Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.
Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!
Plave v ní kopr i okurka
Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.
Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.
Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.
Recept na tarator pro celou rodinu
Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.
Příprava:
Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.
Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.
Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Palma de Mallorca: Užijte si večerní procházku historickým centrem
Budete trávit letní dovolenou na španělském ostrově Mallorca? Pokud hodláte podniknout zajímavý výlet, možností je spousta. Jednou z variant je večerní procházka hlavním městem Palma de Mallorca, respektive jeho historickým centrem. Pokocháte se pohledem na hezky nasvícené budovy reprezentující různé umělecké slohy. Patrně nejvíce vás okouzlí gotická katedrála Panny Marie (neboli La Seu), jejíž snímek […]

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz
Co si vybavíte, když se řekne Thajsko? Nejčastěji asi thajskou masáž nebo thajský box. O zdejší kuchyni se toho už tolik neví. A věřte, že můžete narazit na thajská jídla pro nás, Evropany, přinejmenším nezvyklá. Share Tweet Email

23. díl
Adrenalinové zážitky i odpočinek v klidných mělkých zátokách. Takový kontrast nabízí Ras Al Khaimah, jeden z nejrozmanitějších a nejzelenějších Spojených arabských emirátů. Ve speciálu pořadu Experti na cestách se reportérka Petra Staňová vypravila prozkoumat, jakou zde lze prožít dovolenou. Těšit se můžete na ostrov Marjan Island s luxusními hotelovými komplexy, výlet za perlami i na […]