Sharjah: Arabský emirát, jehož symbolem je otevřený Korán

SharjahDestinaceSpojené arabské emiráty

Kdykoliv během roku můžete prožít dovolenou ve Spojených arabských emirátech, a to nejen v Dubaji. Kromě ní se nabízí dalších šest emirátů – Ras Al Khaimah, Fujairah, Abu Dhabi, Umm Al Quwain, Ajman a Sharjah. Proč se vydat právě do posledně jmenovaného? Emirát Sharjah (česky Šardžá) vyhledávají turisté toužící zejména po odpočinku. Na své si přijdou i jedinci, kteří si libují v nakupování. Možností je zde celá řada!

Sharjah, přezdívaný Perla Arabského zálivu, má navíc pověst kulturního centra Spojených arabských emirátů. Je však nezbytné mít na paměti, že se jedná o nejpřísnější emirát. Na veřejných plážích se ženy mohou koupat jedině zahalené, plavky jsou akceptovány výhradně v hotelových areálech. To samé platí o alkoholu – na veřejnosti nelze pít dokonce ani pivo či víno.

V pevnosti sídlí jedno z muzeí

Symbolem emirátu Sharjah je otevřený Korán. Ozdobou Cultural Square (Kulturního náměstí), konkrétně tamějšího kruhového objezdu, je 14 metrů vysoký podstavec se sochou nazvanou Svatý Korán. Autorkou tohoto uměleckého díla je španělská sochařka Marinas Rubias. O kus dál můžete obdivovat Kulturní palác, kde se konají koncerty a další akce.

socha Svatý Koran

Kromě skvostné mešity Sharjah Masjid (na úvodním snímku) a několika dalších neminete například Muzeum islámské civilizace. Monumentální budova ukrývá několik expozic, kavárnu a knihkupectví.

Muzeum islamské civilizace

Mílovníky historie určitě zaujme i pevnost Al Hisn. Tato budova na lichoběžníkovém půdorysu se dvěma válcovými věžemi byla původně britskou vojenskou základnou. V současnosti v ní sídlí muzeum.

Pevnost Al Hisn ve městě Sharjah

Emirát Sharjah sousedí s Dubají. Stejnojmenné hlavní město je třetí nejlidnatější v SAE. Jeho centrum se rozprostírá kolem jezera Khalid. Narazíte tu na spoustu moderních budov, ruské kolo, parky i nejrůznější skulptury.

Město Sharjah

Ženy, zbystřete! Nejen šperky, ale celou řadu dalších výrobků seženete v tomto nádherném areálu. Jedná se o Blue Souk (Central Market), respektive o dvojici bazarů z konce 19. století. Klenuté haly s obklady z ornamentálně zdobených glazovaných dlaždic vás okouzlí zvenku i zevnitř.

Blue Souk

Sharjah láká také na fontánu

Jestliže navštívíte městský park Al Majaz, můžete se kochat pohledem na jezero Khalid. A pozor – v 18:30, 20:00, 21:00, 21:30, 22:30, 23:30 a ve čtvrtek a pátek také v 00:30 máte šanci zhlédnout dechberoucí představení zpívající fontány. Voda tryská až do výšky 100 metrů! Show lze pozorovat rovněž z restaurací a kaváren na nábřeží.

Fontána Al Majaz

V parku ve městě Sharjah se dá samozřejmě relaxovat kdykoliv během dne. Je nádherně upravený, po zemi se neválí odpadky a nebudou vás tu obtěžovat bezdomovci ani narkomani…

Park ve měste Sharjah

Pozoruhodnou turistickou atrakcí je ostrov Al Noor na jezeře Khalid. S pevninou je propojený architektonicky zajímavým mostem. Kromě přírody tady najdete stylovou kavárnu, literární pavilon, umělecké instalace, hřiště a motýlí dům.

Ostrov Al Noor

Pláže v emirátu Sharjah jsou písčité, s pozvolným vstupem do moře. Pro české ženy jsou přijatelné pouze ty hotelové, kde se mohou slunit a koupat v plavkách. Navíc jsou na nich zdarma k dispozici lehátka a slunečníky.

Emirát Sharjah

V rámci dovolené v emirátu Sharjah lze vyrazit i na výlet do pouště. Poradit se můžete s delegátem CK Blue Style nebo na hotelové recepci. Tento zážitek si rozhodně nenechte ujít!

poušť v emiratu Sharjah

Jídlo v SAE

Jídlo a pití v SAE: Luqaimat, foul, velbloudí maso, karak i silná káva

Fotoreportáž: Letovisko Faliraki na řeckém ostrově Rhodos

Faliraki

Mohlo by vás zajímat

K Valentýnu věnujte prodloužený víkend u moře, radí Lenka Pátek

K Valentýnu věnujte prodloužený víkend u moře, radí Lenka Pátek

Valentýn, svátek všech zamilovaných, může být ideální příležitostí, jak obdarovat svoji partnerku nebo partnera. Letošní 14. únor se kvapem blíží, a tak už nezbývá moc času na rozhodování. Jsem přesvědčená o tom, že cestovatelským dárkem nic nezkazíte. Nemusí se přitom nutně jednat o luxusní dovolenou na týden až deset dní. Optimálním řešením je prodloužený víkend […]

Číst více

Káva napříč kulturami

Káva v zahraničí: Zachutná vám Itálie, Řecko, Turecko nebo Arábie?

Káva rozhodně patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, její konzumace má dlouhou historii a příprava této lahodné pochutiny se v průběhu let vyvíjela a měnila. Dá se udělat na mnoho způsobů a různé kultury ji připravují rozdílně. Pojďte se s námi podívat, na jakou kávu se můžete těšit na své dovolené v zahraničí. Share Tweet […]

Číst více

Turecká riviéra nadchne děti i milovníky adrenalinu, říká Lenka Pátek

Turecká riviéra nadchne děti i milovníky adrenalinu, říká Lenka Pátek

Moje kamarádka, úspěšná prodejkyně zájezdů, míří každé léto na Tureckou riviéru. Když jsem se jí před pár lety zeptala, proč právě do této destinace, bez zaváhání mi odpověděla: „Protože tam mají nejlepší služby!“ Nepřekvapila mě. Z vlastní zkušenosti musím potvrdit, že drtivá většina hotelů má opravdu vysokou úroveň. Zejména v těch velkých – čtyř a […]

Číst více