Fotoreportáž: Město Chania na západě řeckého ostrova Kréta

DestinaceŘeckoKrétaTipy na výlety

Láká vás dovolená na řeckém ostrově Kréta? Za nejkrásnější region je považována Chania, rozprostírající se na západě. Stejně se jmenuje i její hlavní město, které svádí k minimálně půldenní návštěvě. Chania leží na pobřeží Krétského moře, má přibližně 54 000 obyvatel a je druhým nejlidnatějším městem Kréty. Do roku 1972 byla hlavním městem celého ostrova.

Jestliže se do města Chania vydáte, nakoupíte nejrůznější suvenýry, oblečení, boty, přírodní kosmetiku i potravinářské výrobky. Pochutnáte si na místních specialitách i výtečné zmrzlině, projdete se po přístavní promenádě, spatříte několik zajímavých památek. Můžete se dokonce projet v koňském kočáře. Tady je naše fotoreportáž!

koňské kočáry pro turisty

Fotografy přitahuje Janičářská bašta

Město Chania na Krétě tvoří historická a moderní část, jež je výrazně větší. Staré město je situováno vedle přístavu s dominantním majákem a je částečně obklopeno benátským opevněním ze 16. století.

maják ve městě Chania

Čilý ruch panuje například na náměstí Eleftherios Venizelos, kde lze posedět ve venkovní restauraci či kavárně. Je tu samozřejmě i dost obchodů. Dominantou je tato fontána.

fontána na náměstí Eleftherios Venizelos

Nejčastěji fotografovaným objektem města Chania je Janičářská bašta, nejstarší turecká stavba ve městě. Pochází z roku 1645, původně se jednalo o mešitu. V současné době se v ní konají výstavy.

Janičářská bašta ve městě Chania

V bývalém benátském klášteře sv. Františka v ulici Chalidon sídlilo – do roku 2020 – archeologické muzeum, které bylo přemístěno do nové budovy v nedaleké vesnici Halepa.

bývalý benátský klášter sv. Františka v ulici Chalidon

O kousek dál, rovněž v ulici Chalidon, narazíte i na klenotnictví a optiku. Ve městě Chania seženete zkrátka vše, na co si vzpomenete.

optika a klenotnictví v ulici Chalidon

Mnohé podniky mají styl. Některé jsou spíše klasické, jiné vyloženě moderní. Procházka ulicemi starého města je doslova pastvou pro oči.

mnohé podniky mají styl

V centru města Chania objevíte taktéž romantická zákoutí. Tady se vám bude zaručeně líbit!

pasta bar a kavárna

Zdejší zmrzlině odoláte stěží

Máte rádi bonbóny? V tomto krámku vás čeká těžké rozhodování…

sladkosti

A co třeba vynikající zmrzlina v netradičním kornoutu? Podobná lákadla na vás číhají takřka na každém kroku!

řecká zmrzlina

K návštěvě vybízí i stará městská tržnice z roku 1911. Nakoupíte tady taktéž koření, čaje, kosmetiku, potravinářské výrobky, čerstvé ovoce a ryby.

městská tržnice

Jsou v ní i podniky, kde se lze občerstvit, a například obchod s koženými výrobky a obuv. Zkrátka – vše pod jednou střechou.

městská tržnice ve městě Chania

Máte slabost pro umělecké výrobky? Z tohoto obchůdku nejspíš neodejdete s prázdnou.

umělecké výrobky

Dámy, takové letní botky v Česku jen tak neseženete! A co teprve ty kabelky?!

boty a kabelky

A co třeba plátěné tašky s řeckými motivy? Pánové možná ocení slušivý slamák, kožený pásek či kšiltovku.

tašky s řeckými motivy

Milujete-li památky, a svatostánky obzvlášť, navštivte katedrálu Trimartiri na náměstí Athinagora. Její základy pocházejí ze 14. století, přestavěna byla v roce 1860.

katedrála Trimartiri

Před katedrálou stojí socha ekumenického patriarchy konstantinopolského – Athenagora I.

Athenagoras I.

Město Chania zve i do muzeí

Na přístavní promenádě lze posedět v kavárně nebo v taverně. Možností je tu spousta. V Řecku vám určitě bude chutnat!

nábřežní promenáda ve městě Chania

V taverně Amphora vaří výborně. A pokud máte rádi světle modrou barvu, bude se vám v ní navíc i líbit.

taverna Amphora

Kousek od ní je vyhlášený podnik Zepos. V něm si můžete vybrat z místních i mezinárodních specialit, případně si dát třeba jenom kávu.

Zepos

Tento stolek v kavárně nás vyloženě zaujal. Nelíbí se vám? Určitě si vyberete takový, který vám bude vyhovovat.

stolek v kavárně

V bývalé pevnosti Firkas sídlí námořní muzeum. Pakliže bude zrovna otevřené, lze ho navštívit. O kilometr dál je muzeum zaměřené na starověká plavidla.

Námořní muzeum v bývalé pevnosti Firkas

V přístavu, který má velmi dlouhou historii, nechybějí ani cedule s vícejazyčnými informacemi o zdejších památkách.

informační cedule v přístavu

Foto – Richard Sacher


Tip na fotku – Hrad Ravadinovo

Drastis: Okouzlující mys na řeckém ostrově Korfu vybízí k výletu

mys Drastis na ostrově Korfu

Mohlo by vás zajímat

Fotoreportáž: Staré město Nesebar na bulharském pobřeží Černého moře

Plánujete letní dovolenou v Bulharsku? Pokud máte namířeno do Burgasu, respektive do letoviska Slunečné pobřeží, Nesebar, Svatý Vlas, Elenite, Pomorie, Ravda či Primorsko, neváhejte si udělat výlet do historické části města Nesebar. Důvod? Spatříte zde starobylou architekturu, řadu památek, nakoupíte suvenýry, místní potravinářské výrobky, kosmetiku i oblečení. A mezitím posedíte v kavárně nebo restauraci s […]

Číst více

Experti na cestách: 61. díl

Experti na cestách: 61. díl

Ve speciálu Blue Style Expertů na cestách navštívila moderátorka Alice Procházková okázalou metropoli Dubaj. Podívala se do jednoho z nejluxusnějších hotelů světa Burdž al-Arab, kde v pokoji za přibližně 600 tisíc korun strávily noc celebrity jako Selena Gomez nebo Justin Bieber. Zúčastnila se také setkání s tučňáky ve speciální chlazené hale nebo nakoupila v největším […]

Číst více

Maledivy –⁠ pláže, které musíte vidět

Maledivy –⁠ 7 pláží, které musíte vidět

Maledivy, často označované jako ráj na Zemi, jsou známé svým krásným azurovým mořem a bohatým pestrobarevným podmořským životem. K tomu však náleží i krásné pláže s jemným bílým pískem obklopené palmami, které jsem každoročně lákají turisty z celého světa. Těžko totiž budete na světě hledat krásnější! A jaké z nich si tedy určitě nenechat ujít? […]

Číst více