Chystáte se na kapverdský ostrov Sal? Pokud ano, můžete tam během dovolené ochutnat národní pokrm zvaný cachupa. Existuje sice vícero verzí, ale ta nejznámější vzhledově připomíná guláš. V podstatě to guláš je, i když poněkud jiný, než na jaký jsme v Česku zvyklí. Toto dlouho a pozvolna vařené jídlo obsahuje kukuřici, fazole, maniok, sladké brambory, rybu, klobásu nebo maso (vepřové, hovězí, kozí či kuřecí) a často morcelu (vepřové jelito). Někdy i mrkev a zelí.
Tato místní specialita vznikla údajně už v 15. století. Každá restaurace či rodina na Kapverdách má svou vlastní variaci. Někde rozdíl spočívá v jedné ingredienci, jinde hned v několika. Na ostrově Boa Vista je cachupa občas obohacená o buchadu, brazilskou lahůdku z kozího žaludku. Podstatné je, že se po tomto jídle nepřibírá!

Existuje také veganská cachupa
Cachupa se přitom dělí na pár základních druhů. Cachupa rica (bohatá) obsahuje maso a podstatně levnější cachupa pobre (chudá) pouze zeleninu. Ta se zavděčí zejména veganům.
Když cachupa zbyde, hodí ji kuchař druhý den na pánev a osmaží ji. Výsledkem je cachupa guisada (neboli frita či refogada), jež se podává k snídani se sázeným vejcem a smaženou klobásou linguiça nebo smaženou makrelou.

Recept pro celou rodinu
Baví vás vařit a chcete si kapverdské národní jídlo cachupa vyrobit doma? K přípravě jeho české verze potřebujete 500 g kukuřice homini, hrnek bílých fazolí, hrnek červených fazolí, ½ hrnku zelených fazolí, 1 kg vepřového masa, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 1 kg nahrubo nakrájeného zelí, 1 kg oloupaných batátů, 1 kg dýně, 500 g mrkve, 2 kostky bujonu, olivový olej, 1 kg rajčat, 2 lžičky octa, sůl, ½ lžičky černého pepře, 2 bobkové listy a trochu choriza na ozdobení.
Postup:
1/ Kukuřici a fazole nasypeme do hrnce se studenou vodou a necháme přes noc v klidu.
2/ Další den luštěniny uvaříme, poté necháme stranou okapat.
3/ Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek, přidáme okapané fazole a kukuřici.
4/ Jakmile fazole a kukuřice změknou, přesypeme je se zbylým obsahem pánve do velkého hrnce. Přidáme nakrájené zelí, mrkev, dýni, batáty, bujón a takové množství vody, aby vše bylo pořádně ponořené. Vaříme.
5/ Mezitím na pánvi osmahneme vepřové maso s rajčaty. Přilijeme dvě lžičky octa. Dle chuti osolíme a opepříme. Přendáme do hrnce k luštěninám a vložíme dva bobkové listy.
6/ Vaříme přibližně půl hodiny. Respektive do chvíle, než se jednotlivé chutě spojí. Necháme chvíli odpočívat a následně pokrm cachupa servírujeme s orestovaným chorizem.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Fotoreportáž: Muzeum Guellala na tuniském ostrově Djerba
Během dovolené na tuniském ostrově Djerba se můžete vydat na organizovaný výlet Půldenní okruh ostrovem. Navštívíte Římskou cestu, která spojuje Djerbu s tuniskou pevninou, dále keramickou dílnu, lisovnu oliv, synagogu La Ghriba a v neposlední řadě také muzeum Guellala. To bylo otevřeno na jaře roku 2001 a je zaměřeno na místní zvyky a tradice. Share […]
Platnost cestovního dokladu si ověřte zavčas, radí Lenka Pátek
Do zahraničí létám několikrát do měsíce, většinou služebně. Občas si naplánuji rodinnou dovolenou nebo prodloužený víkend u moře, případně eurovíkend v některé z metropolí. Jsem zvyklá si včas vyřídit veškeré formality, abych mohla vstoupit do země, kam mám právě namířeno. Dobře si uvědomuji, že zdaleka ne každý má čas a možnost cestovat tak často jako […]
67. díl – Mallorca
V dalším dílu Blue Style Expertů na cestách se podíváme na krásy Mallorcy, která nabízí nepřeberné množství zážitků. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek sdílí informace o tom, co tento oblíbený ostrov nabízí. Od malebných golfových hřišť až po tajemnou Dračí jeskyni s krápníkovou výzdobou a kouzelnými plážemi, kde si každý najde svůj kousek […]

