Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.

Taramosalata občas obsahuje smetanu

Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.

Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.

Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.

Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!

řecká pomazánka z jiker

Recept pro 4 až 6 osob

Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.

Příprava

Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.

Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.

Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.

Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.

Přejeme vám dobrou chuť!

řecká pomazánka taramosalata neboli taramasalata

Seitan Limania neboli Satanův přístav

Fotoreportáž: Seitan Limania neboli Satanovy přístavy na ostrově Kréta

Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

Potami

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách 96

96. díl – Albánie

Albánie jako žhavá novinka léta i další inspirace v novém dílu Expertů na cestách. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek představuje Albánii jako atraktivní destinaci pro letní dovolenou, s krátkým letem, přívětivými cenami, krásnou přírodou a výborným jídlem z lokálních surovin. Nechybí All Inclusive pobyty a hotel s aquaparkem exkluzivně pro naše klienty. O […]

Číst více

Skvosty mořského světa na ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Skvosty mořského světa na ostrově Sal

Kapverdské ostrovy jsou známé svými krásnými prosluněnými plážemi s jemným pískem a azurově modrým mořem. Mezi nejnavštěvovanější ostrovy patří Sal nabízející dokonalé podmínky pro vodní sporty, ale také zázemí pro odpočinek ve skvěle zařízených hotelových komplexech a řadu zajímavých míst, kam se můžete vypravit na výlet. Co vidět na Salu si řekneme v následujícím článku. […]

Číst více

Palermo

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor. Share Tweet Email

Číst více