Chutě světa - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Přistupujte k lásce i vaření s hravou bezstarostnou odevzdaností." Dalajlama

Chutě světa

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

DestinaceChutě světaEgypt

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

   •   16. září 2021

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená.

Číst více

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

   •   13. července 2021

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Číst více

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

   •   7. června 2021

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Číst více

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

   •   22. dubna 2021

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Číst více

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

DestinaceReceptyChutě světaItálie

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

   •   6. dubna 2021

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

ReceptyDestinaceChutě světaŠpanělsko

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

   •   25. března 2021

Rýže, zelenina, koření, olivový olej, různé druhy masa či mořské plody jsou základem španělského národního pokrmu paella. Připomíná rizoto a pochází z okolí města Valencie, ležícího na východě této temperamentní země. Připravuje se na velké pánvi paellera, od níž se odvíjí i název jídla. A jak už to tak bývá, existuje vícero variant lišících se některými ingrediencemi.

Číst více

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

   •   23. února 2021

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Číst více

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

   •   12. února 2021

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela prostý!

Číst více

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

   •   21. ledna 2021

Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu.

Číst více

Baklava: Dezert, který vás bude svádět v Turecku, Řecku, SAE i Africe

DestinaceŘeckoChutě světaTuniskoTureckoEgyptMaroko

Baklava: Dezert, který vás bude svádět v Turecku, Řecku, SAE i Africe

   •   27. listopadu 2020

Odletíte-li na dovolenou na Kypr, do Řecka, do Turecka, Egypta, Tuniska, Maroka či Spojených arabských emirátů, je vysoce pravděpodobné, že v hotelové restauraci narazíte na lákavý dezert zvaný baklava. Není vyloučeno, že vám ho příležitostně nabídnou i v Bulharsku a jiných zemích. Nejspíš ho už dobře znáte, ale najdou se tací, kteří ho dosud neochutnali. Pojďme se o baklavě dozvědět něco víc!

Číst více