Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

Chutě světaItálie

Italská gastronomie patří k nejlepším na světě, o tom není pochyb. Většinu pokrmů (např. pizzu) zná každý z nás, dokonce i ti, kteří v Itálii dosud nebyli. Jsou však jídla nebo výrobky, které už kdekdo opakovaně ochutnal, ale jen přibližně každý druhý si pamatuje, jak se „to“ vlastně jmenuje. Tak schválně – co přesně se vám vybaví, když se řekne mortadella (česky mortadela)? Jedná se o měkký salám z vepřového masa, tuku a černého pepře, některé verze obsahují také pistácie, myrtu nebo olivy. Chráněným zeměpisným označením EU se pyšní Mortadella Bologna (boloňská mortadela), která je nejznámější.

Vepřové maso je najemno namleté a musí obsahovat alespoň 15 % kostek vepřového tuku (ideálně z prasečího krku, tzv. lardelli). Tradičně se salám ochucuje solí, zrnky černého pepře a různými přírodními ingrediencemi. Až v létě vyrazíte na dovolenou do Itálie, určitě mortadellu ochutnejte.

Mortadella Bologna neboli boloňská mortadela

Která teorie je ta pravá?

O původu názvu mortadella se vedou spory. Jedna teorie odvozuje název od latinského slova mortarium (hmoždíř), označujícího nádobu tradičně používanou při tlučení masa k výrobě klobásy. K tomuto názoru došel Giancarlo Susini (1927–2000), profesor starověké historie na boloňské univerzitě. Odkazoval na dvě pohřební stély uchovávané v archeologickém muzeu v Bologni. Předpokládá se, že patří ke stejnému monumentu. První znázorňuje stádo selat a druhá hmoždíř s paličkou.

S jinou teorií vyrukoval v 17. století Ovidio Montalbani. Podle něj se takto jmenovala římská klobása ochucená bobulemi myrty. Římané ji nazývali farcimen myrtatum nebo farcimen murtatum (myrtová klobása). Myrta byla ve skutečnosti oblíbeným kořením do té doby, než se pepř stal dostupným pro evropské trhy.

Mortadella Bologna

V Laziu nahrazují vepřové maso koňským

Mortadella každopádně pochází z Bologni, hlavního města italského regionu Emilia-Romagna. Gastronomická publicistka Anna Del Conte našla zmínku o této klobáse v úředním dokumentu zpracovatelů masa v Bologni, pocházejícím z roku 1376.

Mortadella Bologna není jediná, která je definována zkratkou PGI (u nás se používá CHZO), tedy chráněným zeměpisným označením EU. Mortadella di Prato, vyráběná v Toskánsku, je ochucená tlučeným česnekem a dobarvená likérem alchermes.

A pak jsou verze, které se zcela „vymkly kontrole“. Například Mortadella di cavallo není z vepřového, ale koňského masa. Vyrábí se v obci Albano Laziale v regionu Lazio.

pizza s mortadelou

V Latinské Americe je mortadella proslulá

Mortadella je velmi oblíbená ve Španělsku a Portugalsku, kde se hojně konzumuje její verze s pepřem a olivami, zejména v sendvičích. Ve východním Španělsku je standardní mortadella často označována jako mortadela italiana, aby se odlišila od místní varianty s názvem catalana.

Značně populární je italská uzenina i v Argentině, Bolívii, Peru, Brazílii, Ekvádoru, Chile, Kolumbii, Uruguayi a Venezuele, a to díky italským přistěhovalcům, kteří se v těchto zemích usadili na počátku 20. století. Stejně jako u nás se tam používá název mortadela (s jedním l) a její receptura je hodně podobná tradiční italské, dávají do ní však více pepře. V Peru je známá jako jamonada. V brazilském městě São Paulo prodávají na městském trhu vyhlášený sendvič mortadella.

sendvič se salámem mortadella

chorta neboli horta

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

Cagliari: Hlavní město ostrova Sardinie láká nejen na kostely

Cagliari

Mohlo by vás zajímat

Faliraki

Fotoreportáž: Letovisko Faliraki na řeckém ostrově Rhodos

Řecký ostrov Rhodos si už stihla oblíbit spousta českých turistů. A není divu – je tam nádherně od května až do půlky listopadu! Přitom je vzdálen pouhé tři hodiny letu. Navíc je součástí Evropy, tudíž nepotřebujete cestovní pas ani vízum, stačí platný občanský průkaz. Nejživější letovisko se jmenuje Faliraki a nachází se na severovýchodě, jen […]

Číst více

Experti na cestách: 55. díl

55. díl – First minute, Plavba po Nilu, Marsa Matrouh

Dovolená může mít pro každého jinou podobu. Tento speciál Blue Style Expertů na cestách vás zavede do egyptské Marsa Matrouh, které se přezdívá egyptský Karibik, nebo na plavbu po egyptském Nilu na luxusní lodi. Sales director CK Blue Style Nicole Okonkwo Gattuso a guide care supervisor CK Blue Style Eva Sekalová vám poskytnou cenné rady, […]

Číst více

Experti na cestách

98. díl – Luxusní dovolená

Luxusní dovolená nemusí být jen pro vyvolené. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek v novém dílu pořadu Experti na cestách ukazuje, že prémiový zážitek a služby si dnes může dopřát téměř každý. Přibližuje, jak vypadá moderní luxusní dovolená, od výběru špičkových hotelů, přes prvotřídní služby. V Turecku zavítáme až do Istanbulu k ikonické Modré […]

Číst více