Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Silvestrovská párty

Největší ohňostroj na světě nebo novoroční párty na hotelu?

Proč neutéct od zimy, zbytků cukroví a bramborového salátu někam do tepla? Že to bude drahé a ani nevíte s kým a kam? Drahé to být nemusí, stačí si chytře vybrat. S vhodným tipem na mejdan také pomůžeme, jen tu partu už si budete muset najít sami. Jedno je ale jisté, silvestr u moře bude […]

Číst více

Zářijová dovolená v Bulharsku

Fotoreportáž: Zářijová last minute dovolená v Bulharsku

Hodláte v září vyrazit k moři? Pokud se vám nechce cestovat někam daleko, vydejte se do Bulharska. Výhodný last minute zájezd si můžete zakoupit třeba i den předem. A je úplně jedno, zda poletíte sami nebo s někým dalším. Začátkem září 2021 jsem strávil dovolenou v bulharském Nesebaru. Počasí bylo vesměs nádherné, za celý týden […]

Číst více

85. díl – Last Minute zájezdy do exotiky

Nicole Okonkwo Gattuso, provozní ředitelka CK Blue Style, se v aktuálním dílu Blue Style Experti na cestách zaměřuje na nabídku Last Minute zájezdů a na lákavé možnosti pro vánoční svátky v exotice. Hovoří o oblíbených destinacích, jako je například Zanzibar, Omán nebo Kapverdy, a také zdůrazňuje výhody LM zájezdů, včetně flexibility a atraktivní cenové nabídky. […]

Číst více