Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

ReceptyŘeckoChutě světa

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Bugatsa obsahuje vrstvy filo těsta plněné pudinkem, sýrem či mletým masem. Vzhledem tomu, že existuje několik rozdílných variant, jen tak se člověku neomrzí. Zvláště, když může být sladká i slaná. Díky moderním technologiím se bugatsa v současnosti vyrábí především strojově, v řadě pekáren a kaváren však zákazníkům nabízejí její ručně vyrobenou verzi.

bugatsa

Bugatsa je hitem nejen v Soluni

Tato specialita pochází z města Serres v severním Řecku. Místní obyvatelé jsou pyšní na světový rekord, který se datuje k 1. červnu 2008. Tehdy zde vyrobili obrovskou bugatsu, která vážila 250 kilogramů, byla 20 metrů dlouhá a 60 centimetrů široká. Byla společným dílem více než 40 pekařů!

Nejvíce je ovšem bugatsa populární v přístavním městě Thessaloniki, které je u nás známé spíše jako Soluň. Neznamená to však, že musíte jezdit až tam. Bugatsa je k mání ve všech částech Řecka, včetně turisticky nejžádanějších ostrovů – na Korfu, Krétě, Kosu, Rhodosu, Zakynthosu a Samosu. Zpravidla bývá součástí menu ve většině all inclusive hotelů.

bugatsa alias bougatsa

Recept pro celou rodinu

Máte-li čas, chuť a odvahu, můžete si tuto řeckou specialitu vyrobit doma. K přípravě její „české verze“ budete potřebovat filo těsto (nebo listové), 4 hrnky mléka, ½ hrnku másla, ½ hrnku dětské krupičky, ½ hrnku cukru, 2 vejce, 2 žloutky, vanilkový cukr a 1 lžíci vanilkového pudinku.

Nejdříve ohřejeme mléko. Trochu odlijeme do misky s vanilkovým pudinkem, rozmícháme a vrátíme do hrnce.

V kastrůlku rozpustíme polovičku másla, přisypeme krupičku a přibližně 4 minuty mícháme.

Do mléka přidáme cukr s vanilkovým cukrem a krupičku, vaříme a pravidelně mícháme. Nejdříve lze použít ponorný mixer, až poté vařečku.

Uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, a přidáme rozmíchaná vajíčka se žloutky.

Na máslem vymazaný plech dáme jeden plát těsta, nalijeme krém a na něj položíme druhý plát těsta. Nožem zlehka nařízneme porce, ale nedořízneme. Polijeme zbytkem másla a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 30 minut.

Bugatsa se podává vlažná, pocukrovaná a se skořicí, ale také bez.

Přejeme dobrou chuť!

bugatsa alias bougatsa

limoncello

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

horchata

Mohlo by vás zajímat

Golf

Djerba Golf Club: Vyhlášené golfové hřiště na tuniském ostrově Djerba

Hrajete golf, nebo se ho toužíte naučit? A zároveň uvažujete o dovolené u moře? V tom případě pro vás máme skvělý tip. Pobyt na tuniském ostrově Djerba lze spojit s lekcemi či hrou na vyhlášeném 27jamkovém hřišti Djerba Golf Club. To se nalézá jen několik minut jízdy od většiny hotelů, které jsou součástí nabídky CK […]

Číst více

Kos: 5 nejkrásnějších pláží

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Kos

Ostrov Kos, rodiště Hippokrata, je proslulý svými nádhernými plážemi a romantickými zátokami obklopenými svěží zelení. Právě to sem každoročně láká tisíce cestovatelů z celého světa. Objevte pláže ostrova Kos i vy! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 48. díl

48. díl – Kapverdy

V novém dílu Blue Style Expertů na cestách vás moderátorka Rebecca Diatilová zavede na prosluněné Kapverdy, kde na vás čekají dlouhé písečné pláže s tyrkysovou vodou a 365 slunečných dní v roce. Kapverdy jsou rájem pro milovníky vodních sportů, zejména kitesurfingu. Lucie Pašková, šéfdelegátka CK Blue Style na ostrově Sal, prozradí, čím tento ostrov okouzluje […]

Číst více