Cachupa: Kapverdský národní pokrm obsahuje kukuřici i fazole

ReceptySalChutě světaKapverdy

Chystáte se na kapverdský ostrov Sal? Pokud ano, můžete tam během dovolené ochutnat národní pokrm zvaný cachupa. Existuje sice vícero verzí, ale ta nejznámější vzhledově připomíná guláš. V podstatě to guláš je, i když poněkud jiný, než na jaký jsme v Česku zvyklí. Toto dlouho a pozvolna vařené jídlo obsahuje kukuřici, fazole, maniok, sladké brambory, rybu, klobásu nebo maso (vepřové, hovězí, kozí či kuřecí) a často morcelu (vepřové jelito). Někdy i mrkev a zelí.

Tato místní specialita vznikla údajně už v 15. století. Každá restaurace či rodina na Kapverdách má svou vlastní variaci. Někde rozdíl spočívá v jedné ingredienci, jinde hned v několika. Na ostrově Boa Vista je cachupa občas obohacená o buchadu, brazilskou lahůdku z kozího žaludku. Podstatné je, že se po tomto jídle nepřibírá!

kapverdský národní pokrm cachupa

Existuje také veganská cachupa

Cachupa se přitom dělí na pár základních druhů. Cachupa rica (bohatá) obsahuje maso a podstatně levnější cachupa pobre (chudá) pouze zeleninu. Ta se zavděčí zejména veganům.

Když cachupa zbyde, hodí ji kuchař druhý den na pánev a osmaží ji. Výsledkem je cachupa guisada (neboli frita či refogada), jež se podává k snídani se sázeným vejcem a smaženou klobásou linguiça nebo smaženou makrelou.

cachupa guisada

Recept pro celou rodinu

Baví vás vařit a chcete si kapverdské národní jídlo cachupa vyrobit doma? K přípravě jeho české verze potřebujete 500 g kukuřice homini, hrnek bílých fazolí, hrnek červených fazolí, ½ hrnku zelených fazolí, 1 kg vepřového masa, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 1 kg nahrubo nakrájeného zelí, 1 kg oloupaných batátů, 1 kg dýně, 500 g mrkve, 2 kostky bujonu, olivový olej, 1 kg rajčat, 2 lžičky octa, sůl, ½ lžičky černého pepře, 2 bobkové listy a trochu choriza na ozdobení.

Postup:

1/ Kukuřici a fazole nasypeme do hrnce se studenou vodou a necháme přes noc v klidu.

2/ Další den luštěniny uvaříme, poté necháme stranou okapat.

3/ Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek, přidáme okapané fazole a kukuřici.

4/ Jakmile fazole a kukuřice změknou, přesypeme je se zbylým obsahem pánve do velkého hrnce. Přidáme nakrájené zelí, mrkev, dýni, batáty, bujón a takové množství vody, aby vše bylo pořádně ponořené. Vaříme.

5/ Mezitím na pánvi osmahneme vepřové maso s rajčaty. Přilijeme dvě lžičky octa. Dle chuti osolíme a opepříme. Přendáme do hrnce k luštěninám a vložíme dva bobkové listy.

6/ Vaříme přibližně půl hodiny. Respektive do chvíle, než se jednotlivé chutě spojí. Necháme chvíli odpočívat a následně pokrm cachupa servírujeme s orestovaným chorizem.

Přejeme dobrou chuť!

cachupa rica

Kite Beach na ostrově Sal, kde můžete provozovat nebo sledovat kitesurfing

Kitesurfing: Pláž Kite Beach na ostrově Sal je Mekkou tohoto sportu

5 tipů, kde strávit dovolenou v rytmu tance a zábavy

Mohlo by vás zajímat

Palermo

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor. Share Tweet Email

Číst více

Mys Formentor

Tip na fotku – mys Formentor

Poloostrov Formentor je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů na Mallorce. Je úchvatný jak svými výhledy, tak i vysokými útesy padajícími do sytě modrého moře. Share Tweet Email

Číst více

Bodrum –⁠ 5 důvodů, proč navštívit perlu egejského pobřeží

Dovolená v Turecku: 5 důvodů, proč navštívit Bodrum, perlu egejského pobřeží

Turecko je krásná země, bohatá na kulturní dědictví, nádhernou přírodu a fascinující cestovatelské lokality. Jedním ze zářivých klenotů této dovolenkové destinace je právě město Bodrum, jež leží na egejském pobřeží. Share Tweet Email

Číst více