném Egyptě snoubí s komfortem moderních letovisek a průzračné vody Rudého moře lákají své návštěvníky na pestrý svět pod jejich hladinou. Je to právě variabilita zážitků, […]

Číst více