Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

ReceptyChutě světa

Vyznáte se dobře v mexické kuchyni? Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, pojďte společně s námi poznat jednu z místních specialit. Jedná se o talíř plný malých tortill naplněných směsí. Recept není přesně daný, tudíž se dá říct, že vás pokrm zvaný tacos jen tak neomrzí. V každé restauraci totiž chutná více či méně jinak!

Lze použít jakékoliv maso

Průměr každé tortilly je přibližně 10 centimetrů. Mohou být pšeničné nebo kukuřičné, měkké nebo tvrdé. Pravé tacos jsou však vždy měkké, v Mexiku si je můžeme zakoupit v tradičních stáncích taquerías, které bývají velmi často rodinnými podniky. Seženete je samozřejmě i ve specializovaných restauracích v nejrůznějších destinacích.

Přestože se obsah placek může lišit, existuje určitý standard. Rozdíly spočívají zejména v mase, používá se de facto jakékoliv – hovězí , vepřové i kuřecí maso, ryby, mořské plody, masové směsi atd. Maso se může grilovat, vařit, smažit, dusit, a to buď samotně, anebo se zeleninou.

pokrm tacos

Recept na tacos pro 4 osoby

K přípravě „českých“ tacos potřebujeme 450 gramů hladké mouky, 85 gramů sádla nebo rostlinného tuku, 200 ml teplé vody, 1 lžíci soli, 600 gramů kuřecího masa, mletý pepř, červenou papriku (chilli), sójovou omáčku, omáčku salsu, olej, 2 papriky, 1 okurku, 1 pórek a 2 rajčata.

Postup:

Kuřecí maso nejdříve omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, pak zakapeme sójovou omáčkou a olejem. Poté okořeníme mletým pepřem, červenou paprikou (chilli) a solí. Maso necháme přes noc marinovat, což ovšem není nezbytně nutné.

Mouku promícháme se solí a přidáme změklé sádlo. Těsto zpracováváme opatrně, pomalu přiléváme teplou vodu. Pružné těsto necháme odležet zabalené v mokré utěrce.

Z kousků těsta vyválíme kulatou placku, tu poprášíme hladkou moukou a zakryjeme utěrkou, postup opakujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Na pánvi jednotlivé placky upečeme z obou stran dozlatova, posléze je uchováme v teple.

Na rozpáleném oleji kuřecí kousky orestujeme a poté promícháme s omytou, na plátky nakrájenou zeleninou. Směsí naplníme salsou pomazané tortilly. A můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť!

tacos

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

cannoli

Mohlo by vás zajímat

Plavba po Nilu

Egypt je rájem pro každého, kdo si chce užít rozmanitou dovolenou se vším všudy a v případě tohoto poznávacího zájezdu to platí dvojnásobně. Skoro se nechce věřit, že během jednoho týdne můžete zažít tolik nádherných okamžiků, spatřit tolik zajímavých míst a mezitím si dopřát i čas pro dokonalý odpočinek. V tomto článku pro vás máme […]

Číst více

Experti na cestách: 26. díl

Experti na cestách: 26. díl

Chcete dovolenou prožít přesně podle svých představ? S CK Blue Style si můžete vytvořit dovolenou na míru! V dnešním díle Expertů na cestách o tom mluvila Lenka Pátek, obchodní ředitelka zmíněné cestovní kanceláře. Zároveň jsme s ní probrali, co lze vidět v oblíbeném krétském regionu Chania a na malebném ostrově Kypr, i zda je na […]

Číst více

Lázně Kalithea

Lázně Kalithea – opravdový odpočinek na ostrově Rhodos

Oblíbená a nádherná zátoka Kalithea s průzračným mořem a poklidnou atmosférou se nachází na východním pobřeží ostrova Rhodos asi 9 kilometrů od hlavního města. K nejoblíbenějším turistickým cílům této oblasti patří termální lázně Kalithea, jejichž léčivé účinky poznal již samotný Hippokrates a využil jich i římský císař Augustus. Velkou oblibu si lázně získaly také na […]

Číst více