Fotoreportáž: Poznejte s námi portugalský ostrov Madeira (2. část)

MadeiraDestinacePortugalsko

Ostrov věčného jara, Zelená perla Atlantiku či Květináč Evropy – tyto přezdívky má portugalský ostrov Madeira, ležící v Atlantském oceánu, 580 km od Maroka a 960 km od Lisabonu. Nejčastěji sem míří milovníci nádherné přírody, vynikající gastronomie, zajímavých tradic i pozoruhodné architektury. Koupání v moři či v bazénu nebo pobyt ve wellness centru lze kombinovat s pěší turistikou, která se dá zpestřit kapkou adrenalinu. Koncem února 2022, tedy ještě před hlavní sezónou, jsme se na Madeiru s CK Blue Style vydali a pořídili tam následující fotoreportáž.

V první části tohoto článku jsme si krátce představili letiště, některé hotely, gastronomii i pár míst v hlavním městě Funchal. Teď ale pokračujeme dál!

Dveře se proměnily v umělecká díla

Máte rádi street art? V ulici Santa Maria ve Funchalu můžete obdivovat vkusně pomalované vstupní dveře do domů. Tato turistická atrakce nese název Arte de Portas Abertas neboli The Art of Open Doors. Na podobné umělecké výtvory však narazíte i v jiných ulicích.

vstupní dveře do domu ve městě Funchal na ostrově Madeira

Dalším z nádherných míst, které byste si ve Funchalu neměli nechat ujít, je park svaté Kateřiny (Parque de Santa Catarina). Je ideální pro relaxaci, občas se v něm konají různé akce včetně výstav a hudebních festivalů. Pokocháte se pohledem na spoustu rostlin včetně exotických a také na přístav.

park svaté Kateřiny neboli Parque de Santa Catarina

V parku svaté Kateřiny narazíte i na sochu nazvanou Cristóvão Colombo. V roce 1940 ji vytvořil Henrique Moreira. Místním obyvatelům i turistům připomíná skutečnost, že legendární mořeplavec Kryštof Kolumbus opakovaně pobýval ve Funchalu, a to v letech 1475, 1480 a 1492.

socha legendárního mořeplavce Kryštofa Kolumba v parku svaté Kateřiny ve Funchalu na ostrově Madeira

Co ukrývá Monte?

Když už budete ve Funchalu, nenechte si ujít výlet na Monte, zajímavé místo rozprostírající se cca 600 m vysoko nad městem. Spatříte tam tropické zahrady, římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie i kapli s ostatky posledního českého krále Karla I.

římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie neboli Igreja de Nossa Senhora do Monte

Na Monte se dostanete nejen autem či autobusem, ale také lanovkou. V tom případě vás čekají parádní výhledy na Funchal a Atlantský oceán. Nejúžasnější způsob, jak se po návštěvě Monte dostat zpět do centra Funchalu, se jmenuje Carreiros do Monte. Jedná se o jízdu po asfaltové silnici v proutěném koši upevněném na dřevěných saních. Tento neobvyklý způsob osobní dopravy na Madeiře funguje už od roku 1849! Vyzkoušel jsem to i já a jsem za to rád. Jak to probíhá, uvidíte ve videu na konci článku.

cestovatel Richie na ostrově Madeira vyzkoušel Carreiros do Monte

Láká vás návštěva botanické zahrady? Na kopci, přibližně 3 km od centra Funchalu, se nachází jedna úžasná – Jardim Botânico da Madeira. Je rozdělena do několika sekcí, nechybí ani přírodovědné muzeum. Na ploše 80 tisíc m2 je více než 2 500 druhů rostlin.

botanická zahrada Jardim Botânico da Madeira

Madeira je zkrátka celá zelená

V botanické zahradě objevíte i typický madeirský domek casas de colmo. Mnohem víc – a o dost větších – se jich dochovalo ve vesnici Santana na severovýchodě ostrova.

typický madeirský domek casas de colmo

Návštěva Jardim Botânico da Madeira je rovněž o úchvatných výhledech do okolí. Zahlédnete i tento obdivuhodný most.

most ve městě Funchal

Během toulek po ostrově Madeira se neváhejte zastavit v podniku Rita’s Tea House. Dáte si něco dobrého k jídlu a pití a přitom budete obdivovat okolní přírodu. Přímo před kavárnou je krásná vyhlídka.

Richard Sacher alias cestovatel Richie před kavárnou Rita's Tea House na ostrově Madeira

Restaurace, kavárny, obchůdky, hezké uličky vyzdobené výtvarnými skvosty, malý přístav, skalní útvary i unikátní architektura na vás čekají v původně rybářské vesnici Câmara de Lobos. Leží 9 km západně od centra Funchalu.

městečko Câmara de Lobos na ostrově Madeira

Vodopády vás nadchnou

Příroda je jedním z hlavních důvodů, proč turisté létají na Madeiru. Během jízdy autem či autobusem nebo v rámci pěších túr narazíte na menší i větší vodopády.

jeden z vodopádů na ostrově Madeira

Tento vodopád patří k těm větším. Poprosil jsem kolegu, aby mě u přírodního zázraku zvěčnil.

cestovatel Richie pózuje před vodopádem na ostrově Madeira

Portugalský ostrov Madeira není destinace, kam turisté létají hlavně kvůli koupání. Je to totiž jen jedna z mnoha věcí, které se tu dají dělat. Ale když už jsme u tohoto tématu, zajímavou atrakcí jsou lávová jezírka ve vesnici Porto Moniz. Najdete je tam na dvou místech – první soustava jezírek má podobu mořských lázní s betonovými chodníky, schody, převlékacími kabinkami a uzamykatelnými skříňkami. Za tento komfort zaplatíte menší vstupné. O kus dál jsou jezírka (viz foto) s minimálními stavebními úpravami a bez zázemí. Tam je vstup zdarma. Pokud se toužíte pouze pokochat pohledem, můžete se jen projít kolem nebo zavítat do restaurace či kavárny s výhledem na vulkanická jezírka.

lávová jezírka v Porto Moniz

Další turistickou atrakcí, ovšem tentokrát se značnou příchutí adrenalinu, je vyhlídka Cabo Girão, umístěná na vrcholu útesu ve výšce 589 metrů nad mořem. Vzhledem k tomu, že má částečně prosklenou podlahu, uvidíte pláž pod vámi. Zdaleka ne každý návštěvník se odváží na tuto část vyhlídky vstoupit…

vyhlídka Cabo Girão na ostrově Madeira

Další vyhlídka připomíná Brazílii

Už ne tolik strašidelná, ale zato plná strhujících výhledů je procházka po útesu u vesničky Ponta do Garajau. Jedinci s omezenými pohybovými schopnostmi se musí spokojit s vyhlídkou u silnice, ostatní mohou sestoupit po schůdcích až k menší vyhlídce na okraji útesu. Poznávacím znamením této lokality je socha Krista s otevřenou náručí, stojící na vysokém podstavci. Je nápadně podobná té, která je dominantou brazilského Rio de Janeira. Jen je podstatně menší…

cestovatel Richie na vyhlídce u vesničky Ponta do Garajau na ostrově Madeira

Pořídíte tady spoustu zajímavých fotografií a videí. Vyhlídka na Ponta do Garajau by rozhodně neměla chybět na seznamu míst, které během dovolené na ostrově Madeira spatříte na vlastní oči.

Ponta do Garajau

Chcete si připadat jako Kryštof Kolumbus? Zkuste výlet katamaránem za velrybami a delfíny. Trvá přibližně tři hodiny, loď vyplouvá z přístavu ve Funchalu. Stačí se přímo v destinaci domluvit s delegátem CK Blue Style a ten vše zařídí. Mimochodem – nabídka organizovaných výletů je pestrá, určitě si vyberete! Co třeba canyoning pro začátečníky nebo výlet na horském kole?

cestovatel Richie na katamaránu

Foto – Richard Sacher (12x), Erika Vršecká (4x) a Jakub Kutra (2x)

První část této fotoreportáže najdete ZDE.

 

A na závěr se můžete podívat na video, které jsem natočil na Monte. Poznáte tradiční způsob osobní dopravy, nazvaný Carreiros do Monte!

https://youtu.be/muDJxrq1QyA

cestovatel Richie představuje novou destinaci CK Blue Style - portugalský ostrov Madeira

Fotoreportáž: Poznejte s námi portugalský ostrov Madeira (1. část)

Kapverdy: Fotoreportáž z kapverdského ostrova Sal (1. část)

cestovatel Richie na ostrově Sal, který je součástí souostroví Kapverdy

Mohlo by vás zajímat

město Fira na ostrově Santorini

Fira: Největší město na ostrově Santorini zdobí hranu kaldery

K nejkrásnějším a nejfotogeničtějším místům v Řecku patří Fira, největší město na ostrově Santorini. Tradiční kykladská architektura v tomto případě zdobí vrchol 260 metrů vysokého útesu omývaného Egejským mořem. Díky příhodnému umístění na okraji bývalého sopečného kráteru je Fira městem výhledů. A jelikož se nachází na západním pobřeží, můžete si ve zdejších kavárnách a restauracích vychutnávat nejen […]

Číst více

Experti na cestách - 9. díl

Experti na cestách: 9. díl

Ras Al Khaimah je považován za jeden z nejkrásnějších a nejrozmanitějších arabských emirátů. Proč? Odpověď se dozvíte v tomto dílu pořadu Experti na cestách přímo od výkonného ředitele centrály emirátu Ras Al Khaimah, kterým je pan Iyad Rasbey. Dalším hostem bude známý český moderátor Pavel Cejnar, který společně s rodinou tento emirát navštívil a podělí […]

Číst více

Experti na cestách: 61. díl

Experti na cestách: 61. díl

Ve speciálu Blue Style Expertů na cestách navštívila moderátorka Alice Procházková okázalou metropoli Dubaj. Podívala se do jednoho z nejluxusnějších hotelů světa Burdž al-Arab, kde v pokoji za přibližně 600 tisíc korun strávily noc celebrity jako Selena Gomez nebo Justin Bieber. Zúčastnila se také setkání s tučňáky ve speciální chlazené hale nebo nakoupila v největším […]

Číst více