Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Port Ghalib

Port Ghalib: Nejživější letovisko v egyptské destinaci Marsa Alam

Dovolená v Egyptě s CK Blue Style se může odehrávat v Hurghadě, v Sharm El Sheikhu na jihu Sinajského poloostrova nebo v Marsa Alam. Tato destinace se nalézá 285 km jihovýchodně od Hurghady, má vlastní mezinárodní letiště. Korálové útesy se zpravidla rozkládají už v těsné blízkosti pobřeží, tudíž sem nadšeně míří potápěči a milovníci šnorchlování. […]

Číst více

Omán nabízí nekonečné písčité pláže

Noc v ománské poušti je úžasný zážitek, doporučuje Lenka Pátek

Loni jsem procestovala Omán a musím se přiznat, že bych se tam klidně ihned vrátila. Jedním z nejúžasnějších zážitků, které vás v této okouzlující orientální destinaci mohou potkat, je přenocování v poušti. Láká vás takové dobrodružství? S cestovní kanceláří Blue Style to můžete vyzkoušet! A co je důležité – bez obav a složitého zařizování. Stačí, když se sejdete s […]

Číst více

pláž Nestinarka u města Carevo neboli Tsarevo

Carevo: Klidné bulharské letovisko, kde zažijete komfort i punk

Láká vás letní dovolená v Bulharsku, ale nehodláte ji trávit ve velkém a rušném letovisku typu Slunečné pobřeží či Zlaté Písky? Jestliže toužíte po klidu, přírodě, autenticitě a nízkých cenách, zvolte například Carevo. Leží v jižní části bulharského pobřeží Černého moře – mezi turistickými středisky Arapya a Varvara. Rozprostírá se na dvou poloostrovech, jedním z […]

Číst více