České polévky jsou sice fajn, ale proč občas neochutnat nějakou „cizokrajnou“? Například v Řecku mají nádherné pláže, přírodu i památky, avšak v neposlední řadě tam výtečně vaří. Jestliže zamíříte na jihovýchod Evropy, například na ostrov Korfu, Samos či Zakynthos, rozhodně se nezdráhejte objednat si tam tradiční pokrm avgolemono. Jak napovídá název, mezi ingrediencemi rozhodně nesmí chybět vejce (avgo) a citron (lemono).
Základem je kuřecí vývar
Tato polévka (někdy dokonce omáčka) se připravuje zejména o svátcích, při troše štěstí na ni narazíte i v ostatních dnech. Základem je kuřecí vývar, který se vaří s rýží a kousky masa, posléze se do něj přidají dvě stěžejní přísady – vejce a citron.
Obdobu jídla avgolemono najdeme i v jídelníčcích jiných zemí, avšak většinou pod odlišným názvem. V Egyptě či Maroku mu říkají tarbiya nebo beida bi-lemoune, v Turecku terbiye. V kuchyni sefardských Židů – žijících zejména v Izraeli, Francii a v Jižní a Severní Americe – si vysloužilo označení agristada nebo salsa blanco, v Itálii zase bagna brusca, brodettato nebo brodo brusco. Neznámým pojmem není tato dobrota ani v balkánských zemích.

Recept na avgolemono pro 4 osoby
Nemusíte čekat na to, až se dostanete do Řecka, zkuste si avgolemono uvařit doma. Pro přípravu patrně nejjednodušší verze této speciality budete potřebovat litr drůbežího vývaru, 50 gramů dlouhozrnné rýže, 3 vejce a 2 citrony. Máte-li rádi maso, nachystejte si i dva kuřecí řízky, které nakrájíte na malé kostky.
Postup:
1/ Drůbeží vývar přiveďte k varu.
2/ Vsypejte rýži (případně i kousky kuřecího masa) a vařte na mírném plamenu 15 až 20 minut. Mezitím v míse prošlehejte vejce se šťávou z jednoho citronu.
3/ Vývar s rýží odstavte a jednu naběračku pozvolna vlijte za stálého šlehání do vaječné pěny. Pak naopak za stálého šlehání postupně vlijte vejce do horkého vývaru, až vznikne hladký krém.
4/ Už nevařte a ihned avgolemono podávejte s dílky druhého citronu. Ten lze rovněž nakrájet na kolečka.
Přejeme vám dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Sa Coma: Letovisko na ostrově Mallorca nabízí vodní park i safari
Dlouhá písčitá pláž, moderní hotely, vodní zábavní park, Safari Zoo a hypermarket – to vše a mnohem víc je součástí přímořského letoviska Sa Coma. Rozprostírá se na východě španělského ostrova Mallorca, kde lze prožít parádní letní dovolenou. Výhodou zmíněného turistického střediska je rovněž jeho poloha – na jihu sousedí s klidným letoviskem S’illot, na severu […]
Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy
Vyznáte se dobře v mexické kuchyni? Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, pojďte společně s námi poznat jednu z místních specialit. Jedná se o talíř plný malých tortill naplněných směsí. Recept není přesně daný, tudíž se dá říct, že vás pokrm zvaný tacos jen tak neomrzí. V každé restauraci totiž chutná více či méně jinak! Share Tweet Email
Pobiti Kamani: Kamenný les v Bulharsku vznikl před 50 miliony let
Chystáte se na dovolenou do Bulharska, konkrétně do Varny? Pokud chcete poznat víc než jen hotel, přilehlou pláž a letovisko, můžete podniknout příjemný výlet. Máte rádi přírodní unikáty, klid, pohodu a čerstvý vzduch? Jednou z variant je Kamenný les (Pobiti Kamani). Jedná se o téměř vyprahlé území, rozkládající se zhruba 20 minut jízdy směrem na […]

