Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.
Chorta je v Řecku k dostání téměř všude. Někde se podává jako předkrm, jinde jako hlavní jídlo. Její příprava je velmi jednoduchá, přesto se jedná o značně populární a navíc tradiční pokrm.
Pampeliškové listy povzbudí organismus
Není nad to pochutnat si na salátu v pravé řecké taverně s výhledem na moře, piniový háj nebo třeba na typickou místní architekturu. Udělat si ho můžete i doma, i když to samozřejmě nebude úplně ono. Řecký salát chorta se připravuje ze špenátových, pampeliškových nebo jiných zelených listů (např. mangoldu), případně i řas. Ty se nejprve spaří a následně zakapou citrónem a decentně přelijí olivovým olejem.
A když už byla řeč o zdraví, pojďme se podívat na to, co tělu prospěšného ukrývají hlavní ingredience salátu chorta. Špenátové listy obsahují železo (ne však tolik, kolik se traduje), dále karotenoidy včetně betakarotenu, lutein, antioxidant zeaxanthin, velké množství vitaminu K, vitaminy C, D, E a vitaminy skupiny B, sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek a mangan. Cholin a inositol jsou důležité pro prevenci aterosklerózy, zatímco fytohormony pozitivně působí na rozvoj svalstva.
Listy pampelišky v sobě mají velké množství vitaminu C, dále vitaminy A, B (B6, thiamin, riboflavin) a D, karotenoidy, mangan, železo, křemík, vápník či draslík. A také látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky. Zeaxanthin pomáhá chránit oční sítnici před UV zářením, cryptoxanthin působí proti bujení rakovinných buněk v ústech nebo v plicích. Pampeliška představuje mírné tonikum povzbuzující organismus a jedná se také o antirevmatikum.
Jednoduchý recept na salát chorta
Listy je nutné nejdříve důkladně opláchnout – nesmějí obsahovat žádné nečistoty, písek atd.
Následně je vložíme do hrnce s vroucí vodou a trochou soli.
Na mírném ohni a za občasného míchání je povaříme 20 až 25 minut.
Poté listy scedíme a vložíme do mísy.
Zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a můžeme salát chorta (horta) podávat.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Parghelia: Kalábrijská vesnička u města Tropea láká na pohodu
Italská Kalábrie je skvělým tipem na pohodovou letní dovolenou v Evropě. V tomto regionu nenarazíte na továrny a rušné magistrály, ale především na nádhernou přírodu, krásné pláže, čisté Tyrhénské moře, architektonicky zajímavá městečka a lákavé tradiční suvenýry. Jedním z letovisek, kde lze díky českým cestovním kancelářím pobývat, je Parghelia. Tato malebná vesnička se nachází pouhé […]

Cagliari: Hlavní město ostrova Sardinie láká nejen na kostely
Už víte, kde se bude odehrávat vaše letní dovolená? Jednou z nevšedních destinací je italský ostrov Sardinie. Bez ohledu na to, ve kterém letovisku budete pobývat, můžete vyrazit na výlet do hlavního města Cagliari. Tam lze posedět v restauraci nebo kavárně, nakoupit cokoliv od koření přes oblečení, obuv a kosmetiku až po šperky. Ve svém […]

Houmt Souk: Hlavní město ostrova Djerba svádí k nákupům i posezení
Budete-li trávit dovolenou na tuniském ostrově Djerba, nemusíte ji celou prožít pouze v hotelovém areálu. Stačí se domluvit s delegátem a vyrazit na některý z výletů, jež má CK Blue Style v nabídce. Lze navštívit Djerba Explore Park s největší krokodýlí farmou ve Středomoří, podívat se na pevninu nebo třeba zajet do hlavního a zároveň […]