Avgolemono: Řecká sváteční polévka, jež obsahuje vejce a citron

ŘeckoReceptyChutě světa

České polévky jsou sice fajn, ale proč občas neochutnat nějakou „cizokrajnou“? Například v Řecku mají nádherné pláže, přírodu i památky, avšak v neposlední řadě tam výtečně vaří. Jestliže zamíříte na jihovýchod Evropy, například na ostrov Korfu, Samos či Zakynthos, rozhodně se nezdráhejte objednat si tam tradiční pokrm avgolemono. Jak napovídá název, mezi ingrediencemi rozhodně nesmí chybět vejce (avgo) a citron (lemono).

Základem je kuřecí vývar

Tato polévka (někdy dokonce omáčka) se připravuje zejména o svátcích, při troše štěstí na ni narazíte i v ostatních dnech. Základem je kuřecí vývar, který se vaří s rýží a kousky masa, posléze se do něj přidají dvě stěžejní přísady – vejce a citron.

Obdobu jídla avgolemono najdeme i v jídelníčcích jiných zemí, avšak většinou pod odlišným názvem. V Egyptě či Maroku mu říkají tarbiya nebo beida bi-lemoune, v Turecku terbiye. V kuchyni sefardských Židů – žijících zejména v Izraeli, Francii a v Jižní a Severní Americe – si vysloužilo označení agristada nebo salsa blanco, v Itálii zase bagna brusca, brodettato nebo brodo brusco. Neznámým pojmem není tato dobrota ani v balkánských zemích.

řecká polévka avgolemono

Recept na avgolemono pro 4 osoby

Nemusíte čekat na to, až se dostanete do Řecka, zkuste si avgolemono uvařit doma. Pro přípravu patrně nejjednodušší verze této speciality budete potřebovat litr drůbežího vývaru, 50 gramů dlouhozrnné rýže, 3 vejce a 2 citrony. Máte-li rádi maso, nachystejte si i dva kuřecí řízky, které nakrájíte na malé kostky.

Postup:

1/ Drůbeží vývar přiveďte k varu.

2/ Vsypejte rýži (případně i kousky kuřecího masa) a vařte na mírném plamenu 15 až 20 minut. Mezitím v míse prošlehejte vejce se šťávou z jednoho citronu.

3/ Vývar s rýží odstavte a jednu naběračku pozvolna vlijte za stálého šlehání do vaječné pěny. Pak naopak za stálého šlehání postupně vlijte vejce do horkého vývaru, až vznikne hladký krém.

4/ Už nevařte a ihned avgolemono podávejte s dílky druhého citronu. Ten lze rovněž nakrájet na kolečka.

Přejeme vám dobrou chuť!

polévka avgolemono

Gialos Beach na ostrově Lefkada

Gialos Beach: Pláž na ostrově Lefkada skýtá pohodu a hodně místa

Nejbělostnější pláže ukrývá Kos, Mallorca, Kalábrie i Sardinie

mezi nejbělostnější pláže světa patří Marmari na řeckém ostrově Kos

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Kypru

Dovolená na Kypru: Objevte tisíciletou vinařskou tradici!

Sluneční paprsky se mihotají na hladině a od moře se nese jemný osvěžující vánek. Plážový písek hřeje do chodidel a starosti jakoby přestaly existovat. Co může takovému okamžiku chybět k dokonalosti? No přece sklenka skvělého kyperského vína! S ní bude vaše dovolená na Kypru už zcela bez chybičky.  Share Tweet Email

Číst více

Parghelia

Parghelia: Kalábrijská vesnička u města Tropea láká na pohodu

Italská Kalábrie je skvělým tipem na pohodovou letní dovolenou v Evropě. V tomto regionu nenarazíte na továrny a rušné magistrály, ale především na nádhernou přírodu, krásné pláže, čisté Tyrhénské moře, architektonicky zajímavá městečka a lákavé tradiční suvenýry. Jedním z letovisek, kde lze díky českým cestovním kancelářím pobývat, je Parghelia. Tato malebná vesnička se nachází pouhé […]

Číst více

Espargos

Espargos: Hlavní město ostrova Sal leží na úpatí Monte Curral

Čeká vás dovolená na Kapverdách, konkrétně na ostrově Sal? V tom případě se můžete těšit na prostorné písčité pláže, komfortní hotely, skvělou gastronomii, usměvavý personál, zipline, vodní sporty, hudební kluby, solné doly či jeskyni připomínající lidské oko. Chcete během pobytu alespoň okrajově poznat, jak žijí místní obyvatelé? Vydejte se sólově nebo v rámci celodenního fakultativního […]

Číst více