Jestlipak víte, co se skrývá za názvem mamaliga? Je to rumunský národní pokrm, po kterém se někteří mohou doslova utlouct, zatímco jiným se při pohledu na něj dělá poněkud nevolno.
Mamaliga je kukuřičná kaše podobná italské polentě a balkánskému kačamaku. Původně se jednalo o jídlo chudých rolníků, často nahrazující chleba. V současnosti si ji paradoxně můžeme v Rumunsku objednat dokonce i ve vyhlášených restauracích. Nejlépe však chutná domácí – podávaná s brynzou a kysanou smetanou.
Příprava pokrmu mamaliga je snadná
Další možností je rozmačkat kaši do mísy s horkým mlékem. Receptů obsahujících mamaligu jsou však spousty, pokrm se konzumuje jako příloha i jako hlavní jídlo. Kukuřičná mouka se většinou vaří ve vodě se solí v litinovém hrnci. Kaše může mít různou konzistenci – od měkké připomínající bramborovou kaši až po velmi tvrdou, která se dokonce může krájet na plátky obdobně jako chléb. Kousky hotové mamaligy lze ještě péct nebo smažit na oleji či na sádle.
Mohlo by vás zajímat

Pobiti Kamani: Kamenný les v Bulharsku vznikl před 50 miliony let
Chystáte se na dovolenou do Bulharska, konkrétně do Varny? Pokud chcete poznat víc než jen hotel, přilehlou pláž a letovisko, můžete podniknout příjemný výlet. Máte rádi přírodní unikáty, klid, pohodu a čerstvý vzduch? Jednou z variant je Kamenný les (Pobiti Kamani). Jedná se o téměř vyprahlé území, rozkládající se zhruba 20 minut jízdy směrem na […]

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem
Asi dva tisíce kilometrů východně od pobřeží Afriky a 900 kilometrů východně od Madagaskaru leží v Indickém oceánu ostrovní stát Mauricius, označovaný i jako Mauritius. Tvoří ho stejnojmenný ostrov vulkanického původu, ostrov Rodrigues a několik menších ostrovů. Share Tweet Email

Dovolená na Madeiře: Co ochutnat?
Chystáte se na dovolenou na ostrov květin a kromě překrásné přírody vás zajímá i zdejší kuchyně? V tomto článku se dozvíte, na jaké pochoutky se na Madeiře můžete těšit. Share Tweet Email