Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, jiná „přivandrovala“ z dalších afrických zemí a následně byla více či méně upravena. Tuniskou kuchyni v minulosti hodně formovali Berbeři.
Základ tuniské gastronomie tvoří ryby, mořské plody, skopové a jehněčí maso, olivový olej, sladkosti, ovoce a zelenina, zejména rajčata. Často se používá kmín, česnek, koriandr, anýz, bobkový list, zázvor, máta, šafrán, paprika a hřebíček. Doslova národní pýchou je harissa – ostrá pasta z chilli papriček, česneku a olivového oleje. Přidává se do řady pokrmů, je k dostání v každém obchodě s potravinami. Dezerty jsou převážně velmi sladké, plněné mandlemi nebo oříšky. Mnohdy jsou obalované v medu, marcipánu či cukrovém sirupu. Kdo už v Tunisku byl, dobře ví, že v nabídce hotelových restaurací figuruje taktéž dostatek evropských jídel pro ty, co neradi experimentují. Pojďme si nyní ve stručnosti představit nejznámější tuniská jídla.
Saláty
salade tunisienne – tuniský salát obsahuje nadrobno nasekané kousky sezónní zeleniny
salade mechouia – salát z grilovaných rajčat a paprik, kapari, česneku, cibule, oliv, tuňáka a vajec
Polévky
lablabi – polévka s cizrnou, česnekem a kmínem servírovaná ve vydlabaném bochníku chleba, může se ovšem jednat i o hlavní jídlo servírované v misce
chorba neboli čorba – pikantní hustá polévka s jehněčím masem, nudlemi (nebo krupicí) a zeleninou
soupe à la crème de fenouil (fennel cream soup) – fenyklová krémová polévka
Hlavní tuniská jídla
couscous neboli kuskus – krupice z tvrdé pšenice, obvykle podávaná s dušenou zeleninou a masem (na úvodním snímku)
couscous sans viande – vegetariánský kuskus
brik – fritovaný piroh z listového těsta, plněný vejcem, tuňákem, mletým masem, zeleninou, bramborami atd.
tajine neboli tažín – směs zeleniny a vajec, připravená ve speciální hliněné nádobě, často dochucená sýrem či podávaná se špenátem nebo jinou chuťově výraznou zeleninou, někdy obsahuje maso
brochettes – kousky grilovaného jehněčího masa, servírované jako špíz
merguez – pikantní klobásky za skopového masa
maraku – pokrm z dušeného jehněčího masa
zitounia – ragú z telecího nebo jiného masa, vařené v rajčatové omáčce s cibulí, ochucené olivami
doulma – zelené papriky nebo dýně plněné směsí mletého masa, pažitky, cibule a vajec
felfel mahchi – sladké papriky plněné masem, obvykle jehněčím, podávané s omáčkou harissa
kamounia – kuřecí, hovězí nebo jehněčí guláš s kmínem
ojja – kousky ryby, masa nebo mozečku uvařené v omáčce z rajčat a pálivých paprik, ochucené zejména česnekem, mátou a koriandrem a poté smíchané nebo zapečené s vejci
kefta – grilované kuličky ze sekaného jehněčího masa, obvykle kořeněné kmínem a koriandrem
koucha fil kolla – hodně kořeněné jehněčí maso, posypané rozmarýnem, dušené ve vlastní šťávě v uzavřeném hliněném hrnci
kabkabou – dušenina z rajčat a rybího masa
shakshouka neboli šakšuka – vařená zeleninová směs (rajčata, cibule a paprika aj.) se sázeným vejcem
Dezerty
asida – kaštanový puding, ozdobený pistáciemi a drcenými oříšky
ftair – tradiční ořechový koláč
bambalouni – kobliha posypaná cukrem nebo namočená v medu
maqroudh neboli makhroud – koláčky z krupice a mouky, plněné datlemi, ořechy nebo mandlovou pastou
mhalbiya – dort vyrobený z rýže, ořechů a vody z pelargonie
baklava – medový moučník ze střídajících se vrstev těsta a loupaných mandlí
Nápoje
lagmi – palmový džus
thibarine – datlový likér (40°)
boukha – pálenka z fíků
Káva je zpravidla silná a aromatická, čaj spíše hořký a většinou se podává s mátou, někdy i s piniovými oříšky. Z piv nejčastěji seženete značku Stella, Berber a Celtia.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

5 důvodů, proč jet na dovolenou mimo hlavní sezónu
Výhod, proč jet na dovolenou mimo hlavní sezónu je mnoho. Ať už se jedná o výhodné ceny, skvělé počasí nebo méně turistů. Proto pokud stále váháte, zda risknout dovču před létem, tak nám dovolte přesvědčit vás, že to určitě stojí za to! Share Tweet Email

Španělsko: Sušená šunka a jiné delikatesy aneb věděli jste, že se vám stýská po Mallorce?
Možná ve vás titulek článku skutečně probudil vzpomínky, které máte na návštěvu tohoto španělského ostrova, ale možná si teď říkáte: „Jak se mi může stýskat, když jsem na Mallorce nikdy nebyl/a?” Ať je to jakkoliv, čtěte dál. Věříme, že během chvíle pochopíte, o čem hovoříme. Zažijte Mallorcu všemi smysly a ochutnejte dobroty jako je španělská […]

Rub al-Chálí – „Pustá končina“, kde se však nudit určitě nebudete!
Do jižní části Ománu zasahuje Rub al-Chálí, největší souvislá poušť celého světa. Jejích 650 000 čtverečních kilometrů vás přenese do světa písku a kamení, kde jen několik málo oáz poskytuje podmínky vhodné k životu. Není se tedy čemu divit, že Rub al-Chálí znamená v arabštině „Pustá končina“. Share Tweet Email