Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města. Share Tweet Email

Číst více

Kappadokie

Která část světa je nejprapodivnější? Turecká Kappadokie

Turecká Kappadokie patřila původně Chetitům, poté přešla pod správu mocné Perské říše. Té také vděčí za svůj název, který znamená „země krásných koní“. Těch už tady ovšem spatříme minimum… Share Tweet Email

Číst více

Palma Aquarium

Fotoreportáž: Palma Aquarium ve městě Palma de Mallorca

Chystáte se v létě na španělský ostrov Mallorca? CK Blue Style zajišťuje dovolenou v celé řadě letovisek, stačí si jen vybrat to nejvhodnější. Ať už budete pobývat kdekoliv, můžete se vydat na výlet do hlavního města Palma de Mallorca. Tam lze obdivovat skvostnou katedrálu La Seu, nakupovat suvenýry, oblečení, kosmetiku či místní potraviny, posedět v […]

Číst více