Jestlipak víte, co se skrývá za názvem mamaliga? Je to rumunský národní pokrm, po kterém se někteří mohou doslova utlouct, zatímco jiným se při pohledu na něj dělá poněkud nevolno.
Mamaliga je kukuřičná kaše podobná italské polentě a balkánskému kačamaku. Původně se jednalo o jídlo chudých rolníků, často nahrazující chleba. V současnosti si ji paradoxně můžeme v Rumunsku objednat dokonce i ve vyhlášených restauracích. Nejlépe však chutná domácí – podávaná s brynzou a kysanou smetanou.
Příprava pokrmu mamaliga je snadná
Další možností je rozmačkat kaši do mísy s horkým mlékem. Receptů obsahujících mamaligu jsou však spousty, pokrm se konzumuje jako příloha i jako hlavní jídlo. Kukuřičná mouka se většinou vaří ve vodě se solí v litinovém hrnci. Kaše může mít různou konzistenci – od měkké připomínající bramborovou kaši až po velmi tvrdou, která se dokonce může krájet na plátky obdobně jako chléb. Kousky hotové mamaligy lze ještě péct nebo smažit na oleji či na sádle.
Mohlo by vás zajímat
Město Zakynthos zaujme přístavní promenádou i dvěma náměstími
Budete trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Zakynthos? V tom případě pro vás máme tip na půldenní výlet spojený s nákupy, posezením v kavárně nebo taverně a obdivováním přístavu i několika památek. To vše vám nabídne – na východním pobřeží ležící – hlavní město Zakynthos, jež se dříve pyšnilo přezdívkou „Benátky jihu“. Share Tweet Email
Splňuje váš cestovní doklad podmínky vstupu do vaší zvolené destinace?
Chystáte se na dovolenou? Potom si nezapomeňte včas zkontrolovat platnost svého pasu, zejména pokud letíte do některé z mimoevropských destinací. Ušetříte si tak nejen spoustu starostí, ale i peněz! Share Tweet Email
Pavlopetri aneb rozřešení záhady tajemné Atlantidy
Určitě jste někdy zaslechli legendu o bájné Atlantidě, kontinentu s vysoce vyvinutou civilizací, kterou lidé marně hledají již od roku 360 př. n. l., kdy ji ve svých spisech zmínil anticky filozof Platon. V poslední době se však začalo diskutovat o tom, jestli se celou dobu nejedná o zaplavené řecké město Pavlopetri. Pojďme si přiblížit […]


