Zanzibar: Ostrov koření

Rady a tipyZanzibarChutě světaDestinaceZážitkyTipy na výlety

Zanzibar není jen rájem bělostných pláží a tyrkysového moře, ale je také voňavým ostrovem, kde vůně koření zaplní každý kout. Díky své bohaté historii obchodní křižovatky se ostrov stal světově známým jako „Ostrov koření“.

Koření Zanzibaru – co tu roste?

Hřebíček

Hřebíček je jedním z hlavních exportních artiklů Zanzibaru. Tyto malé sušené pupeny mají silnou vůni a používají se při vaření, do čajů nebo v tradiční medicíně. Zanzibar patří mezi největší producenty tohoto koření, které je také důležitým prvkem místních parfémů.

Skořice

Kůra skořicovníku se na Zanzibaru používá nejen do sladkých pokrmů a nápojů, ale i v tradiční medicíně. Při Spice Tour se dozvíte, že skořice z ostrova má výraznou vůni díky místnímu klimatu a půdě.

Vanilka

Vanilkové lusky jsou zde pěstovány s péčí, která se odráží v jejich intenzivní chuti a vůni. Během prohlídky si můžete zblízka prohlédnout proces opylování vanilkových květů, které se provádí ručně.

Muškátový oříšek

Toto aromatické koření je známé nejen svou využitelností v kuchyni, ale i léčivými účinky. Zanzibarský muškátový oříšek je oblíbeným suvenýrem díky své vysoké kvalitě.

Kurkuma

Kurkuma, známá svou zářivě žlutou barvou, se zde pěstuje ve velkém. Je neodmyslitelnou součástí místních kari směsí a má také protizánětlivé vlastnosti.

Kardamom

Toto luxusní koření je důležitou ingrediencí místní kuchyně a často se přidává do čaje nebo kávy. Zanzibar produkuje vysoce aromatický kardamom, který můžete během výletu ochutnat.

Zázvor

Zázvor zde roste v hojnosti a lidé ho využívají nejen v kuchyni, ale také jako léčivý prostředek proti nachlazení nebo zažívacím problémům.

Pepř

Během prohlídky plantáží uvidíte, jak se pepř pěstuje na liánách a sklízí v různých fázích zrání pro černý, bílý nebo zelený pepř.

Vydejte se na Spice Tour!

Během výletu Spice Tour navštívíte některou z tradičních plantáží a ochutnáte čerstvě sklizené plody. Místní průvodce vám představí nejen proces pěstování a sklizně, ale také tradiční využití koření v každodenním životě na Zanzibaru. Také budete mít možnost ochutnat čerstvé tropické ovoce, jako je např. exotický chlebovník, kokos nebo ananas.

Návštěva plantáží může být kombinována s dalšími aktivitami, jako je výlet do Jozani Forest, kde žijí vzácné guerézy zanzibarské, nebo prohlídkou historického Stone Townu.

Proč navštívit Zanzibar?

Zanzibar je jedinečným místem, kde se snoubí relaxace na plážích, historická atmosféra a neopakovatelné exotické zážitky. Ať už se rozhodnete pro ochutnávku koření, objevování tropické fauny, nebo poznávání místní kultury, každý okamžik bude stát za to.

Kavarna

Kavarna: Bulharské letovisko, které poznáte díky mysu Chirakman

Fotoreportáž: Přístav Palmeira na kapverdském ostrově Sal

Palmeira

Mohlo by vás zajímat

bulharské město Burgas

Burgas: Čtvrté největší bulharské město zaujme parkem i pláží

Uvažujete o letní dovolené v Bulharsku, respektive na pobřeží Černého moře? Můžete si vybrat, na které letiště přiletíte. Nabízejí se dvě varianty – Varna a Burgas. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, zbývá ještě upřednostnit jedno z následujících letovisek – Obzor, Elenite, Svatý Vlas, Slunečné pobřeží, Nesebar, Ravda, Pomorie, Černomorec, Sozopol, Primorsko, Lozenec, nebo Carevo. […]

Číst více

Experti na cestách

35. díl – Jídlo na dovolené

Objevujte s námi chutě světa! V dnešním dílu Blue Style Expertů na cestách se podělí o své kulinářské zážitky obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek a vítěz soutěže MasterChef Česko Roman Staša. Hlavním tématem tohoto dílu je tedy jídlo na dovolené. Jaké zahraniční jídlo je jejich nejoblíbenější, kterým pokrmům se naopak vyhýbají a jaké […]

Číst více

tradiční bulharský salát Sněžanka

Sněžanka: Bulharský salát, který v létě dokonale osvěží

Bulhaři se vyžívají v salátech, u nás je patrně nejznámější šopský, jehož česká kopie ovšem není vždy tím „pravým ořechovým“. My si však dnes představíme méně zprofanovaný, ale zato značně chutný salát nazvaný Sněžanka (nebo také Snezhanka salad či Snow White salad). Češi mu často s oblibou přezdívají Sněhurka. A pozor – stejně se jmenuje […]

Číst více