Chutě světa - Recepty - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

   •   7. června 2021

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Číst více

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

   •   12. února 2021

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela prostý!

Číst více

Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

   •   20. listopadu 2020

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Číst více

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

ReceptyBulharskoChutě světa

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

   •   10. září 2020

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – po její konzumaci rozhodně nepřiberete!

Číst více

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

ŘeckoReceptyBulharskoChutě světaTurecko

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

   •   7. května 2015

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu!

Číst více