Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.
Ať už se vydáte na ostrov Kos, Rhodos, Kréta, Zakynthos, Samos, Korfu či Kefalonie, všude si lze na dolmades pochutnat. Pravděpodobně vám toto jídlo nabídnou v hotelové restauraci, případně si ho můžete objednat v nedaleké taverně. Vzhledem k tomu, že obsahuje snadno dostupné suroviny, jeho cena je ve většině případů nízká.

Předkrm může být i studený
Dolma je turecké slovo, které znamená „plnit“. Už ve starověkém Řecku lidé s oblibou konzumovali plněné listy. Avšak dolmades tak, jak je známe dnes, nejspíš vznikly v pozdním středověku v Konstantinopoli. Název dolma se ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat výhradně pro plněnou zeleninu. Pro listy by měl platit název sarma, ale ten je v současnosti vyhrazen jen pro plněné zelné listy.
Dolmades se servírují teplé i za studena. Studená verze zpravidla neobsahuje maso, podává se spíše jako předkrm – s česnekovo-jogurtovou omáčkou. Teplé dolmades představují hlavní jídlo. Obecně platí, že řecké speciality jsou velmi chutné a obvykle i zdravé. Jestliže umíte alespoň trochu vařit, můžete si dolmades připravit doma. Přinášíme recept na českou verzi této pochoutky, která se zavděčí i jedincům, co si úzkostlivě hlídají postavu.

Recept na dolmades pro 4 osoby
Příprava pokrmu dolmades vyžaduje následující ingredience:
- 20 vinných listů
- 300 gramů rýže
- cibuli
- čerstvé bylinky (mátu, kopr, oregano)
- olivový olej
- citron
- bílý řecký jogurt
- sůl a pepř
Příprava
- Listy vinné révy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
- Rýži zalijeme vodou, osolíme a povaříme cca 10 minut.
- Scedíme a následně přidáme nakrájenou cibuli, pepř a nasekané bylinky.
- Na dlaň nebo na podložku pokaždé položíme list vinné révy žilnatinou nahoru. Odstraníme stopku a na širší okraj dáme doprostřed trochu náplně.
- Kraje překlopíme přes náplň a vytvoříme závitek. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z citronu.
- Do nízkého hrnce nalijeme trochu oleje, závitky položíme těsně k sobě. Přidáme vodu, aby dosahovala až po okraj závitků. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme podusit 20–30 minut.
- Dolmades podáváme s jogurtovým dresinkem a klidně i s pečivem.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Turecká riviéra: Zažijte dobrodružství i poznání na řece Manavgat a v malebném Side
Turecká riviéra je regionem neskutečných přírodních krás a její pobřeží není v tomto ohledu výjimkou. Od zasněžených vrcholků pohoří Taurus až po pobřeží Středozemního moře se řeka Manavgat táhne krajinou jako azurová stuha a zásobí ji tolik potřebnou vláhou. Během tisíců a tisíců let zde navíc vytvořila opravdu působivé prostředí, které pohladí duši každého milovníka […]
Escape 2 Olympos: Tandemový paragliding na hoře Tahtali v Kemeru
Milujete adrenalin, případně toužíte tzv. překročit vlastní stín? Dovolená v Turecku, konkrétně v Kemeru, nemusí být pouze o koupání a opalování na pobřeží Středozemního moře. Můžete se domluvit s delegátem CK Blue Style a vydat se například na výlet na nedalekou horu Tahtali (2 365 m). Není nutné jít pěšky, na její vrchol lze vyjet […]
Dovolená v Bulharsku: Přírodní krásy v okolí bulharské Varny
Láká vás dovolená v Bulharsku? Potom čtěte dále! Bulharsko totiž není jen krásné pobřeží s písčitými plážemi a skvělým nočním životem na nich. Je to také země s nádhernou, v mnohých ohledech navíc zcela unikátní přírodou. I v okolí turisticky populární Varny si můžete užít překrásné procházky panenskou krajinou bez davů turistů a poznat tak […]

