Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

36. díl – Platba za atrakce a služby

V dnešním dílu Blue Style Expertů na cestách vám přinášíme řadu praktických rad a tipů, jak na dovolené zbytečně neplatit za atrakce a služby. Ukážeme vám, na co si dát pozor při sjednávání služeb na místě, abyste se vyhnuli zbytečným poplatkům. Herečka Sára Korbelová a Lea Skleničková, které můžete znát ze seriálu Sex O’Clock, se […]

Číst více

Gorgonia - potápěčů ráj

Hotel Gorgonia Beach: To nejlepší místo pro potápění a šnorchlování v Egyptě

Také milujete potápění a šnorchlování v Egyptě? Mám pro vás tip na báječný hotel, kde na jednom místě můžete spatřit všechny krásy podmořského světa. Share Tweet Email

Číst více

Exotika s dětmi: Jak si užít rodinnou dovolenou bez stresu

Cestování s dětmi nemusí být výzvou, naopak – může se stát nezapomenutelným zážitkem pro celou rodinu. A co teprve rodinná dovolená v exotických destinacích! Pokud přemýšlíte, kam vyrazit na takový typ dovolené, máme pro vás tipy na ideální destinace. Přinášíme i rady, jak zvládnout delší let a také co všechno mít na paměti z hlediska […]

Číst více