Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

ReceptyChutě světa

Vyznáte se dobře v mexické kuchyni? Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, pojďte společně s námi poznat jednu z místních specialit. Jedná se o talíř plný malých tortill naplněných směsí. Recept není přesně daný, tudíž se dá říct, že vás pokrm zvaný tacos jen tak neomrzí. V každé restauraci totiž chutná více či méně jinak!

Lze použít jakékoliv maso

Průměr každé tortilly je přibližně 10 centimetrů. Mohou být pšeničné nebo kukuřičné, měkké nebo tvrdé. Pravé tacos jsou však vždy měkké, v Mexiku si je můžeme zakoupit v tradičních stáncích taquerías, které bývají velmi často rodinnými podniky. Seženete je samozřejmě i ve specializovaných restauracích v nejrůznějších destinacích.

Přestože se obsah placek může lišit, existuje určitý standard. Rozdíly spočívají zejména v mase, používá se de facto jakékoliv – hovězí , vepřové i kuřecí maso, ryby, mořské plody, masové směsi atd. Maso se může grilovat, vařit, smažit, dusit, a to buď samotně, anebo se zeleninou.

pokrm tacos

Recept na tacos pro 4 osoby

K přípravě „českých“ tacos potřebujeme 450 gramů hladké mouky, 85 gramů sádla nebo rostlinného tuku, 200 ml teplé vody, 1 lžíci soli, 600 gramů kuřecího masa, mletý pepř, červenou papriku (chilli), sójovou omáčku, omáčku salsu, olej, 2 papriky, 1 okurku, 1 pórek a 2 rajčata.

Postup:

Kuřecí maso nejdříve omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, pak zakapeme sójovou omáčkou a olejem. Poté okořeníme mletým pepřem, červenou paprikou (chilli) a solí. Maso necháme přes noc marinovat, což ovšem není nezbytně nutné.

Mouku promícháme se solí a přidáme změklé sádlo. Těsto zpracováváme opatrně, pomalu přiléváme teplou vodu. Pružné těsto necháme odležet zabalené v mokré utěrce.

Z kousků těsta vyválíme kulatou placku, tu poprášíme hladkou moukou a zakryjeme utěrkou, postup opakujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Na pánvi jednotlivé placky upečeme z obou stran dozlatova, posléze je uchováme v teple.

Na rozpáleném oleji kuřecí kousky orestujeme a poté promícháme s omytou, na plátky nakrájenou zeleninou. Směsí naplníme salsou pomazané tortilly. A můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť!

tacos

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

cannoli

Mohlo by vás zajímat

Zanzibar: Vydejte se na nezapomenutelné Safari!

Pokud jste na dovolené na Zanzibaru a máte chuť zažít něco opravdu nezapomenutelného, pak je výlet na pevninskou Tanzanii na safari tou pravou volbou! Jen si představte – ráno se probudíte v tropickém ráji na Zanzibaru, a už o pár hodin později budete v srdci africké divočiny pozorovat slony, lvy a další majestátní zvířata v […]

Číst více

Pavlopetri aneb rozřešení záhady tajemné Atlantidy

Určitě jste někdy zaslechli legendu o bájné Atlantidě, kontinentu s vysoce vyvinutou civilizací, kterou lidé marně hledají již od roku 360 př. n. l., kdy ji ve svých spisech zmínil anticky filozof Platon. V poslední době se však začalo diskutovat o tom, jestli se celou dobu nejedná o zaplavené řecké město Pavlopetri. Pojďme si přiblížit […]

Číst více

Gjirokaster

Gjirokaster: Albánské město upoutá hradem i osmanskými domy

Letní dovolená v Albánii nemusí být jenom o koupání, opalování a nákupech v blízkosti hotelu. Tato balkánská země ukrývá nádhernou přírodu a několik atraktivních historických měst, kam lze vyrazit na výlet. Jedním z nejkrásnějších je Gjirokaster, rozkládající se v jižní Albánii, 20 km od hranic s Řeckem. Má přezdívku Město kamene a figuruje na seznamu […]

Číst více