Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek

Tipy Lenky Pátek

Portugalský ostrov Madeira mě uchvátil nejen svými přírodními krásami, ale také gastronomií. Z místní kuchyně jsem byla doslova nadšená! Mají tam vynikající maso, ryby a mořské plody, ale také ovoce, zejména mango a marakuju. Zamilovala jsem si dvě restaurace a několik fastfoodů. Všem cestovatelům, kteří se do této destinace vydají bez malých dětí, doporučuji, aby si objednali hotel se snídaní nebo s polopenzí. To proto, aby stihli vyzkoušet co nejvíc vyhlášených podniků, kde se dá skvěle naobědvat nebo navečeřet.

Které restauraci dát přednost? Když vidím, že někde jí hodně místních obyvatel, je to pro mě znamení, že tam dobře vaří. Pojďme si tedy říct něco málo o jídle a nápojích na Madeiře.

Nadchla mě espada i espetada

Proslulých pokrmů tam mají hodně, mně nejvíc utkvěly v paměti dvě podobně pojmenované speciality. První z nich je espada, hlubokomořská ryba s českým názvem tkaničnice atlantská. Má velké oči, ostré zuby, výraznou hřbetní ploutev a dlouhý roztřepený ocas.

Když ji rybáři uloví a vytáhnou na vzduch, změní svoji stříbrnou barvu na černou, a její oči kvůli změně tlaku téměř vylezou z důlků. Zkrátka a dobře – vypadá hrozně, ale zato je moc dobrá. Má jemné maso s minimem kostí. Připravuje se jako přírodní filé nebo obalená v těstíčku. Nejčastější přílohou je grilovaný banán.

Druhou specialitou je espetada, špíz z hovězího masa s bobkovým listem a solí, připravovaný na otevřeném ohni na vavřínovém klacku. Nejlepší – a navíc hodně velký – hovězí špíz jsem ochutnala v podniku, který na internetu najdete pod názvem Santo António.

Nachází se nedaleko městečka Câmara de Lobos. Každý se tam snadno a rychle přejí, ani já nebyla výjimkou. Mohu potvrdit, že v Santo António podávají i znamenitě upravené ryby a mořské plody.

Chleba s batáty je luxusní!

Dále bych vám ráda doporučila restaurant Lá ao Fundo ve Funchalu. Jak jsem se dozvěděla, jeho majitel žil dlouhá léta v Mosambiku. Speciality, které servírují hostům, jsou tím do určité míry ovlivněny. Také atmosféra, která v tomto podniku panuje, je hodně specifická.

Například nám přivezli steak a rozpálený kámen, na kterém jsme si maso opekli. Kromě toho jsem tam jedla nejlepší tatarák z tuňáka. Majitel přivezl stoleček a přímo přede mnou tuňáka nakrájel a nasekal. Výtečné byly i krevety v omáčce z kokosového mléka a passion fruit cheesecake.

Jak už jsem zmínila v úvodu, na Madeiře jsem si oblíbila i fastfoody. Mým favoritem je bolo do caco, místní chleba, do kterého se přidávají batáty a zapéká se tam šunka a sýr. Moc mi chutnal například ve stejnojmenném pekařství v ulici Rua da Boa Viagem.

Na zdraví jsem si připila ponchou

Z drinků mě zaujala poncha, což je místní rum z cukrové třtiny s cukrem a citrónovou šťávou, nebo s medem a pomerančovou, případně mandarinkovou šťávou. Pila jsem ho i s mangem a pomerančem. Navštívila jsem také rumérii, kde jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací a následně jsem absolvovala ochutnávku.

pláž u města Villasimius

Sardinie má okouzlující pláže i historii, vysvětluje Lenka Pátek

Nejlepší suvenýr je ten, který mohu sníst, tvrdí Lenka Pátek

turecké koření

Mohlo by vás zajímat

bajadera

Bajadera: Chorvatský dezert, který obsahuje čokoládu i ořechy

Jezdíte rádi do Chorvatska, respektive do zemí, které byly kdysi součástí dnes už neexistující Jugoslávie? Pak možná víte, že když dostanete chuť na sladké, můžete si v cukrárně, kavárně či restauraci objednat zákusek jménem bajadera neboli bajadere. Tento název zřejmě znáte i v jiné souvislosti. Jedná se taktéž o operetu od Emmericha Kálmána, dále o […]

Číst více

tacos

Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

Vyznáte se dobře v mexické kuchyni? Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, pojďte společně s námi poznat jednu z místních specialit. Jedná se o talíř plný malých tortill naplněných směsí. Recept není přesně daný, tudíž se dá říct, že vás pokrm zvaný tacos jen tak neomrzí. V každé restauraci totiž chutná více či méně jinak! Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: 3 důvody proč navštívit ostrov Kos

Prosluněné Řecko je jistě jedním ze symbolů pro letní dovolenou a pro jeho ostrovy to platí minimálně dvojnásob. Však se také není čemu divit, díky jejich kráse a přívětivému podnebí si je za svůj domov lidé poprvé zvolili již před více než 9000 lety! Dnes bude v našem hledáčku malebný ostrov Kos. Share Tweet Email

Číst více