Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!

Plave v ní kopr i okurka

Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.

Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.

Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.

bulharská studená polévka tarator

Recept na tarator pro celou rodinu

Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.

Příprava:

Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.

Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.

Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.

Přejeme dobrou chuť!

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Hierapolis

Mohlo by vás zajímat

cestovatel Richie na útesu Scala dei Turchi

Reportáž: Scala dei Turchi neboli Schodiště Turků na ostrově Sicílie

Máte rádi přírodní unikáty? Pokud se rozhodnete strávit letní dovolenou na italském ostrově Sicílie, můžete poznat jeden hodně atraktivní. Na jihozápadě, asi tak 20 minut jízdy z města Agrigento, narazíte na Schodiště Turků (Scala dei Turchi). Tento bílý útes u obce Realmonte připomíná zasněžený kopec! Share Tweet Email

Číst více

Bellver: Gotický hrad na ostrově Mallorca skýtá víc než jedinečný výhled

Dovolenou na španělském ostrově Mallorca je skvělé spojit s návštěvou hlavního města Palma de Mallorca. Nakoupíte tam suvenýry, posedíte v kavárně či restauraci, pokocháte se pohledem na královský palác Almudaina či katedrálu Panny Marie. A když se vydáte 3 km směrem na západ, narazíte na majestátní hrad Bellver, stojící na 112 metrů vysokém zalesněném kopci. Share […]

Číst více

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města. Share Tweet Email

Číst více