Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.
Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.
Taramosalata občas obsahuje smetanu
Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.
Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.
Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.
Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!
Recept pro 4 až 6 osob
Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.
Příprava
Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.
Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.
Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.
Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.
Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

8. díl
Hlavním úkolem pořadu Experti na cestách informovat o aktuálním dění na trhu cestovního ruchu. Jaký je možný vývoj a dopad rusko-ukrajinského válečného konfliktu na odvětví cestování. Pozvaní přijal výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky a provozní ředitel naší cestovní kanceláře Ondřej Rušikvas. Share Tweet Email

Dovolená v Itálii: Nejkrásnější pláže Sardinie
Italský ostrov Sardinie je právem nazývaný „perlou Středomoří“ a patří mezi vyhledávané dovolenkové ráje. Svým návštěvníkům nabízí vše od nádherné divoké přírody přes okouzlující pláže po zajímavé historické památky. Objevte ty nejkrásnější pláže Sardinie společně s námi! Share Tweet Email

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku
Dovolená ve Španělsku se blíží a vás zajímá, na jakých gastronomických specialitách si tam můžete pochutnat? Před časem jsme si představili některá jídla, dnes dáme přednost pití. Nápoj, který vidíte na fotografii, se nejmenuje sangria (i navzdory tomu, že se jí podobá), ale tinto de verano. O co přesně kráčí? Share Tweet Email