Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.
Chorta je v Řecku k dostání téměř všude. Někde se podává jako předkrm, jinde jako hlavní jídlo. Její příprava je velmi jednoduchá, přesto se jedná o značně populární a navíc tradiční pokrm.
Pampeliškové listy povzbudí organismus
Není nad to pochutnat si na salátu v pravé řecké taverně s výhledem na moře, piniový háj nebo třeba na typickou místní architekturu. Udělat si ho můžete i doma, i když to samozřejmě nebude úplně ono. Řecký salát chorta se připravuje ze špenátových, pampeliškových nebo jiných zelených listů (např. mangoldu), případně i řas. Ty se nejprve spaří a následně zakapou citrónem a decentně přelijí olivovým olejem.
A když už byla řeč o zdraví, pojďme se podívat na to, co tělu prospěšného ukrývají hlavní ingredience salátu chorta. Špenátové listy obsahují železo (ne však tolik, kolik se traduje), dále karotenoidy včetně betakarotenu, lutein, antioxidant zeaxanthin, velké množství vitaminu K, vitaminy C, D, E a vitaminy skupiny B, sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek a mangan. Cholin a inositol jsou důležité pro prevenci aterosklerózy, zatímco fytohormony pozitivně působí na rozvoj svalstva.
Listy pampelišky v sobě mají velké množství vitaminu C, dále vitaminy A, B (B6, thiamin, riboflavin) a D, karotenoidy, mangan, železo, křemík, vápník či draslík. A také látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky. Zeaxanthin pomáhá chránit oční sítnici před UV zářením, cryptoxanthin působí proti bujení rakovinných buněk v ústech nebo v plicích. Pampeliška představuje mírné tonikum povzbuzující organismus a jedná se také o antirevmatikum.

Jednoduchý recept na salát chorta
Listy je nutné nejdříve důkladně opláchnout – nesmějí obsahovat žádné nečistoty, písek atd.
Následně je vložíme do hrnce s vroucí vodou a trochou soli.
Na mírném ohni a za občasného míchání je povaříme 20 až 25 minut.
Poté listy scedíme a vložíme do mísy.
Zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a můžeme salát chorta (horta) podávat.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Győr: Maďarské město, které okouzlí zejména historickými památkami
Vyhlášené lázně a starobylé centrum jsou největšími chloubami města Győr, které leží na severozápadě Maďarska. Tedy asi 120 km západně od Budapešti. Přezdívku „město řek“ má díky skutečnosti, že se rozprostírá kolem soutoku řek Mošonský Dunaj a Rába. Aby toho nebylo málo, kousek odsud tečou řeky Rábca a Marcal. Share Tweet Email
Dovolená na Kypru: 4 důvody proč objevit Afroditin ostrov
Láká vás vyhřátý plážový písek, průzračné moře, úchvatná příroda, starobylé památky a skvělé jídlo? Dovolená na Kypru je pro vás tedy jako dělaná! Share Tweet Email
Ostrov Al Noor v emirátu Sharjah ukrývá motýlí dům i trampolínu
V emirátu Sharjah panují nejpřísnější zákony, co se území Spojených arabských emirátů (SAE) týče. Ozdobou náměstí Cultural Square je 14 metrů vysoký podstavec se zdejším symbolem – sochou nazvanou Svatý Korán. Kromě toho v Sharjahu najdete písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, komfortní hotely, zpívající fontánu, muzeum islámské civilizace, velkou tržnici, pevnost Al Hisn, fotogenickou pouštní […]

