Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.
Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.
Taramosalata občas obsahuje smetanu
Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.
Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.
Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.
Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!

Recept pro 4 až 6 osob
Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.
Příprava
Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.
Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.
Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.
Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.
Přejeme vám dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
42. díl – To nejlepší z první série
Blue Style Experti na cestách se vrací a přináší novou sezónu plnou vzrušujících zážitků! Tento cestovatelský pořad, který vám rozhodně přinese spoustu inspirace a zábavy, startuje s epizodou plnou toho nejlepšího, co nabídla první řada. Uvidíte sestřih z nejkrásnějších destinací, které jsme navštívili, a setkáte se s celebritami, které jsme zpovídali. Nechybí ani praktické rady […]
16. díl
Tuniská pevnina ani ostrov Djerba určitě nejsou jen o odpočinkové dovolené na pláži. S moderátorkou Bárou Šimkovou můžete prostřednictvím reportáže navštívit okouzlující místa, jako je dechberoucí Sahara, oáza Ksar Ghilene, umělecká čtvrť Djerbahood či městečko Matmata, kde se natáčelo několik scén ze Star Wars. Svůj vztah k Tunisku vám navíc sdělí i herečka Ivana Jirešová. […]
Porto Timoni: Dvojitá pláž, která je přírodní ozdobou ostrova Korfu
Dovolená na Korfu může obnášet mnohem více než jen relaxaci v hotelu, na nejbližší pláži a v okolních kavárnách a barech. Za návštěvu stojí neoklasicistní zámeček Achilleion, ruiny byzantského hradu Angelokastro či poloostrov Kanoni s výhledem na klášter Vlacherna a ostrůvek Pontikonisi. Nebo lze zavítat na úžasná, ryze přírodní místa a strávit tam třeba i […]

