jídlo Archivy - Strana 2 z 4 - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Dolmades

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

  •  23. února 2021

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Číst více

Šopský salát

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

  •  12. února 2021

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela prostý!

Číst více

Tzatziki

ŘeckoReceptyDestinaceChutě světa

ŘeckoReceptyDestinaceChutě světa

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

  •  21. ledna 2021

Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu.

Číst více

Baklava

DestinaceŘeckoChutě světaTuniskoTureckoEgyptMaroko

DestinaceŘeckoChutě světaTuniskoTureckoEgyptMaroko

Baklava: Dezert, který vás bude svádět v Turecku, Řecku, SAE i Africe

  •  27. listopadu 2020

Odletíte-li na dovolenou na Kypr, do Řecka, do Turecka, Egypta, Tuniska, Maroka či Spojených arabských emirátů, je vysoce pravděpodobné, že v hotelové restauraci narazíte na lákavý dezert zvaný baklava. Není vyloučeno, že vám ho příležitostně nabídnou i v Bulharsku a jiných zemích. Nejspíš ho už dobře znáte, ale najdou se tací, kteří ho dosud neochutnali. Pojďme se o baklavě dozvědět něco víc!

Číst více

Tarator

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

  •  20. listopadu 2020

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Číst více

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

DestinaceChutě světaTunisko

DestinaceChutě světaTunisko

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

  •  2. listopadu 2020

Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, jiná „přivandrovala“ z dalších afrických zemí a následně byla více či méně upravena. Tuniskou kuchyni v minulosti hodně formovali Berbeři.

Číst více

bob čorba

ReceptyBulharskoChutě světa

ReceptyBulharskoChutě světa

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

  •  10. září 2020

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – po její konzumaci rozhodně nepřiberete!

Číst více

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yam Goong

ThajskoReceptyChutě světa

ThajskoReceptyChutě světa

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

  •  30. října 2019

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.

Číst více

cassata

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu

  •  10. října 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen na přírodní unikáty a historické památky, ale také na výtečnou gastronomii. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci sladkostí. Vyhlášeným místním dezertem je cassata neboli cassata siciliana. Pochází z Palerma, vznikla nejspíš už v době arabské nadvlády ve středověku. O atraktivních sicilských ženách se dokonce často říká, že jsou „půvabné jako cassata“.

Číst více

arancini

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Arancini: Italská specialita, kterou vám naservírují na ostrově Sicílie

  •  23. července 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!

Číst více