Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Podlouhlé koblihy churros seženete v restauracích, kavárnách i pouličních stáncích. A také ve specializovaných podnicích – churrerías. Podle tradice se churros jedí ještě horké, ale samozřejmě to není nutné. Navzdory tomu, že se během přípravy doslova koupou v oleji, nejsou mastné.

konzumace churros v restauraci

Někdy jsou plněné krémem

Odpalované těsto se připravuje z prosáté pšeničné mouky, olivového nebo slunečnicového oleje, vody, cukru a soli. Těstem se naplní válec s pístem a tryskou (zvaný churrero) a z něj se vytlačují tyčinky či spirály s hvězdicovitým průřezem. Ty se rychle osmaží na rozpáleném oleji dozlatova. Podélné vroubky zvyšují poměr povrchu k objemu, čímž usnadňují prosmažení.

Churros se podávají obalené v cukru se skořicí, případně polité čokoládou či karamelem nebo plněné krémem dulce de leche. Mohou mít i tvar srdce, kruhu nebo kapky. Obvykle se servírují s horkou čokoládou, bílou kávou nebo mexickým kukuřičným nápojem champurrado. Koblihy churros jsou populární nejen ve Španělsku, ale i v Portugalsku, Jižní Americe či Karibiku. Někde se jim říká také tejeringos, porras nebo calientes.

španělské koblihy plněné krémem

Pochází tato dobrota z Číny?

Původ churros není jednoznačný, existuje několik teorií. Podle jedné z nich pocházejí z provincie Zamora. V chladných oblastech Kastilského pohoří hledali ovčáci jednoduchý způsob, jak připravit vydatný a levný pokrm. Smíchali vodu s moukou a vzniklé těsto smažili v železné pánvi nad ohněm. Tehdy koblihy churros plnily funkci chleba, byly chuťově neutrální. Když pastevci sestupovali z horských oblastí do vesniček, předváděli jejich obyvatelům své kulinářské umění, a tak se recept předával dál.

Další verze praví, že portugalští mořeplavci objevili v severní Číně podobný dezert, místními nazývaný youtiao. Recepturu přivezli s sebou do Portugalska a odtud se rozšířila do sousedního Španělska. Někteří badatelé poukazují na starověký Egypt. Na stěnách hrobky Ramsese III. jsou vyobrazeny scény z pekárny, v níž otroci smaží v obrovském kotli spirály těsta.

churros ve tvaru srdce

Recept na churros

Láká vás uvařit si churros doma? Máme pro vás jednoduchý recept. Na těsto si přichystejte 3 deci vody, 2 lžíce cukru krystalu, 250 g hladké mouky, špetku soli, 5 lžic olivového nebo slunečnicového oleje a 2 rozšlehaná vejce. Na obalení – 4 lžíce cukru krupice a lžičku mleté skořice. A nezapomeňte na olej na smažení.

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl. V kastrůlku přivedeme k varu vodu s olejem. Přisypeme mouku a vše hněteme pomocí vařečky do hladké tuhé pasty. Po zhruba dvou minutách odstavíme a necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty postupně vmícháme vejce, aby vzniklo hladké těsto.

Na plochém talíři nebo kuchyňském válu smícháme cukr s trochou skořice.

Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou či hvězdičkovou násadkou. Na hlubokou pánev nalejeme větší množství oleje, ohřejeme na 170 °C. Do oleje postupně vytlačujeme malé tyčky. Každou necháme smažit přibližně dvě minuty. Poté je vyndáme a položíme na ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje, a následně je obalíme v cukru se skořicí.

Churros podáváme ihned s tekutou čokoládou nebo kávou.

Přejeme vám dobrou chuť!

španělské skořicové pečivo

dovolená v Tunisku

Dovolená v Tunisku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Rady, tipy a informace

Dovolená

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Přírodní krásy v okolí bulharské Varny

Láká vás dovolená v Bulharsku? Potom čtěte dále! Bulharsko totiž není jen krásné pobřeží s písčitými plážemi a skvělým nočním životem na nich. Je to také země s nádhernou, v mnohých ohledech navíc zcela unikátní přírodou. I v okolí turisticky populární Varny si můžete užít překrásné procházky panenskou krajinou bez davů turistů a poznat tak […]

Číst více

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží na Krétě

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží na Krétě

Kréta. Bájný ostrov, který si oblíbil nejeden z antických bohů, si zcela jistě zamilujete i vy. Romantické zálivy, malebná horská údolí, rybářské vesničky s bílými domky a kostelíky… Dovedete si představit lepší kulisy pro vaši dokonalou dovolenou? A to jsme ještě ani nezmínili nádherné krétské pláže! Share Tweet Email

Číst více

Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

Jestlipak víte, co se skrývá za názvem mamaliga? Je to rumunský národní pokrm, po kterém se někteří mohou doslova utlouct, zatímco jiným se při pohledu na něj dělá poněkud nevolno. Share Tweet Email

Číst více