Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.
Chorta je v Řecku k dostání téměř všude. Někde se podává jako předkrm, jinde jako hlavní jídlo. Její příprava je velmi jednoduchá, přesto se jedná o značně populární a navíc tradiční pokrm.
Pampeliškové listy povzbudí organismus
Není nad to pochutnat si na salátu v pravé řecké taverně s výhledem na moře, piniový háj nebo třeba na typickou místní architekturu. Udělat si ho můžete i doma, i když to samozřejmě nebude úplně ono. Řecký salát chorta se připravuje ze špenátových, pampeliškových nebo jiných zelených listů (např. mangoldu), případně i řas. Ty se nejprve spaří a následně zakapou citrónem a decentně přelijí olivovým olejem.
A když už byla řeč o zdraví, pojďme se podívat na to, co tělu prospěšného ukrývají hlavní ingredience salátu chorta. Špenátové listy obsahují železo (ne však tolik, kolik se traduje), dále karotenoidy včetně betakarotenu, lutein, antioxidant zeaxanthin, velké množství vitaminu K, vitaminy C, D, E a vitaminy skupiny B, sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek a mangan. Cholin a inositol jsou důležité pro prevenci aterosklerózy, zatímco fytohormony pozitivně působí na rozvoj svalstva.
Listy pampelišky v sobě mají velké množství vitaminu C, dále vitaminy A, B (B6, thiamin, riboflavin) a D, karotenoidy, mangan, železo, křemík, vápník či draslík. A také látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky. Zeaxanthin pomáhá chránit oční sítnici před UV zářením, cryptoxanthin působí proti bujení rakovinných buněk v ústech nebo v plicích. Pampeliška představuje mírné tonikum povzbuzující organismus a jedná se také o antirevmatikum.

Jednoduchý recept na salát chorta
Listy je nutné nejdříve důkladně opláchnout – nesmějí obsahovat žádné nečistoty, písek atd.
Následně je vložíme do hrnce s vroucí vodou a trochou soli.
Na mírném ohni a za občasného míchání je povaříme 20 až 25 minut.
Poté listy scedíme a vložíme do mísy.
Zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a můžeme salát chorta (horta) podávat.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Cyklistické brýle: Dovolená na kole vyžaduje důkladnou ochranu očí
Chcete letní dovolenou v zahraničí spojit s jízdou na kole? Ideální je vyrazit na řecký ostrov Kos, případně na Krétu nebo na Rhodos. Náruživí cyklisté milují rovněž italskou Kalábrii a španělský ostrov Mallorca. Bicykl si můžete zapůjčit přímo v destinaci, avšak cyklistické brýle je záhodno zakoupit si už v České republice. Jaké jsou možnosti? Share Tweet Email
Kavo Paradiso: Pláž na jihu ostrova Kos skýtá únik před civilizací
Řecký ostrov Kos patří k nejoblíbenějším evropským destinacím, v nichž lze strávit klidnou a pohodovou letní dovolenou. Pokud se rozhodnete pro čtyřhvězdičkový hotel s praktickým režimem all inclusive a přilehlou pláží, budete mít vše zajištěné. Proč ale nepodniknout výlet spojený s koupáním a sluněním na neorganizované části pobřeží? Vydejte se na poloostrov Kefalos, konkrétně na […]
Butrint: Albánské historické město figuruje na seznamu UNESCO
Chystáte se v letní sezóně letecky do Albánie? Pokud si tam pronajmete auto, můžete si dovolenou u moře zpestřit atraktivním výletem na jih této balkánské země. Nedaleko hranic s Řeckem se rozprostírá opuštěné historické město Butrint, které v roce 1992 zapsali na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a kolem kterého v roce 2000 založili stejnojmenný […]

