Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

ŘeckoReceptyChutě světa

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.

Chorta je v Řecku k dostání téměř všude. Někde se podává jako předkrm, jinde jako hlavní jídlo. Její příprava je velmi jednoduchá, přesto se jedná o značně populární a navíc tradiční pokrm.

Pampeliškové listy povzbudí organismus

Není nad to pochutnat si na salátu v pravé řecké taverně s výhledem na moře, piniový háj nebo třeba na typickou místní architekturu. Udělat si ho můžete i doma, i když to samozřejmě nebude úplně ono. Řecký salát chorta se připravuje ze špenátových, pampeliškových nebo jiných zelených listů (např. mangoldu), případně i řas. Ty se nejprve spaří a následně zakapou citrónem a decentně přelijí olivovým olejem.

A když už byla řeč o zdraví, pojďme se podívat na to, co tělu prospěšného ukrývají hlavní ingredience salátu chorta. Špenátové listy obsahují železo (ne však tolik, kolik se traduje), dále karotenoidy včetně betakarotenu, lutein, antioxidant zeaxanthin, velké množství vitaminu K, vitaminy C, D, E a vitaminy skupiny B, sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek a mangan. Cholin a inositol jsou důležité pro prevenci aterosklerózy, zatímco fytohormony pozitivně působí na rozvoj svalstva.

Listy pampelišky v sobě mají velké množství vitaminu C, dále vitaminy A, B (B6, thiamin, riboflavin) a D, karotenoidy, mangan, železo, křemík, vápník či draslík. A také látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky. Zeaxanthin pomáhá chránit oční sítnici před UV zářením, cryptoxanthin působí proti bujení rakovinných buněk v ústech nebo v plicích. Pampeliška představuje mírné tonikum povzbuzující organismus a jedná se také o antirevmatikum.

řecký salát chorta

Jednoduchý recept na salát chorta

Listy je nutné nejdříve důkladně opláchnout – nesmějí obsahovat žádné nečistoty, písek atd.

Následně je vložíme do hrnce s vroucí vodou a trochou soli.

Na mírném ohni a za občasného míchání je povaříme 20 až 25 minut.

Poté listy scedíme a vložíme do mísy.

Zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a můžeme salát chorta (horta) podávat.

Přejeme dobrou chuť!

řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

Tsabou Beach

Tsabou Beach: Malebná oblázková pláž na řeckém ostrově Samos

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

italský salám Mortadella Bologna

Mohlo by vás zajímat

Město Chania

Fotoreportáž: Město Chania na západě řeckého ostrova Kréta

Láká vás dovolená na řeckém ostrově Kréta? Za nejkrásnější region je považována Chania, rozprostírající se na západě. Stejně se jmenuje i její hlavní město, které svádí k minimálně půldenní návštěvě. Chania leží na pobřeží Krétského moře, má přibližně 54 000 obyvatel a je druhým nejlidnatějším městem Kréty. Do roku 1972 byla hlavním městem celého ostrova. Share […]

Číst více

Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii!

Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii

Sardinie. Tento italský ostrov se zlatavými písečnými plážemi, průzračným mořem a zcela jedinečnou kulturou si zamiloval již nejeden cestovatel. Zvláštní pozornost si ovšem zaslouží fakt, že se Sardiňané dožívají v průměru výrazně vyššího věku než srovnatelné etnické skupiny ve většině Evropy. Pojďme se tedy na toto sardinské tajemství dlouhověkosti podívat blíže! Share Tweet Email

Číst více

Marsa Matrouh

Marsa Matrouh – Egypt, jak ho neznáte!

Máte pocit, že Egypt znáte jako otisky svých vlastních chodidel v písku pláže Mahmya? Pohlédli jste do očí Velké Sfingy, navštívili pyramidy, jména faraonů pohřbených v Údolí králů dokážete vyjmenovat zpaměti a s rybkami v Rudém moři si už téměř se všemi tykáte? Tak se s námi vydejte do Marsa Matrouh! Share Tweet Email

Číst více