Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Fazayah

Pláž Fazayah – pohoda uprostřed nedotčené přírody

Kdo by nemiloval pláže… písek hřeje do chodidel, pohled na blankytné moře ladí oku i duši a sluneční paprsky barví svět dozlatova. Však také až první kroky po pláži pro mnohé z nás značí, že dovolená už oficiálně začala. I mezi plážemi jsou však ty obyčejnější, a pak ty, které se svou krásou vymykají. Jednou […]

Číst více

Jak vybrat dovolenou: začněte žebříčkem priorit

Kam letos poletíme na dovolenou? Otázka, která se každý rok opakuje. Někdy toužíme po moři a klidu, jindy po dobrodružství a poznávání nových míst. Klíčem ke skvělé dovolené je ujasnit si, co je pro vás nejdůležitější – počasí, délka letu, zážitky v místě pobytu nebo typ ubytování. Když v tom máte jasno, výběr se stává […]

Číst více

Pafos

Pafos: Jihokyperské město láká na přístav i starověké památky

Milovníci dávné historie a sakrální architektury, zbystřete! Pokud budete trávit dovolenou v jižní části ostrova Kypr, respektive v Kyperské republice, udělejte si výlet do města Pafos ve stejnojmenném distriktu. Leží na západním pobřeží této oblíbené destinace a zahrnuje spoustu starověkých památek. Stojí tu i několik nepřehlédnutelných kostelů a také mešita. Zkrátka nepřijdou ani jedinci, kteří […]

Číst více