Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.
Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.
Taramosalata občas obsahuje smetanu
Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.
Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.
Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.
Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!
Recept pro 4 až 6 osob
Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.
Příprava
Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.
Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.
Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.
Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.
Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Ajman Museum zachycuje tradiční životní styl v nejmenším emirátu
Dovolená ve Spojených arabských emirátech nemusí být pouze o luxusních hotelech, nádherných plážích, jedinečných nákupech a výletech do hor či pouště. Lze obdivovat moderní světové unikáty postavené v posledních letech, nebo naopak historické památky pocházející z dob dávno minulých. Jedna z nejnavštěvovanějších pamětihodností se nalézá v nejmenším emirátu Ajman. Řeč je o pevnosti z 18. […]

Bylinky z celého světa: Cizokrajné chutě a vůně pro zdraví
Bylinky a léčivé rostliny jsou odpradávna neodmyslitelnou součástí lidového léčitelství. Jejich významný vliv na lidské zdraví se přenáší z generace na generaci a v dnešní době stále více lidí hledá alternativní přístupy k udržení a zlepšení svého fyzického i psychického stavu bez chemických léků. A proto vám dnes přinášíme fascinující svět léčivých rostlinek, se kterými se můžete setkat […]

Sa Coma: Letovisko na ostrově Mallorca nabízí vodní park i safari
Dlouhá písčitá pláž, moderní hotely, vodní zábavní park, Safari Zoo a hypermarket – to vše a mnohem víc je součástí přímořského letoviska Sa Coma. Rozprostírá se na východě španělského ostrova Mallorca, kde lze prožít parádní letní dovolenou. Výhodou zmíněného turistického střediska je rovněž jeho poloha – na jihu sousedí s klidným letoviskem S’illot, na severu […]