Poloostrov Frourio na severu Kefalonie ukrývá benátský hrad Asos

DestinaceŘeckoKefalonieTipy na výlety

Plánujete dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie? Jeho rozloha činí pouhých 786 km čtverečních, tudíž ho během několika dní zvládnete procestovat takřka celý. Toužíte zažít nejen koupání, opalování, nákupy či posezení v taverně? Udělejte si výlet na malý poloostrov Frourio v severní části Kefalonie. Na jeho vrcholu se nalézají ruiny benátského hradu Asos z konce 16. století.

Pakliže si budete chtít vyčistit hlavu, odpočinout od lidí nebo si číst knihu na romantickém místě, je Frourio ideální volbou. Jednak uděláte něco pro své zdraví a jednak na vás dýchne dávná historie. A kromě toho se těšte na úžasné výhledy!

pojítkem mezi pevninou a poloostrovem Frourio je vesnice Asos neboli Assos

Příjezd do vesnice Asos si vychutnáte

V první řadě je nutné dostat se do Asosu, což je – podle tvrzení mnohých – nejkrásnější vesnice na ostrově Kefalonie. Zabírá úzký pruh pobřeží, spojující pevninu se zvlněným poloostrovem Frourio. Ve vesnici se lze občerstvit v restauraci nebo si zakoupit svačinu v minimarketu. Jsou zde i obchůdky se suvenýry. Pokud přijedete pronajatým vozem, můžete ho nechat na parkovišti na začátku poloostrova a pokračovat budete pěšky. Ve vesnici Asos (neboli Assos) je taktéž autobusová zastávka, případně se sem dá dostat taxíkem.

restaurace ve vesnici Asos

Už samotný příjezd do vesnice Asos, jejíž domky jsou seskupeny vesměs podél přístavu, je nezapomenutelným zážitkem pro každého, kdo má čas sledovat okolí. Cesta totiž vede po serpentinách, odkud je skvěle vidět na moře. Čtyřkilometrový úsek silnice, sjíždějící z hor, je plný zatáček a přitom dobře vystavěný. Zajímavé je i to, že většina pláží v okolí vesnice je vmáčknutých do skalnatých zátočin, pokrývá je písek s kamínky. Jsou zpravidla opuštěné, tudíž na nich můžete nerušeně relaxovat. Pláže, avšak krapet rušnější, najdete i přímo ve vesnici.

vesnice Asos na ostrově Kefalonie

Frourio láká i na klid a přírodu

Na poloostrově Frourio nejezdí auta, tedy až na občasné výjimky. Zdejší cesta je velmi obtížně sjízdná, taxikář vás vysadí nejdál u zmíněného parkoviště. Štěrková silnička je dlouhá zhruba dva kilometry, v horku dá člověku docela slušně zabrat. Nezapomeňte si vzít jídlo a pití, to si tady nekoupíte. Můžete se kochat výhledem na vesnici Asos, na nádherné severozápadní pobřeží Kefalonie a na Jónské moře.

hrad Asos na poloostrově Frourio

Ruiny hradu Asos, který sloužil k ochraně před nájezdy Turků a pirátů a který zničil čas a především silné zemětřesení v roce 1953, skýtá řadu zákoutí. Relativně zachovalé jsou dvě ze čtyř bran, vězeňský dvůr a cely (ve 20. letech minulého století hrad využívali jako vězení pro politické vězně).

ruiny benátského opevnění

Narazíte rovněž na rozvaliny hradeb a prastarých domů. Nejspíš neminete ani kapli Panagia Plakoula (na snímku) a také kostel, obě stavby jsou ve velmi dobrém stavu. Na poloostrově Frourio však hlavní roli hrají příroda a ticho…

kaple Panagia Plakoula


Cameo: Ostrůvek u Zakynthosu patří k největším místním atrakcím

Sousse: Tuniské letovisko nadchne moderními hotely i medinou

Sousse

Mohlo by vás zajímat

Pomorie

Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

Pouhých 10 kilometrů od letiště v Burgasu se rozprostírá město Pomorie, ve kterém můžete strávit pohodovou letní dovolenou. Tato lokalita má mnoho předností – jednou z nich je snadná a rychlá dostupnost. Let z České republiky trvá dvě hodiny, následný transfer do hotelu zhruba dvacet minut. Co všechno lze v tomto bulharském letovisku na pobřeží […]

Číst více

Experti na cestách: 50. díl

Experti na cestách: 50. díl

Jak probíhá výběr a nákup dovolené online a jak na pobočce? Čemu dávají dnes lidé přednost a proč? Co je potřeba ke koupi zájezdu online? To a mnohem více vám v dnešním díle Expertů na cestách prozradí Nicole Okonkwo Gattuso, sales directorka CK Blue Style. Zároveň vám poradíme, kam teď vyrazit za sluncem i zážitky, […]

Číst více

Dovolená na Mallorce

Dovolená na Mallorce: Tip na 5 krásných pláží, které vás budou bavit

Mallorca, největší z Baleárských ostrovů, je proslulá nádhernými písčitými plážemi a průzračně modrým mořem, ve kterém se odráží její přírodní krásy a kulturní rozmanitost. Není mnoho míst, kde byste jich našli tolik. V následujícím článku vám představíme ty nejkrásnější pláže Mallorky a zároveň zdůrazníme jejich zvláštnosti, které z nich činí nezapomenutelné destinace pro naprosto parádní […]

Číst více