Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!
Už nemusíte čekat na karneval
Nemáte momentálně cestu do Itálie? Nevadí, do léta vám je tam nikdo nesní, jedná se o jeden z typických národních dezertů, seženete ho v každé dobré cukrárně. A nejen tam. Italské trubičky vznikly na Sicílii, konkrétně v městech Palermo a Messina, proto se jim často říká cannoli siciliani. Původně se připravovaly během karnevalové sezóny, zřejmě jako symbol plodnosti. Jedna legenda však praví, že cannoli byly poprvé vyrobeny v harému ve městě Caltanissetta.
Některé cannoli jsou velké jako pěst
Cannoli se skládají z pevné těstové trubičky se sladkou krémovou náplní, která obvykle obsahuje sýr ricotta (příležitostně i mascarpone) a je častokrát ochucena vanilkou nebo malým množstvím skořice. Kraje se mohou posypat drcenými pistáciemi, čokoládou, koktejlovými třešněmi či nakládanou kůrou citrusů. Velikostí se mohou výrazně lišit – od „cannulicchi“, které nejsou větší než prst, až po cannoli velké jako pěst; ty jsou typické pro oblast nacházející se jižně od Palerma – Piana degli Albanesi.
Recept pro 6 osob
Pokud si na to troufáte, můžete se pokusit o domácí výrobu „českých“ cannoli. Na těsto spotřebujeme půl kilogramu hladké mouky, 40 gramů rozpuštěného vepřového sádla, 25 gramů cukru krupice, 2 deci červeného vína a olej na smažení. Náplň obnáší 500 gramů ricotty, 150 gramů moučkového cukru, 50 gramů nasekané polosladké tmavé čokolády, 50 gramů nasekaných pistácií a 2 lžíce pomerančového kompotu.
Postup:
V míse mícháme mouku s vepřovým sádlem, vínem a cukrem, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vyválíme dvoumilimetrový plát a pomocí vykrajovacího kolečka (cca 8 cm) vykrojíme 12 disků.
Ty obtočíme kolem nerezového válce tak, aby se konce spojily a mohly se dobře přitisknout k sobě. Poté je smažíme v rozpáleném oleji na 180 °C do křupava. Následně je necháme oschnout na savém papíře.
Ricottu vyšleháme s cukrem do hladkého krému, přidáme čokoládu, lžíci pomerančového kompotu a 25 gramů pistácií. Každou trubičku naplníme ricottovým krémem.
Nakonec namočíme jeden z konců cannoli do pistácií a druhý do pomerančového kompotu. Cannoli položíme na talíř a posypeme je moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Maroko: 7 důvodů, proč navštívit Marrákeš
Marrákeš, kterému se díky zbarvení mnohých zdejších budov přezdívá „Červené město“, je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Maroku. Proč? Toto bývalé sultánské město okouzlí každého návštěvníka svou nenucenou kombinací starého a nového. Vydejte se do bludiště úzkých uliček a nasajte jejich pohádkovou atmosféru, ve které jsme našli zalíbení nejen my, ale i slavný Winston […]

Čevapčiči: U nás téměř zapomenutá balkánská pochoutka
Kdysi jsme tento pokrm (jen psaný s b, nikoliv s p) nacházeli na jídelním lístku většiny restaurací takřka denně, pak se, bohužel, vytratil, stejně jako mnoho dalších „socialistických“. Základem názvu je perské slovo kebab (ten je u nás naopak čím dá populárnější) s tím rozdílem, že čevapčiči se připravuje z mletého masa, obvykle hovězího, jehněčího, skopového […]

Albena: Proč turisté milují třetí největší bulharské letovisko?
Bulharsko bylo kdysi jedinou přímořskou zemí, kam Češi směli cestovat. Po roce 1989 však zájem o něj prudce klesl, přednost dostaly jiné, do té doby nedostupné destinace. Aktuálně je Bulharsko opět velmi populární. Mimo jiné i proto, že je vzdálené pouhé dvě hodiny letu a že se zásadně zlepšily turistické služby. Ceny v obchodech a restauracích […]