Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!

Plave v ní kopr i okurka

Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.

Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.

Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.

bulharská studená polévka tarator

Recept na tarator pro celou rodinu

Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.

Příprava:

Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.

Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.

Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.

Přejeme dobrou chuť!

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Hierapolis

Mohlo by vás zajímat

Houmt Souk

Houmt Souk: Hlavní město ostrova Djerba svádí k nákupům i posezení

Budete-li trávit dovolenou na tuniském ostrově Djerba, nemusíte ji celou prožít pouze v hotelovém areálu. Stačí se domluvit s delegátem a vyrazit na některý z výletů, jež má CK Blue Style v nabídce. Lze navštívit Djerba Explore Park s největší krokodýlí farmou ve Středomoří, podívat se na pevninu nebo třeba zajet do hlavního a zároveň […]

Číst více

Hierapolis

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Dovolenou na Turecké riviéře můžete spojit s výletem na Pamukkale (Bavlněný hrad), což jsou travertinové terasy, zdálky připomínající zasněžený, místy zledovatělý kopec. Součástí obrovského areálu nedaleko města Denizli je rovněž Hierapolis, což jsou pozoruhodné ruiny antického města, figurující od roku 1988 na seznamu organizace UNESCO. Na své si tady přijdou nejen milovníci přírodních unikátů, ale […]

Číst více

Experti na cestách » 99. díl

99. díl – Blue Vibes, LM Léto 2025

Blue Vibes vnáší do vaší dovolené nečekané zážitky. V aktuálním dílu přibližuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, jak tento koncept funguje a co vše může naše klienty mile překvapit – koncerty, vystoupení nebo setkání se zajímavými osobnostmi přímo v resortu. Nechybí pozvánka na koncert zpěváka Raega v egyptském hotelu Pickalbatros Oasis. Frontman Support […]

Číst více