Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

15. 4. 2021DestinaceŘeckoRady na cestu

Chystáte se s CK Blue Style do Řecka – na ostrov Kréta, Kos, Rhodos, Korfu, Samos, Kefalonie či Zakynthos? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otazníky v hlavě řeší především Češi, pro které bude letošní dovolená v Řecku premiérou.

Číst více

Acquacotta

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

6. 4. 2021DestinaceReceptyChutě světaItálie

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

Paella

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

25. 3. 2021ReceptyDestinaceChutě světaŠpanělsko

Rýže, zelenina, koření, olivový olej, různé druhy masa či mořské plody jsou základem španělského národního pokrmu paella. Připomíná rizoto a pochází z okolí města Valencie, ležícího na východě této temperamentní země. Připravuje se na velké pánvi paellera, od níž se odvíjí i název jídla. A jak už to tak bývá, existuje vícero variant lišících se některými ingrediencemi.

Číst více

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

5. 3. 2021DestinaceBulharskoRady na cestu

Poletíte v létě do Varny či Burgasu? Ať už si vyberete letovisko Sv. Konstantin a Helena, Zlaté Písky, Kranevo, Albena, Obzor, Elenite, Svatý Vlas, Slunečné pobřeží, Nesebar, Ravda, Pomorie, Sozopol, Primorsko či Lozenec, téměř všichni si v duchu položíte stejné otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju cestovní pas, případně vízum? Mám si v Česku proměnit peníze? Čeho se vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam kupovat a co ne? Týká se to především každého Čecha, pro kterého bude letošní dovolená v Bulharsku premiérou.

Číst více

Dolmades

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

23. 2. 2021ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Číst více

Šopský salát

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

12. 2. 2021DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela prostý!

Číst více

Tzatziki

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

21. 1. 2021ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu.

Číst více

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

2. 11. 2020DestinaceChutě světaTunisko

Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, jiná „přivandrovala“ z dalších afrických zemí a následně byla více či méně upravena. Tuniskou kuchyni v minulosti hodně formovali Berbeři.

Číst více