Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Porto Timoni

Porto Timoni: Dvojitá pláž, která je přírodní ozdobou ostrova Korfu

Dovolená na Korfu může obnášet mnohem více než jen relaxaci v hotelu, na nejbližší pláži a v okolních kavárnách a barech. Za návštěvu stojí neoklasicistní zámeček Achilleion, ruiny byzantského hradu Angelokastro či poloostrov Kanoni s výhledem na klášter Vlacherna a ostrůvek Pontikonisi. Nebo lze zavítat na úžasná, ryze přírodní místa a strávit tam třeba i […]

Číst více

Věž větrů v Athénách

Věž větrů v Athénách po mnoha letech znovu ožila

Úžasné momenty prožívali příznivci historie a archeologie v Athénách, kde se po dlouhých dvou stech letech otevřela tzv. Věž větrů (Tower of Winds), postavená už kolem roku 50. Share Tweet Email

Číst více

Řecko nabízí celou řadu ostrovů. Odbornice poradila, jak si dobře vybrat

66. díl – Řecko

Tento díl pořadu Blue Style Expertů na cestách vás zavede do kouzelného Řecka, kde odhalíme nejen krásy zdejších pláží, ale i chutě a kulturu. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek nám prozradí tipy na nejlepší místa pro rodiny i zamilované páry, poradí, jak vybírat mezi známými i menšími ostrovy, a proč se Řecko stalo […]

Číst více