Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?
Bugatsa obsahuje vrstvy filo těsta plněné pudinkem, sýrem či mletým masem. Vzhledem tomu, že existuje několik rozdílných variant, jen tak se člověku neomrzí. Zvláště, když může být sladká i slaná. Díky moderním technologiím se bugatsa v současnosti vyrábí především strojově, v řadě pekáren a kaváren však zákazníkům nabízejí její ručně vyrobenou verzi.
Bugatsa je hitem nejen v Soluni
Tato specialita pochází z města Serres v severním Řecku. Místní obyvatelé jsou pyšní na světový rekord, který se datuje k 1. červnu 2008. Tehdy zde vyrobili obrovskou bugatsu, která vážila 250 kilogramů, byla 20 metrů dlouhá a 60 centimetrů široká. Byla společným dílem více než 40 pekařů!
Nejvíce je ovšem bugatsa populární v přístavním městě Thessaloniki, které je u nás známé spíše jako Soluň. Neznamená to však, že musíte jezdit až tam. Bugatsa je k mání ve všech částech Řecka, včetně turisticky nejžádanějších ostrovů – na Korfu, Krétě, Kosu, Rhodosu, Zakynthosu a Samosu. Zpravidla bývá součástí menu ve většině all inclusive hotelů.
Recept pro celou rodinu
Máte-li čas, chuť a odvahu, můžete si tuto řeckou specialitu vyrobit doma. K přípravě její „české verze“ budete potřebovat filo těsto (nebo listové), 4 hrnky mléka, ½ hrnku másla, ½ hrnku dětské krupičky, ½ hrnku cukru, 2 vejce, 2 žloutky, vanilkový cukr a 1 lžíci vanilkového pudinku.
Nejdříve ohřejeme mléko. Trochu odlijeme do misky s vanilkovým pudinkem, rozmícháme a vrátíme do hrnce.
V kastrůlku rozpustíme polovičku másla, přisypeme krupičku a přibližně 4 minuty mícháme.
Do mléka přidáme cukr s vanilkovým cukrem a krupičku, vaříme a pravidelně mícháme. Nejdříve lze použít ponorný mixer, až poté vařečku.
Uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, a přidáme rozmíchaná vajíčka se žloutky.
Na máslem vymazaný plech dáme jeden plát těsta, nalijeme krém a na něj položíme druhý plát těsta. Nožem zlehka nařízneme porce, ale nedořízneme. Polijeme zbytkem másla a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 30 minut.
Bugatsa se podává vlažná, pocukrovaná a se skořicí, ale také bez.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Sluneční brýle: Jak na dovolené chránit oči před sluncem a pískem?
Nejen sluneční paprsky, ale také poletující písek na pláži či v poušti ohrožují naše oči během dovolené v zahraničí. Optimální ochranou jsou sluneční brýle. Jaký typ si pořídit na cestu do Egypta, Tuniska, Řecka, Bulharska, Spojených arabských emirátů či Maroka? Možností je celá řada. Pojďme si je nyní krátce představit. Share Tweet Email

Potápění v Sharm El Sheikh: Podmořská krása severního Egypta
Egypt je oblíbenou dovolenkovou destinací a není divu, svým návštěvníkům má rozhodně co nabídnout – od zajímavé historie přes úchvatné přírodní scenérie až po luxusní hotely se skvělými službami. Jednou z jeho hlavních předností je ovšem Rudé moře a pestrobarevný život v něm. Tak neváhejte a zažijte i vy nezapomenutelné potápění v Sharm El Sheikh! […]

Výlety v Sharm El Sheikh: Klášter svaté Kateřiny a Mojžíšova hora
Chystáte se do Egypta za krásnými plážemi a průzračným Rudým mořem? A víte, jaké výlety v Sharm El Sheikh můžete podniknout? Co třeba se vypravit za hranice resortu a navštívit klášter svaté Kateřiny a slavnou Mojžíšovu horu v pohoří Sinaj? Věřte nám, že takový výlet rozhodně stojí stát za to. Share Tweet Email