Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Rimini

Rimini: Slavné italské letovisko s velmi dlouhou historií

Rimini je jednou z nejstarších rekreačních, ale i lázeňských lokalit v Evropě, funguje od roku 1843. Převážná část dění se navíc odehrávala na plážích, což přitáhlo davy turistů. Za první republiky sem jezdila pražská smetánka. Díky tomu Rimini získalo pověst luxusní destinace, která se s ním táhne dost nezaslouženě až do dnešních časů. Share Tweet […]

Číst více

mezi nejbělostnější pláže světa patří Marmari na řeckém ostrově Kos

Nejbělostnější pláže ukrývá Kos, Mallorca, Kalábrie i Sardinie

Pokud žijete v domnění, že bílý písek najdete výhradně v exotických destinacích, mýlíte se. Nedávná studie na téma Nejbělostnější pláže světa odhalila, že v první desítce figuruje šest evropských pobřežních lokalit. A díky CK Blue Style můžete prožít letní dovolenou na čtyřech z nich! Konkrétně se jedná o Marmari na řeckém ostrově Kos, pláž v […]

Číst více

Zakynthos

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží Zakynthosu

Milujete odpočinek na pláži, tyrkysové moře a hřejivé sluneční paprsky? Lákají vás vyhlídkové plavby okolo rozmanitého pobřeží? Pak jsou pro vás pláže Zakynthosu jako stvořené! Share Tweet Email

Číst více