Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

DestinaceReceptyChutě světaItálie

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Tato hustá a mnohdy i pikantní polévka pochází ze středozápadní Itálie. Původně se jednalo o rolnické jídlo, které bývalo plnohodnotnou večeří a které mělo – a stále má – celou řadu obměn.

Lehce připomíná česnečku

Vařená voda – to je doslovný překlad názvu této polévky. Kuchaři se většinou shodují v tom, že se acquacotta tak trochu podobá naší česnečce nebo oukropu. Poprvé byla uvařena v pobřežní oblasti Maremma, ležící v jihozápadním Toskánsku a v severozápadním Laziu. Za jakých okolností? Dřevorubci a pastýři si do práce vozili chléb. Když ho po několika dnech nestihli sníst a okoral, využili ho k přípravě této polévky.

Zprvu ji tvořila voda, tvrdý chléb, rajčata, cibule a olivový olej. K nim se přidávaly další druhy zeleniny a zbytky jídel, které byly v danou chvíli po ruce. Když ještě rajčata nebyla v Itálii běžně dostupná, přiléval se do polévky acquacotta mošt z nezralých vinných hroznů, zvaný agresto.

Slavná italská polévka

Acquacotta obsahuje i sýr

V současné době polévka acquacotta zahrnuje chléb, zeleninový vývar, sýry (parmezán nebo pecorino), vejce, celer, česnek, bazalka, fazole, kapusta, zelí, citrónová šťáva, pepř, sůl, brambory atd. V některých oblastech používají rovněž houby, divoké byliny, čekanku, štěrbák, rukolu, mátu, listy pampelišky, mangold, řeřichu nebo kozlík lékařský. Hotová polévka se obvykle zdobí ztraceným neboli pošírovaným vejcem.

Když vyrazíte do italské restaurace a v menu najdete pojem acquacotta con funghi, připravte se na to, že polévka bude plná hub. Kromě nich bude pravděpodobně obsahovat chléb, vodu, parmezán, vejce, rajčata, marulku, divokou mátu, česnek, olivový olej, sůl a pepř. V polévce acquacotta con peperoni většinou plave taktéž červená paprika, celer a česnek.

Acquacotta

Recept pro 6 osob

Rádi vaříte pro rodinu a návštěvy a troufnete si polévku acquacotta vyrobit doma? Připravte si 3 lžíce olivového oleje, 3 celerové řapíky, 2 malé mrkve, 1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu (+ 1 určenou k závěrečnému zdobení), 3 menší rajčata, 6 vajec, 50 g sušených hříbků, 850 ml čirého kuřecího vývaru, 2 lžíce nakrájené petrželky, 3 krajíce čerstvého chleba, 3 lžíce octa, pepř a sůl.

Postup:

Nakrájejte mrkev, rajčata a celerové řapíky, najemno nasekejte česnek a cibuli.

Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte je cca 15 minut odstát, aby změkly a nabobtnaly.

Mezitím ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a pak na mírném ohni osmahněte mrkev, celer, cibuli, česnek a tymián (10–15 minut).

Vyjměte houby z vody a nakrájejte je. Následně je vložte do velkého hrnce se zeleninou, přilejte vodu, v níž houby bobtnaly, a vařte 5 minut.

Přidejte rajčata a vařte dalších 10 minut, dokud se nezačnou rozpadat. Vzápětí smíchejte s kuřecím vývarem a pozvolna přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte chléb a dozlatova ho opečte.

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu, vzápětí plamen snižte na minimum. Přilejte tři lžíce octa. Poté do vody opatrně vyklepněte vajíčka. Po třech až čtyřech minutách je vyndejte štěrbinovou lžící.

Do polévky acquacotta přidejte petržel, trochu koření a opečené kousky chleba. Rozlijte do 6 talířů, do každého vložte ztracené vejce a decentně posypejte tymiánem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Tip na fotku – Mys Formentor

Mys Formentor

Mohlo by vás zajímat

Maledivy

Na Maledivách jsem si ulovila večeři, vzpomíná Lenka Pátek

Miluji Maledivy, je to jedna z mých nejoblíbenějších exotických destinací. Rozhodně tam není nuda, jak by si někdo mohl myslet. Na Maledivách mě baví šnorchlování, rybolov, paddleboard i katamarán. Navíc je to jedna z mála zemí, kam jsem schopná se sbalit pouze do příručního zavazadla. Během dovolené si vystačím s několika základními věcmi včetně šnorchlovací […]

Číst více

Co si nenechat utéct na kapverdském ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Co si nenechat utéct na ostrově Sal

Přemýšlíte o dovolené? Kapverdy jsou skvělou volbou! Vydejte se s námi na úchvatný ostrov Sal! Abyste si ho užili naplno, přinášíme vám tipy na nejkrásnější a nejzajímavější místa, která byste si při jeho návštěvě určitě neměli nechat ujít. Share Tweet Email

Číst více

cestovatel Richie a street art ve městě Espargos na kapverdském ostrově Sal

Kapverdy: Fotoreportáž z kapverdského ostrova Sal (2. část)

Pokud vám nevadí středně dlouhá doba letu (cca 6 a půl hodiny), můžete se s CK Blue Style vydat na kapverdský ostrov Sal. Leží v Atlantském oceánu, necelých 600 km západně od Senegalu. Není velký, má jen 216 km2, a tak ho během dovolené stihnete poznat celý. Respektive všechna místa, která stojí za návštěvu. Čekají […]

Číst více