Fugu: Pokrmy z jedovaté ryby jsou v Japonsku hitem

Chutě světa

Ryba fugu (Takifugu rubripes) patří do řádu čtverzubců. Není velká, ale zato velmi jedovatá. A přestože její konzumace každoročně připraví několik odvážlivců o život, poptávka roste. Přitom to rozhodně není levný špás, v některých restauracích stojí pokrmy z této „krasavice“ až 1000 dolarů!

Chutí se nejvíc podobá kuřeti

V Japonsku je zhruba tisícovka míst, kde si můžete tuhle „delikatesu“ dopřát. Poznáte je na první pohled, nad jejich vchodem jsou umístěné makety fugu.

restaurace s maketou

Maso těchto ryb se servíruje ve tvaru květů nebo jako sašimi, tedy jako tenoučké, takřka průsvitné plátky doplněné zeleninovou oblohou. Namáčejí se do sójové či citrusové omáčky.

Fugu se případně také dusí a griluje s omáčkou terijaki. Smažené ploutvičky se pro změnu podávají s tradiční japonskou pálenkou saké.

fugu na talířu

Kuchání fugu připomíná chirurgickou operaci

Od roku 1958 připravují fugu výhradně kuchaři s licencí. Jde o úspěšné absolventy dvouletých kurzů a věřte, že jich není mnoho. Z adeptů obvykle dokončí kurz sotva třetina, protože stačí i nepatrná chybička v teoretické či praktické části výuky a jsou nekompromisně vyloučeni. Není divu, jde přece o život!

ryby fugu

Kuchaři na fugu používají speciální nůž – fugu hiki, který musí být uložený zvlášť od ostatních nožů i dalšího kuchařského náčiní. Jed tetrodotoxin, na který neexistuje protijed, obsahují hlavně játra, kůže a některé další orgány ryby. K jejich poškození proto nesmí dojít a je třeba je bezpečně likvidovat.

ryba fugu a nůž fugu hiki

Spolehlivě vás zabije i malá kapka

K usmrcení dospělého člověka totiž stačí i kapka jedu o velikosti špendlíkové hlavičky a jed z jediné ryby prý dokáže usmrtit až tři desítky lidí. V porovnání s kyanidem je 1200krát silnější. K prvním příznakům otravy pak patří mravenčení kolem úst, následuje postupné ochrnutí svalstva (může ale dojít i k selhání srdce).

Člověk se v podstatě dusí při plném vědomí a jeho jedinou nadějí je dýchací přístroj, který mu pomáhá, dokud jedovatá látka nepřestane účinkovat.

pokrm z fugu

No, kdo se bojí, nesmí do lesa! Pokud neradi riskujete, dejte si třeba šopský salát v Bulharsku nebo churros ve Španělsku

tinto de verano

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

keftedes

Mohlo by vás zajímat

Pobiti Kamani nedaleko města Varna

Pobiti Kamani: Kamenný les v Bulharsku vznikl před 50 miliony let

Chystáte se na dovolenou do Bulharska, konkrétně do Varny? Pokud chcete poznat víc než jen hotel, přilehlou pláž a letovisko, můžete podniknout příjemný výlet. Máte rádi přírodní unikáty, klid, pohodu a čerstvý vzduch? Jednou z variant je Kamenný les (Pobiti Kamani). Jedná se o téměř vyprahlé území, rozkládající se zhruba 20 minut jízdy směrem na […]

Číst více

Řecko

10 důvodů, proč milujete Řecko

Co podle Vás dělá z Řecka jednu z nejoblíbenější letních destinací? Jsou to romantické pláže a křišťálově čisté moře? Vynikající jídlo doplněné o sklenku kvalitního řeckého vína? Jsou to antické památky nebo vřelá pohostinnost místních obyvatel? Není pouze jedna správná odpověď, Řecko je zkrátka „všecko“.   Share Tweet Email

Číst více

3 tipy na nejlepší All inclusive

All Inclusive: Kam vyrazit za tím nejlepším?

Kde si užijete to nejlepší All Inclusive? Není snad těžšího úkolu, než vybrat jen jednu destinaci, kde nejlépe vaří a kde se opravdu nejlépe najíte. Každá země má svou specifickou kuchyni a každý preferujte trošku něco jiného. Pojďte se i přesto s námi podívat na pár destinací, kde hlad rozhodně mít nebudete! Share Tweet Email

Číst více