Falasarna: Pláž na ostrově Kréta patří k nejčistším v celém Řecku

KrétaDestinaceŘecko

Nejkrásnější pláže řeckého ostrova Kréta najdete především v jeho západní části – v regionu Chania. Pokud jste tam ještě nebyli, některé pobřežní lokality určitě znáte alespoň z fotografií. K těm nejproslulejším patří – zejména díky růžovému písku – Elafonisi. Náramně fotogenická je pláž Balos, spojující Krétu s ostrůvkem Tigani. Necelých 20 km od tohoto místa se rozprostírá přibližně dva kilometry dlouhá pláž Falasarna, která doslova svádí k několikahodinové relaxaci.

Je rozdělena na několik úseků. Jestliže se sem vydáte, můžete si vybrat, zda chcete být v „centru dění“, nebo naopak v klidnější části bez lehátek, slunečníků a barů. Zdržíte-li se až do večera, pokocháte se nádherným západem slunce.

pláž Falasarna neboli Falassarna

Během výletu stihnete i Balos

Jestliže budete trávit dovolenou v Chanii, je ideální pronajmout si auto. Jednak budete pánem svého času a jednak se můžete vypravit na celou řadu úchvatných míst, kam nejezdí veřejná doprava. Nejblíž to na pláž Falasarna mají turisté ubytovaní v letovisku Kissamos (14 km). Daleko to není ani z letovisek Kolymbari (29 km), Tavronitis (33 km), Maleme (36 km), Platanias (41 km), Daratsos (48 km) a Chrissi Akti (52 km).

Navíc můžete „zabít dvě mouchy jednou ranou“. Pláž Falasarna (nebo také Falassarna či Phalasarna) leží na západě poloostrova Gramvousa, v jehož severní části se nalézá Balos. Doporučujeme vydat se nejdřív tam, pořídit několik snímků a osvěžit se, a cestou zpět zamířit na Falasarnu. Ta sice není až tak zajímavá pro fotografy, ale je ideální pro ničím nerušenou relaxaci spojenou s plaváním, opalováním či vodními sporty.

cestovatel Richie přichází na pláž Falasarna

Největší klid je v okrajových částech

Falasarna bývá označována jako jedna z nejdelších pláží v Evropě, ve skutečnosti se však skládá z jedné velké a čtyř menších pláží. Centrální pláž pokrývá jemný písek. Je dlouhá zhruba kilometr, k dispozici tu je mnoho lehátek a slunečníků, restaurace, taverny, bary i hřiště na beach volejbal.

Severně od ní se nachází menší písčitá pláž bez lehátek a slunečníků. Ještě více na sever je malá zátoka s oblázky a skalnatým vstupem do moře. Poblíž spatříte archeologické naleziště. Naopak jižním směrem od centrální pláže je nevelká písčitá pláž se skalnatým mořským dnem. Taktéž je neorganizovaná, ale zato láká milovníky šnorchlování. Jižně od ní – u přístavu – leží oblázková pláž.

pláž Falasarna neboli Phalasarna

Kdysi byla Falasarna obchodním centrem

Falasarna na Krétě patří mezi nejčistší řecké pláže, což se týká vody i souše. Exotický nádech jí dodává jemný písek světlé až narůžovělé barvy, kterou mu propůjčuje prach ze skořápek korálů. Vstup do moře je pozvolný, což ocení hlavně neplavci a rodiny s malými dětmi. Občas se tu zvedají velké vlny, v takových dnech jsou ve výhodě nadšenci do windsurfingu. Mimochodem – na hlavní pláži funguje několik sportovních klubů, jeden se specializuje na paragliding.

Zajímáte se o historii? Tu má pláž Falasarna a její okolí pestrou. Ve 4. a 3. století př. n. l. se jednalo o významné centrum obchodu s egyptskou Alexandrií. Místní laguna byla dlouhým umělým kanálem začleněna do přístavu, opevněného městskými hradbami. Později byl přístav – kvůli nájezdům pirátů – uzavřen pro velké lodě. Na severu můžete obdivovat již zmíněné ruiny antického města. Uvidíte nejen pozůstatky budov, ale také hrobky a kamenný trůn, údajně zasvěcený Poseidonovi, bohovi moře. Letní dovolená v této části Řecka bude zkrátka a jednoduše nezapomenutelná…

severní část pláže Falasarna

Foto – Richard Sacher


Plavba po Nilu

Knižní průvodce Řeckem vám usnadní dovolenou na Krétě, Kosu i Korfu

knižní průvodce Řeckem

Mohlo by vás zajímat

Mauricius

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

Asi dva tisíce kilometrů východně od pobřeží Afriky a 900 kilometrů východně od Madagaskaru leží v Indickém oceánu ostrovní stát Mauricius, označovaný i jako Mauritius. Tvoří ho stejnojmenný ostrov vulkanického původu, ostrov Rodrigues a několik menších ostrovů. Share Tweet Email

Číst více

Bulharské léto plné festivalů

Bulharské léto plné festivalů. Na který vyrazíte?

Okořeňte svou dovolenou u Černého moře letním festivalem a oslavte bulharskou kulturu společně s místními. Tyto slavnosti se pravidelně konají v turisticky oblíbených místech po celém pobřeží a byla by vážně škoda, kdybyste je propásli. Nezmeškejte svou šanci a vydejte se s CK Blue Style na Balkánský poloostrov za zážitky. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 46. díl

Experti na cestách: 46. díl

Tentokrát se Experti na cestách věnovali benefitům pro volný čas, které zaměstnanci dostávají od svých zaměstnavatelů, a jejich využití pro koupi zájezdů. O tématu mluvila Markéta Pekárnová (HR manažerka společnosti Ontex), Jan Michelfeit (marketingový ředitel Sodexo Benefity) a Lucie Dryáková (expertka na daňovou problematiku benefitů). Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, uvedla, jak využívají […]

Číst více