Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!

Plave v ní kopr i okurka

Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.

Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.

Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.

bulharská studená polévka tarator

Recept na tarator pro celou rodinu

Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.

Příprava:

Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.

Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.

Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.

Přejeme dobrou chuť!

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Hierapolis

Mohlo by vás zajímat

Platja dels Capellans na pobřeží Costa Dorada

Costa Dorada: Španělské pobřeží, které lemuje příroda i historie

Zlaté pobřeží – tak se česky říká oblíbené oblasti Costa Dorada, která se rozkládá jihozápadně od města Barcelona a kterou omývá Baleárské moře. Konkrétně začíná u města Cunit a táhne se až k deltě řeky Ebro u města Alcanar. K nejoblíbenějším letoviskům v této španělské destinaci patří Salou a La Pineda. Obě svádějí k výletu […]

Číst více

Mini Egypt Park

Mini Egypt Park: Muzeum pod širým nebem v Hurghadě je plné miniatur

Také dovolenou v Egyptě, konkrétně v Hurghadě, si lze zpříjemnit zajímavým výletem. A nemusíte jezdit nikam daleko! Chcete-li se z hotelu vzdálit jen na několik hodin, doslova se nabízí Mini Egypt Park. Toto unikátní muzeum pod širým nebem se nalézá v Makadi Bay, přibližně 25 km od letiště. Prohlédnete si hezky zblízka zhruba 60 uměleckých […]

Číst více

Korfu

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Korfu

Objevte pláže ostrova Korfu! Užijte si Jónské moře, všudypřítomné cikády, nekonečné háje olivovníků, úžasná vůně bohaté flóry, vynikající řecké speciality, přátelští obyvatelé a neuvěřitelné západy slunce a ještě mnohem víc! Ne nadarmo bývá Korfu nazývaný „Zelenou perlou Jónského moře“! Share Tweet Email

Číst více