Jezdíte rádi do Chorvatska, respektive do zemí, které byly kdysi součástí dnes už neexistující Jugoslávie? Pak možná víte, že když dostanete chuť na sladké, můžete si v cukrárně, kavárně či restauraci objednat zákusek jménem bajadera neboli bajadere. Tento název zřejmě znáte i v jiné souvislosti. Jedná se taktéž o operetu od Emmericha Kálmána, dále o slavný balet, pojednávající o indické chrámové tanečnici, i o vojenskou operaci z roku 1942. My však zůstaneme u oblíbeného dezertu, který lze v různých obdobách sehnat i v České republice.
Je velice chutný, složitě vypadající, jeho příprava je ovšem velmi snadná. A dokonce ani nemusíte zapínat troubu. Tedy v případě, že se rozhodnete udělat si ho doma sami.
Bajadera vám osladí život nejen během dovolené
Bajadera je v Chorvatsku, ale i v dalších zemích známá taktéž ve formě baleného vrstveného nugátu. Je k dostání v obchodech a obsahuje mandle či lískové nebo vlašské ořechy. Ale mnohem větší tradici má stejnojmenný dort!

Patří k tomu nejlepšímu, co vám v rámci sladkostí může Chorvatsko a okolní země nabídnout. Poněvadž se hodí rovněž na vánoční stůl či k jiným slavnostním příležitostem, neváhejte s jeho přípravou. Pomoct vám mohou i děti, máte-li nějaké doma…
Recept pro celou rodinu
Není nutné dělat kulatý dort, praktické jsou menší kostky. Co takhle třeba 30 kusů? K přípravě české verze nepečeného dezertu bajadera budete potřebovat následující ingredience:
Cukr krystal 200 gramů
Mleté ořechy 150 gramů
Rozemleté máslové sušenky 250 gramů
Máslo 170 gramů
Čokoláda na vaření 2x 100 gramů
Olej 1 lžíce
Voda 10 lžic
Příprava:
Vodu s cukrem vařte v hrnci, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Přidejte máslo, hrnec sundejte ze sporáku. Míchejte až do rozpuštění másla.
Přidejte mleté ořechy a sušenky a míchejte – musí vzniknout celistvé těsto.
To pak rozdělte na dvě části.
100 gramů čokolády rozehřejte ve vodní lázni a přidejte do jedné části těsta.
Na tác nebo na plech položte pečicí papír. Potřete ho tukem, položte čokoládovou část těsta a rukama ji vytvarujte do čtverce nebo obdélníku. V rozích si pomozte nožem, aby těsto mělo rovné okraje.
Na první těsto položte druhé, světlé, a vytvarujte ho stejným způsobem.
Vrchní těsto přelijte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády (100 gramů) a oleje.
Hotový dezert bajadera pak dejte nejméně na 24 hodin do ledničky.
Posléze výtvor nakrájejte na kostky a můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Černomorec: Klidné bulharské letovisko obklopuje několik pláží
Chcete v létě odletět na dovolenou k moři? A ideálně někam, kde vám to připomene „staré dobré časy“ a hlavně se tam dostanete rychle? Bulharské letovisko Černomorec (neboli Chernomorets) je kombinací klidu, pohody, nízkých cen a autentické atmosféry, kterou některá rušná střediska pozvolna ztrácejí. Jeho další výhodou je strategická poloha. Pouhých 9 km odsud se […]
Fotoreportáž: Přístavní vesnička Fiskardo na ostrově Kefalonie
Směsicí romantiky, luxusu a historie je přístavní vesnička Fiskardo, která se nachází v severní části řeckého ostrova Kefalonie. Turisty přivítá řada taveren, kaváren i obchůdků nejen se suvenýry. Patrně největším lákadlem je posezení v některém z útulných podniků na promenádě. Panuje v nich pohoda, další výhodou je pěkný výhled. Až vás nečinnost omrzí, můžete se […]
Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat
Uvažujete o dovolené v nádherném italském regionu Kalábrie, který oplývá atraktivními písčitými plážemi, velmi chutnou gastronomií i četnými přírodními krásami? Není divu – průmyslové zóny a tovární komíny byste zde hledali marně. Naopak v této oblasti můžete obdivovat několik zajímavých historických měst. Kromě Tropey je to například Pizzo, odkud pochází věhlasná zmrzlina tartufo. Share Tweet […]

