Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.
Chorta je v Řecku k dostání téměř všude. Někde se podává jako předkrm, jinde jako hlavní jídlo. Její příprava je velmi jednoduchá, přesto se jedná o značně populární a navíc tradiční pokrm.
Pampeliškové listy povzbudí organismus
Není nad to pochutnat si na salátu v pravé řecké taverně s výhledem na moře, piniový háj nebo třeba na typickou místní architekturu. Udělat si ho můžete i doma, i když to samozřejmě nebude úplně ono. Řecký salát chorta se připravuje ze špenátových, pampeliškových nebo jiných zelených listů (např. mangoldu), případně i řas. Ty se nejprve spaří a následně zakapou citrónem a decentně přelijí olivovým olejem.
A když už byla řeč o zdraví, pojďme se podívat na to, co tělu prospěšného ukrývají hlavní ingredience salátu chorta. Špenátové listy obsahují železo (ne však tolik, kolik se traduje), dále karotenoidy včetně betakarotenu, lutein, antioxidant zeaxanthin, velké množství vitaminu K, vitaminy C, D, E a vitaminy skupiny B, sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek a mangan. Cholin a inositol jsou důležité pro prevenci aterosklerózy, zatímco fytohormony pozitivně působí na rozvoj svalstva.
Listy pampelišky v sobě mají velké množství vitaminu C, dále vitaminy A, B (B6, thiamin, riboflavin) a D, karotenoidy, mangan, železo, křemík, vápník či draslík. A také látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky. Zeaxanthin pomáhá chránit oční sítnici před UV zářením, cryptoxanthin působí proti bujení rakovinných buněk v ústech nebo v plicích. Pampeliška představuje mírné tonikum povzbuzující organismus a jedná se také o antirevmatikum.

Jednoduchý recept na salát chorta
Listy je nutné nejdříve důkladně opláchnout – nesmějí obsahovat žádné nečistoty, písek atd.
Následně je vložíme do hrnce s vroucí vodou a trochou soli.
Na mírném ohni a za občasného míchání je povaříme 20 až 25 minut.
Poté listy scedíme a vložíme do mísy.
Zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a můžeme salát chorta (horta) podávat.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Za historií na Rhodos – hrad Kritinia
Ostrov Rhodos je plný kouzelných míst a tak se tu během dovolené se určitě nudit nebudete, ať už jste milovníci pláží, památek nebo řecké kuchyně. Jedním ze zmíněných pěkných míst je hrad Kritinia, jehož poměrně zachovalé trosky se nacházejí na kopci na severozápadním pobřeží ostrova Rhodos mezi vesnicemi Kritinia a Kamiros Skala. Z místa je […]
Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek
Není žádným tajemstvím, že veškeré zájezdy, které nabízí CK Blue Style, jsou letecké. Vysvětlení je nasnadě. Proč se například na Slunečné pobřeží v Bulharsku trmácet celý den autobusem a přitom riskovat, že někde uvíznete v zácpě, když tam můžete být za pouhé dvě hodiny? Další věc je, že do většiny destinací se jinak než letadlem […]
51. díl – Kapverdy
Tentokrát vám Blue Style Experti na cestách přináší pokračování speciálu o kapverdském ostrově Sal. Vendula Pizingerová, prezidentka nadačního fondu Kapka naděje, která se do Kapverd zamilovala, se rozhodla prozkoumat ostrov křížem krážem. Navštívila solné jezero a pochvalovala si vynikající služby hotelů. Zdejší pláže patří k nejkrásnějším na světě, což dělá z Kapverd ideální destinaci pro […]

