Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Ať už se vydáte na ostrov Kos, Rhodos, Kréta, Zakynthos, Samos, Korfu či Kefalonie, všude si lze na dolmades pochutnat. Pravděpodobně vám toto jídlo nabídnou v hotelové restauraci, případně si ho můžete objednat v nedaleké taverně. Vzhledem k tomu, že obsahuje snadno dostupné suroviny, jeho cena je ve většině případů nízká.

řecké jídlo dolmades

Předkrm může být i studený

Dolma je turecké slovo, které znamená „plnit“. Už ve starověkém Řecku lidé s oblibou konzumovali plněné listy. Avšak dolmades tak, jak je známe dnes, nejspíš vznikly v pozdním středověku v Konstantinopoli. Název dolma se ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat výhradně pro plněnou zeleninu. Pro listy by měl platit název sarma, ale ten je v současnosti vyhrazen jen pro plněné zelné listy.

Dolmades se servírují teplé i za studena. Studená verze zpravidla neobsahuje maso, podává se spíše jako předkrm – s česnekovo-jogurtovou omáčkou. Teplé dolmades představují hlavní jídlo. Obecně platí, že řecké speciality jsou velmi chutné a obvykle i zdravé. Jestliže umíte alespoň trochu vařit, můžete si dolmades připravit doma. Přinášíme recept na českou verzi této pochoutky, která se zavděčí i jedincům, co si úzkostlivě hlídají postavu.

příprava dolmades

Recept na dolmades pro 4 osoby

Příprava pokrmu dolmades vyžaduje následující ingredience:

  • 20 vinných listů
  • 300 gramů rýže
  • cibuli
  • čerstvé bylinky (mátu, kopr, oregano)
  • olivový olej
  • citron
  • bílý řecký jogurt
  • sůl a pepř

Příprava

  1. Listy vinné révy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
  2. Rýži zalijeme vodou, osolíme a povaříme cca 10 minut.
  3. Scedíme a následně přidáme nakrájenou cibuli, pepř a nasekané bylinky.
  4. Na dlaň nebo na podložku pokaždé položíme list vinné révy žilnatinou nahoru. Odstraníme stopku a na širší okraj dáme doprostřed trochu náplně.
  5. Kraje překlopíme přes náplň a vytvoříme závitek. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z citronu.
  6. Do nízkého hrnce nalijeme trochu oleje, závitky položíme těsně k sobě. Přidáme vodu, aby dosahovala až po okraj závitků. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme podusit 20–30 minut.
  7. Dolmades podáváme s jogurtovým dresinkem a klidně i s pečivem.

Přejeme dobrou chuť!

dolma s pečivem a dresinkem

Město Zakynthos

Město Zakynthos zaujme přístavní promenádou i dvěma náměstími

Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

Pomorie

Mohlo by vás zajímat

Bordeaux

Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

Bordeaux leží asi tak 600 km od Paříže, po obou březích řeky Garonny. Historicky významnější je západní část s přístavem, kam mohou vplouvat i zaoceánské lodě. Okolí města je vyhlášené hlavně vínem, nejprestižnější a nejdražší se pěstují právě tady. Share Tweet Email

Číst více

Fotoreportáž: Staré město Nesebar na bulharském pobřeží Černého moře

Plánujete letní dovolenou v Bulharsku? Pokud máte namířeno do Burgasu, respektive do letoviska Slunečné pobřeží, Nesebar, Svatý Vlas, Elenite, Pomorie, Ravda či Primorsko, neváhejte si udělat výlet do historické části města Nesebar. Důvod? Spatříte zde starobylou architekturu, řadu památek, nakoupíte suvenýry, místní potravinářské výrobky, kosmetiku i oblečení. A mezitím posedíte v kavárně nebo restauraci s […]

Číst více

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yam Goong

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla […]

Číst více