Jestliže se zavítáte do slunné Itálie, v jídelním lístku řady tamějších restaurací najdete pojem frittata. Co konkrétně si pod ním máte představit?
Frittata je tradiční italská specialita, zpravidla je zařazena v kategorii bezmasých jídel. Konkrétně se jedná o vaječnou omeletu plnou zeleniny a sýru. Na rozdíl od té francouzské je však důkladně propečená.
Podává se i studená
Základem italské frittaty, po níž rozhodně nepřiberete, jsou vajíčka. Nutno podotknout, že čerstvá, maximálně týden stará. Zkušené kuchařky vědí, že není třeba je důkladně vyšlehávat a že nejsou na škodu ani kousky žloutku.
Dobrá frittata se pozná podle toho, že je propečená i ve svém středu. Podává se teplá i studená. Někdo k ní s oblibou zakusuje pečivo, nejlépe však chutná samostatně. Možná jste se s ní už setkali i v Česku – v originálních italských restauracích u nás dobře vědí, jak ji správně připravit.
Frittata chutná všude trochu jinak
Recept na přípravu frittaty není striktní, tudíž je vhodné – v průběhu dovolené v Itálii – ochutnat tento národní pokrm hned v několika restauracích či pizzeriích. V každém gastronomickém zařízení chutná trochu jinak, a tak alespoň zhodnotíte, kde vám šmakuje nejlépe.
Mezi přísadami, které Italové používají, nejčastěji figurují sýry, zelenina a těstoviny. A občas i maso. Doba tepelné přípravy čerstvé frittaty činí přibližně deset, někdy až 15 minut. Pokud vám ji v restauraci naservírují během čtyř minut od objednání, je tato omeleta s největší pravděpodobností pouze ohřátá v mikrovlnné troubě! A to zkrátka a dobře není ono…
Obdobu frittaty můžeme vyzkoušet také v jiných zemích. Zatímco na Istrii mají fritaju, na Středním východě pro změnu eggah a kuku. Poslední zmíněná specialita však obsahuje menší podíl vajec a místo sýru se do ní přidává speciální koření. Zajímavostí je, že se i podstatně déle připravuje – a to přibližně 45 minut.
Ať už pokrm frittata ochutnáte kdekoliv, přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Mallorca: Tohle můžete zažít na největším španělském ostrově!
Největší španělský – a zároveň největší baleárský – ostrov Mallorca není třeba dlouze představovat. Mnozí z vás jistě tuto oblíbenou destinaci v minulosti navštívili. Ale jak to tam vypadá aktuálně? Na konci května, kdy už teplota vody ve Středozemním moři vyloženě svádí ke koupání, jsme na Mallorce pořídili tuto fotoreportáž. Zaměřili jsme se nejen na […]

Dovolená na Sardinii: Panenská příroda i prastará kultura v pohoří Barbagia
Nádherné pláže a průzračné moře na Sardinii nejspíš nikoho nepřekvapí. Chcete-li však zažít tento magický italský ostrov v jeho divočejší podobě, vydejte se do horské oblasti Barbagia. Share Tweet Email

Která část světa je nejprapodivnější? Turecká Kappadokie
Turecká Kappadokie patřila původně Chetitům, poté přešla pod správu mocné Perské říše. Té také vděčí za svůj název, který znamená „země krásných koní“. Těch už tady ovšem spatříme minimum… Share Tweet Email