Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

ThajskoChutě světa

Co si vybavíte, když se řekne Thajsko? Nejčastěji asi thajskou masáž nebo thajský box. O zdejší kuchyni se toho už tolik neví. A věřte, že můžete narazit na thajská jídla pro nás, Evropany, přinejmenším nezvyklá.

Tak kupříkladu si lidé pochutnávají na grilovaných polních krysách (na úvodním snímku) či na blechách vodních. Ty jsou tady velkou delikatesou; připravují se se zeleninou, jako příloha je servírována rýže. Lahůdkou, rovněž pro silné povahy, je i další hmyz. V oleji se fritují červi, kobylky, švábi a další brouci. Lze je chroupat jako chipsy, ale na přání vám je zalijí i omáčkou.

smažení červi Thajsko

Jinou specialitkou je Tom Kha – hustá polévka či omáčka s moučnými červy. Tu lze zapít netopýří krví, která je v jižní Asii považována za afrodiziakum!

thajská polévka Tom Kha

Čím víc chilli thajská jídla obsahují, tím lépe!

Thajská jídla mají obvykle výraznou chuť, kterou jim dodávají nejrůznější sladká dochucovadla a chilli. Však se také traduje, že se thajští kuchaři řídí heslem – co nepálí, to není zdravé. K nejostřejším jídlům patří papaya salát. Thajci do něj kromě nezralé papayi, medu, oříšků a chilli dávají i sušené krabí maso, citron a rajče.

Snad všude v Thajsku vám nabídnou fritované nudle. V restauracích je připravují téměř s čímkoli – s rybami, kuřecím masem, mořskými plody… V ulicích měst pak můžete narazit na typickou pochutinu, které však mnozí turisté raději odolají. Jde o drůbeží pařáty – nabízejí se ogrilované, mnohdy napíchnuté na špejli, případně vařené v polévce. Thajci tvrdí, že jsou výborné na potenci.

kuřecí pařáty

 


Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

tacos

Mohlo by vás zajímat

Parghelia

Parghelia: Kalábrijská vesnička u města Tropea láká na pohodu

Italská Kalábrie je skvělým tipem na pohodovou letní dovolenou v Evropě. V tomto regionu nenarazíte na továrny a rušné magistrály, ale především na nádhernou přírodu, krásné pláže, čisté Tyrhénské moře, architektonicky zajímavá městečka a lákavé tradiční suvenýry. Jedním z letovisek, kde lze díky českým cestovním kancelářím pobývat, je Parghelia. Tato malebná vesnička se nachází pouhé […]

Číst více

Lenka Pátek se syny v krétském regionu Chania

Krétský region Chania mě uchvátil nejen plážemi, říká Lenka Pátek

Miluji Krétu a obzvlášť její nejzápadnější region Chania. Není pro mě až tak důležité, ve kterém hotelu a letovisku se ubytuji, protože si pokaždé pronajmu auto. Tato nádherná oblast si vyloženě říká o to, aby ji člověk procestoval takzvaně skrz na skrz. Když jsem to udělala poprvé, pochopila jsem, že to chci zopakovat pokaždé, kdykoliv […]

Číst více

cestovatel Richie a kovový Kryštof Kolumbus v parku svaté Kateřiny ve městě Funchal na ostrově Madeira

Fotoreportáž: Poznejte s námi portugalský ostrov Madeira (2. část)

Ostrov věčného jara, Zelená perla Atlantiku či Květináč Evropy – tyto přezdívky má portugalský ostrov Madeira, ležící v Atlantském oceánu, 580 km od Maroka a 960 km od Lisabonu. Nejčastěji sem míří milovníci nádherné přírody, vynikající gastronomie, zajímavých tradic i pozoruhodné architektury. Koupání v moři či v bazénu nebo pobyt ve wellness centru lze kombinovat […]

Číst více