Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.
Prorazil už i do Kanady a Austrálie
Limoncello, druhý nejpopulárnější likér v Itálii, se už více než 100 let vyrábí z citronové kůry, lihu a cukru. Například v Kampánii se používá místní odrůda citronů, zvaná limone di Sorrento. Likér má jasně žlutou barvu a vysokou viskozitu.
Hojně se produkuje rovněž na ostrovech Sicílie (tam je známý spíše jako limoncino) a Sardinie a dokonce i na Maltě. Značné oblibě se v posledních letech těší i v jiných částech světa. Limoncello se stále častěji objevuje v nápojových lístcích a v dezertních menu řady restaurací v Kanadě, Spojených státech, Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu.
Což takhle dát si krémové limoncello?
Například ve Spojených státech se limoncello z 90 procent vyrábí z citronů, které pocházejí z Kalifornie a které se pěstují celoročně. Likér je rovněž oblíbenou přísadou do koktejlů. Dodává totiž silnou citronovou příchuť bez kyselosti nebo hořkosti čisté citronové šťávy.
A jelikož člověk je tvor vynalézavý (a vychytralý), dočkalo se limoncello svých „sourozenců“. Patří mezi ně pistachiocello (s příchutí pistáciových oříšků), meloncello (s příchutí melounu) a fragoncello (s příchutí jahody). Tyto likéry obsahují méně alkoholu, zpravidla 16 procent. Známá je i krémovější verze nazvaná crema di limoncello.
Nejsnadnější recept
Limoncello si samozřejmě můžete vyrobit i doma. Výsledek se pravděpodobně nevyrovná originálu, ale to neznamená, že bude špatný. K přípravě „české verze“ budete potřebovat kilo bio citronů, 6 deci 80procentního alkoholu, 800 gramů cukru a 8 deci vody.
Z kůry citronů odstraníme hořkou bílou slupku. Pak kůru vložíme do skleněné nádoby, přidáme cukr a alkohol a zalijeme vodou. Dobře promícháme, vršek nádoby zakryjeme alobalem a necháme 14 až 16 dní odležet v chladu a ve tmě, občas promícháme.
Poté tekutinu přefiltrujeme do jiné nádoby a necháme ještě týden odstát na stejném místě.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

10 důvodů, proč milujete Dubaj
Není žádným tajemstvím, že zdaleka nejpopulárnějším ze Spojených arabských emirátů je luxusní metropole světového významu – Dubaj. Jedná se o druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Nalézá se v jihovýchodní části Perského zálivu, kde se jeho pobřeží táhne v délce 72 km. K navštívení láká například dlouhými písčitými plážemi, přepychovými hotely, dechberoucí architekturou či pouští, […]

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku
Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později. Share Tweet Email

32. díl – Nákup dovolené online a na pobočce, Sociální sítě a jejich specifika u cestování, Madeira, Fotografování na dovolené
Jaké výhody má nákup dovolené online a na pobočce? Nejen o tom v Blue Style Expertech na cestách mluví Jana Galvis Rivera, vedoucí online oddělení CK Blue Style. Společně s meteoroložkou Dagmar Honsovou představí úchvatnou Madeiru, ostrov věčného jara. Predrag Bjelac, herec z filmu Harry Potter a Ohnivý pohár, prozradí, která destinace patří k jeho […]