Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

ReceptyŘeckoChutě světa

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Bugatsa obsahuje vrstvy filo těsta plněné pudinkem, sýrem či mletým masem. Vzhledem tomu, že existuje několik rozdílných variant, jen tak se člověku neomrzí. Zvláště, když může být sladká i slaná. Díky moderním technologiím se bugatsa v současnosti vyrábí především strojově, v řadě pekáren a kaváren však zákazníkům nabízejí její ručně vyrobenou verzi.

bugatsa

Bugatsa je hitem nejen v Soluni

Tato specialita pochází z města Serres v severním Řecku. Místní obyvatelé jsou pyšní na světový rekord, který se datuje k 1. červnu 2008. Tehdy zde vyrobili obrovskou bugatsu, která vážila 250 kilogramů, byla 20 metrů dlouhá a 60 centimetrů široká. Byla společným dílem více než 40 pekařů!

Nejvíce je ovšem bugatsa populární v přístavním městě Thessaloniki, které je u nás známé spíše jako Soluň. Neznamená to však, že musíte jezdit až tam. Bugatsa je k mání ve všech částech Řecka, včetně turisticky nejžádanějších ostrovů – na Korfu, Krétě, Kosu, Rhodosu, Zakynthosu a Samosu. Zpravidla bývá součástí menu ve většině all inclusive hotelů.

bugatsa alias bougatsa

Recept pro celou rodinu

Máte-li čas, chuť a odvahu, můžete si tuto řeckou specialitu vyrobit doma. K přípravě její „české verze“ budete potřebovat filo těsto (nebo listové), 4 hrnky mléka, ½ hrnku másla, ½ hrnku dětské krupičky, ½ hrnku cukru, 2 vejce, 2 žloutky, vanilkový cukr a 1 lžíci vanilkového pudinku.

Nejdříve ohřejeme mléko. Trochu odlijeme do misky s vanilkovým pudinkem, rozmícháme a vrátíme do hrnce.

V kastrůlku rozpustíme polovičku másla, přisypeme krupičku a přibližně 4 minuty mícháme.

Do mléka přidáme cukr s vanilkovým cukrem a krupičku, vaříme a pravidelně mícháme. Nejdříve lze použít ponorný mixer, až poté vařečku.

Uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, a přidáme rozmíchaná vajíčka se žloutky.

Na máslem vymazaný plech dáme jeden plát těsta, nalijeme krém a na něj položíme druhý plát těsta. Nožem zlehka nařízneme porce, ale nedořízneme. Polijeme zbytkem másla a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 30 minut.

Bugatsa se podává vlažná, pocukrovaná a se skořicí, ale také bez.

Přejeme dobrou chuť!

bugatsa alias bougatsa

limoncello

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

horchata

Mohlo by vás zajímat

101. díl – First Minute zájezdy do exotiky

101. díl – First Minute zájezdy do exotiky

Zimní dovolená může mít mnoho podob, od odpočinku u moře po objevování a poznávání zajímavých míst a tradic. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek v aktuálním díle přináší tipy na výhodné First Minute zájezdy do exotiky a doporučuje destinace s přímými lety, například Egypt, Kapverdy či Dubaj. Zazní i zajímavosti o káhirské čtvrti Helipolis […]

Číst více

Omán: Musandamské fjordy

Musandamské fjordy: Skvělý tip na výlet v kouzelném Ománu!

Do výšky se šplhající a do zářivě modrého oceánu se nořící skály ohromujících hor, malé rybářské vesničky ukryté v úzkých dlouhých zálivech, bohatý a barevný svět pod hladinou moře či setkání s delfíny? Pokud chcete tohle všechno vidět a zažít, máme pro vás super tip na výlet Musandamské fjordy v kouzelném Ománu!  Share Tweet Email

Číst více

curacao

Curacao: Modrý likér s příchutí karibského pomeranče

Neobejdou se bez něj známý koktejl Blue Lagoon, drink Blue Hawaii a další míchané alkoholické nápoje. Řeč je o likéru curacao, který pochází ze stejnojmenného ostrova patřícího Nizozemí. Konkrétněji – curacao je modrý likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao v jižní části Karibského moře. Share Tweet Email

Číst více