Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.
Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.
Taramosalata občas obsahuje smetanu
Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.
Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.
Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.
Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!
Recept pro 4 až 6 osob
Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.
Příprava
Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.
Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.
Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.
Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.
Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Nessebar: Největší aquapark v Bulharsku nabízí i tsunami
Máte děti a láká vás letní dovolená u moře? Musí se ovšem odehrávat v Evropě, ne moc daleko od České republiky, v bezpečné zemi a navíc za přijatelnou cenu? Vyzkoušejte Bulharsko! Černé moře vás dokonale osvěží, jídlo a pití tady mají doslova za hubičku a pivo není o nic horší ani dražší než u nás. Budete-li bydlet v letovisku […]

All inclusive: Dovolená bez výčitek? Ano, s trochou snahy!
Koncept all inclusive – sen každého dovolenkáře. Jídlo a pití v neomezeném množství, bazény a pláž na dosah ruky, zábava pro celou rodinu. Ale co ten pověstný „all inclusive efekt“ na váze? Že by se po návratu z dovolené musel šatník obměnit o šaty číslo větší? Nebojte se, s trochou snahy si užijete dovolenou bez […]

Kokkari: Městečko na řeckém ostrově Samos žije odpoledne i v noci
Chystáte se v létě na řecký ostrov Samos? Pokud budete chtít poznat víc než jen okolí hotelu, můžete se vydat na výlet. Možností je vícero – přírodní oblasti ve vnitrozemí, vyhlášené pláže, město Pythagorion nebo třeba městečko Kokkari na severním pobřeží. Je plné restaurací, barů, kaváren, cukráren a obchodů. Navíc je to jedno z mála […]