Fotoreportáž: Letovisko Faliraki na řeckém ostrově Rhodos

DestinaceŘeckoRhodos

Řecký ostrov Rhodos si už stihla oblíbit spousta českých turistů. A není divu – je tam nádherně od května až do půlky listopadu! Přitom je vzdálen pouhé tři hodiny letu. Navíc je součástí Evropy, tudíž nepotřebujete cestovní pas ani vízum, stačí platný občanský průkaz. Nejživější letovisko se jmenuje Faliraki a nachází se na severovýchodě, jen 18 km od letiště. Čeká vás zde velmi dlouhá písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře, hodně obchodů, restaurací a barů a bujarý noční život!

V říjnu 2021 jsem se vydal do Faliraki a pořídil tam tuto fotoreportáž. Pokud jste na Rhodosu dosud nebyli, můžete si nyní udělat obrázek o tom, jak to tam vypadá.

Kam zajít na steak?

Nejvíce obchodů, restaurací a barů najdete v dlouhé hlavní ulici Leoforos Kallitheas (na snímku) a také v podstatně kratší ulici Ermoi, která je na ni kolmá a která se každou noc mění v pěší zónu. Okázalý luxus však nečekejte, letovisko Faliraki není primárně zaměřeno na snoby či bohatou klientelu. To ale neznamená, že tady neobjevíte několik „lepších“ podniků, včetně diskoték.

hlavní ulice Leoforos Kallitheas

Na pohodové podniky narazíte i mimo centrum. Například v music baru JD Friends na severu Faliraki mají otevřeno od rána až do noci. Kromě piva či míchaného drinku si můžete objednat burger nebo steak.

music bar JD Friends na rohu ulic Leoforos Kallitheas a Agisandrou

Pláž v letovisku Faliraki je dlouhá přibližně 5 km. Tvoří ji polotmavý písek a na mnoha místech si můžete pronajmout lehátka a slunečníky. Nechybějí ani bary, restaurace, sprchy a toalety.

pláž v letovisku Faliraki

Pokud mezi vaše koníčky patří vodní sporty, případně je chcete vyzkoušet, v letovisku Faliraki se nabízí mnoho možností. Jednou z nich je sportovní klub Charlie’s Water Sports.

Charlie's Water Sports ve Faliraki

V jižní části Faliraki se rozprostírá pláž Kathara, kde se při pobřeží vyskytují velké kameny vyčnívající z moře. O kousek dál je ráj nudistů – pláž Mandomata. Větší část je organizovaná, tedy s lehátky, slunečníky, toaletami, sprchami a barem.

pláž Kathara

O suvenýry není nouze

CK Blue Style má v nabídce řadu hotelů. Pokud cestujete s malými dětmi a budete většinu času trávit ve Faliraki, jistě oceníte praktický režim all inclusive. Hodláte-li vyrážet na celodenní výlety po ostrově, postačí vám ubytovací zařízení s polopenzí nebo se snídaní, případně zcela bez stravy. Rhodos není žádná pustina – najíst se můžete doslova na každém kroku.

Výhodou letoviska Faliraki je nejen dlouhá pláž, ale také noční život a spousta nákupních možností. Dámy nejspíš přilákají obchody s oblečením či kosmetikou.

kosmetika

Výrobky z olivového oleje patří mezi nejoblíbenější řecké suvenýry. Seženete mýdla, šampony, kondicionéry, tělové krémy, sprchové gely, krémy na ruce a podobně.

výrobky z olivového oleje

Lákavé jsou i tašky, ručníky, osušky, chňapky, zástěry, polštáře či nejrůznější bytové dekorace. Ceny rozhodně nejsou přemrštěné, v řadě případů budete velmi mile překvapeni.

suvenýry

V obchodě Apokourastos mají velký výběr kožených výrobků včetně sandálů a žabek.

obchod Apokourastos ve Faliraki

Také v letovisku Faliraki si můžete nechat okusovat starou kůži na nohou od rybiček. Tento druh pedikúry je oblíbený například v Praze.

rybičky

Co takhle vrátit se do České republiky s novým tetováním?!

tetovací salon

Faliraki má vlastní kolos

Baví vás minigolf? Ve Faliraki si ho můžete zahrát na vícero místech.

minigolf

Nejživější noční podniky jsou v ulici Ertmoi a jejím blízkém okolí. Jestliže máte rádi hlučnou muziku, karaoke, tanec, sportovní přenosy, míchané drinky a bavící se ženy, budete spokojeni.

bar ve Faliraki

Symbolem ostrova je Rhodský kolos, nejvyšší socha starověku a zároveň jeden ze sedmi divů světa. Kdysi dávno byl kolos ozdobou místního přístavu, zničilo ho však zemětřesení v roce 226 př. n. l. Obrovská bronzová socha ztělesňovala starověkého boha Hélia. Na její – podstatně menší – napodobeninu narazíte v centru Faliraki, u vstupu do podniku Colossus. Ten nabízí klidné posezení pro ty, kteří chtějí nerušeně rozjímat nebo si povídat s přáteli.

podnik Colossus

Pivo je v Řecku dražší než v Bulharsku, ale levnější než v Itálii nebo ve Francii. Například v podniku Colossus stojí velké pivo 3 eura. Čísník vám k němu většinou přinese oříšky zdarma.

pivo a oříšky

Během procházky po nočním Faliraki nejspíš neminete ani tento hezky nasvícený kruhový objezd.

kruhový objezd ve Faliraki

Foto – Richard Sacher

Rady a tipy

„Moje říjnová dovolená na Rhodosu? Většinu dní bylo jasno, sem tam polojasno, nezapršelo ani jednou. Koupat a opalovat se dalo každý den, jen se zkrátka stmívalo dřív než v létě. Ani turistů nebylo tolik, což mi vyhovovalo… Sprchnout samozřejmě může, ale Rhodos je ostrov, kde prší málokdy a nikde ne moc dlouho. Podzimní dovolená v této části Řecka má i tu výhodu, že obchodníci vyprodávají zboží, kterého se chtějí na konci sezóny zbavit. Dokonce i bary lákají zákazníky na nejrůznější akce spojené se slevou na drinky… Jinak na Rhodosu funguje spolehlivá autobusová doprava, tudíž není problém zajet z Faliraki na večeři do hlavního města a pak se kolem půlnoci vrátit zpátky do hotelu. Busem lze samozřejmě vyrazit i do jiných letovisek. Jízdenku za několik málo eur si zakoupíte přímo u řidiče. Další variantou jsou organizované výlety, které vám nabídne delegát CK Blue Style během informační schůzky.”

cestovatel Richie v letovisku Faliraki na ostrově Rhodos

 

Sharjah

Sharjah: Arabský emirát, jehož symbolem je otevřený Korán

Fotoreportáž: Dar Jilani aneb Dům umění a řemesel na ostrově Djerba

Mohlo by vás zajímat

Ráj surfařů

Ráj surfařů – pláž Prasonisi na ostrově Rhodos

Na nejjižnějším cípu ostrova Rhodos najdete vyhlášenou písčitou pláž jménem Prasonisi, která bývá někdy nazývaná  Polibkem dvou moří. Jedná se o přírodní zajímavost, setkávají se tu totiž dvě moře, které Rhodos obklopují – Středozemní a Egejské. Západní část (Egejské moře) nabízí větší vlny, zatímco východní (Středozemní moře) je klidná. Share Tweet Email

Číst více

Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

Láká vás dovolená na Sardinii? Kromě nádherných pláží, azurově průzračného moře, malebných vesniček posázených v překrásné krajině v horách i na pobřeží, je tento italský ostrov známý i pro jedinečné produkty své prastaré kulinářské tradice. Pravděpodobně tím nejznámějším z nich je sardinský sýr casu marzu. Dlužno dodat, že v dobrém i ve zlém! Share Tweet […]

Číst více

Sousse

Sousse: Tuniské letovisko nadchne moderními hotely i medinou

Čtyř a pětihvězdičkové hotely s praktickým režimem all inclusive, prostorná písčitá pláž s pozvolným vstupem do vyhřátého moře, největší medina v zemi a několik významných památek – to jsou hlavní důvody, proč se Sousse (česky Súsa) řadí mezi nejpopulárnější letoviska v pevninské části Tuniska. Navíc zde výhodně nakoupíte – ve městě jsou trhy, krámky a […]

Číst více