specialita Archivy - Strana 3 z 5 - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Šopský salát

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

  •  12. února 2021

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela prostý!

Číst více

Tzatziki

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

  •  21. ledna 2021

Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu.

Číst více

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

DestinaceChutě světaTunisko

DestinaceChutě světaTunisko

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

  •  2. listopadu 2020

Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, jiná „přivandrovala“ z dalších afrických zemí a následně byla více či méně upravena. Tuniskou kuchyni v minulosti hodně formovali Berbeři.

Číst více

bob čorba

ReceptyBulharskoChutě světa

ReceptyBulharskoChutě světa

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

  •  10. září 2020

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – po její konzumaci rozhodně nepřiberete!

Číst více

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yam Goong

ThajskoReceptyChutě světa

ThajskoReceptyChutě světa

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

  •  30. října 2019

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.

Číst více

Bordeaux

Zajímavosti

Zajímavosti

Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

  •  5. srpna 2019

Bordeaux leží asi tak 600 km od Paříže, po obou březích řeky Garonny. Historicky významnější je západní část s přístavem, kam mohou vplouvat i zaoceánské lodě. Okolí města je vyhlášené hlavně vínem, nejprestižnější a nejdražší se pěstují právě tady.

Číst více

arancini

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Arancini: Italská specialita, kterou vám naservírují na ostrově Sicílie

  •  23. července 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!

Číst více

Bologna

Zajímavosti

Zajímavosti

Bologna: Italské město je rájem studentů, jedlíků a milovníků památek

  •  7. června 2019

Italská Bologna, kvůli budovám v barvách červené a oranžové známá také pod přezdívkou Červená Bologna, je rozhodně zajímavým místem, které je potřeba v Itálii navštívit. Oproti Benátkám, Florencii nebo Římu je to velice klidné město. Na každém kroku doslova zakopnete o historický monument. Žije tu spousta studentů, protože právě tady najdete nejstarší univerzitu. A navíc z Bologni je to kousek do dalších okouzlujících míst…

Číst více

Capo Vaticano

KalábrieItálie

KalábrieItálie

Capo Vaticano: Nejhezčí kalábrijské letovisko ohromí hlavně přírodou

  •  5. března 2019

Žádné průmyslové zóny ani mrakodrapy, ale naopak krásná a nedotčená příroda, úžasně průzračné moře, romantické písčité pláže, skvostná architektura a vynikající kuchyně! To je Kalábrie, oblast situovaná ve špičce „italské boty“. Zkrátka a dobře – destinace ideální k prožití pohodové letní dovolené. Které letovisko zvolit? Zkuste Capo Vaticano, rozprostírající se kolem stejnojmenného mysu na nejzápadnějším výběžku provincie Vibo Valentia.

Číst více

curacao

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Curacao: Modrý likér s příchutí karibského pomeranče

  •  19. září 2017

Neobejdou se bez něj známý koktejl Blue Lagoon, drink Blue Hawaii a další míchané alkoholické nápoje. Řeč je o likéru curacao, který pochází ze stejnojmenného ostrova patřícího Nizozemí. Konkrétněji – curacao je modrý likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao v jižní části Karibského moře.

Číst více