Památky Ras Al Khaimah: Navštivte Národní muzeum, nejstarší mešitu, starobylou pevnost či zříceninu hradu

Ras Al KhaimahDestinaceSpojené arabské emiráty

Emirát Ras Al Khaimah bývá považován za nejkrásnější a nejrozmanitější z celé federace. Za to vděčí své překrásné přírodě, která zahrnuje vše od pouště přes úrodné nížiny po vysoké hory, úchvatným plážím s čistým mořem i poutavou historii. Objevte společně s námi ty nejpozoruhodnější památky Ras Al Khaimah!

Pojďte s námi objevit několik míst, která určitě stojí za návštěvu během vaší dovolené v Ras Al Khaimah. Milovníci muzeí, pevností a historie budou nadšeni!

Národní muzeum Ras Al Khaimah

Národní muzeum Ras Al Khaimah se nachází v západní části hlavního města emirátu v historické pevnosti, která bývala až do počátku 60. let 20. století sídlem vládnoucí královské rodiny. Následně budovu využívala emirátská policie a bylo zde i vězení. Už jen díky tomu je toto místo zajímavým zážitkem.

Nyní se zde nalézá nespočet historických a etnografických artefaktů a zajímavých dokumentů mapujících dějiny celé oblasti. Zajímavostí je, že Ras Al Khaimah je jedním z mála míst, která byla nepřetržitě osídlena po celou dobu své existence, což z něj činí jednu z nejdéle osídlených lokalit na světě vůbec.

V několika patrech můžete obdivovat expozice nejstarších nálezů z regionu. Obzvláště zajímavá je pak etnografická část výstavy, která představuje tradiční život zdejších obyvatel včetně důležitých odvětví, kterými bylo pěstování datlí, rybaření a lov perel. V prvním patře muzea zas můžete věnovat svou pozornost rukopisům a smlouvám, které si místní vládci vyměnili s britskou vládou v období britské koloniální říše. Nechybí ani výstava zbraní, jež patřily královské rodině. 

Zkrátka a jednoduše se jedná o zajímavý a poučný zážitek, proto neváhejte Národní muzeum Ras Al Khaimah během své dovolené navštívit a objevte sbírky obsahují nálezy od doby prvních osadníků až po pozdní islámské období. 

Mešita šejka Muhammad Bin Salem Al Qasimi

V blízkosti Národního muzea Ras Al Khaimah leží další významná památka emirátu Ras Al Khaimah. Jedná se o mešitu šejka Muhammad Bin Salem Al Qasimi. Dnešní vzhled budovy již však není zcela původní. Od jejího postavení totiž proběhlo několik rekonstrukcí a rozšíření.

Podle historických záznamů stála na stejném místě jiná mešita pravděpodobně už v 16. století. Vykopávky odhalily i nálezy mešity z 18. století, která byla zničena během britské okupace na přelomu let 1819 a 1820. Na zbylých základech byla později postavena nová mešita.  

Pevnost Dhayah 

Pevnost Dhayah stojí ve stejnojmenné zátoce na vrcholku, který se impozantně tyčí mezi zahradami s datlovými palmami a byl díky přirozeným ochranným výhodám osídlen už od nepaměti. 

Poměrně dobře zachovalá stavba pochází z 19. století, byla vybudována na troskách hned několika předcházejících pevností a hrála významnou roli v historii emirátu Ras Al Khaimah. Jedná se například o poslední místo vzdoru ve válce proti Velké Británii roku 1819.  

Další zajímavostí je, že se jedná o nejvýše položenou pevnost v celých Spojených arabských emirátech. Samozřejmostí je tudíž dokonalý výhled do širokého okolí, který je zdejším návštěvníkům rozhodně odměnou po poměrně náročném stoupání.

Samotná pevnost se skládá z hradeb, dvou věží a malého prostranství mezi nimi. Výhodou je, že se nalézá pouhých 15 kilometrů od hlavního města. Navíc je zapsaná na předběžném Seznamu světového dědictví UNESCO. 

Shamal Julphar

Zřícenina hradu Shamal Julphar je tak trochu záhadou, nikdo totiž přesně neví, jak staré tyto ruiny jsou. Je tedy dost možné, že při návštěvě tohoto místa nahlédnete jeho prostřednictvím až do dob předislámských.

Zbytky hradu se nachází na vrcholku asi 200 metrů vysokého kopce, který se tyčí nad vesnicí Shamal, a jejich původ bývá v místních legendách spojován s Královnou ze Sáby. Není tedy divu, že místo je jedním z nejdůležitějších archeologických nalezišť emirátu Ras Al Khaimah.

Tak co, už se těšíte, až během své dovolené objevíte pozoruhodnou historii a památky emirátu Ras Al Khaimah? Pokud se do Ras Al Khaimah chystáte a hledáte inspiraci pro výlet, přečtěte si o vesnici duchů Jazira Al Hamra!

Filmová místa

Tunisko, Maroko, Řecko… Kde se natáčely slavné filmy a seriály?

Noc v ománské poušti je úžasný zážitek, doporučuje Lenka Pátek

Omán nabízí nekonečné písčité pláže

Mohlo by vás zajímat

Plavba po Nilu

Egypt je rájem pro každého, kdo si chce užít rozmanitou dovolenou se vším všudy a v případě tohoto poznávacího zájezdu to platí dvojnásobně. Skoro se nechce věřit, že během jednoho týdne můžete zažít tolik nádherných okamžiků, spatřit tolik zajímavých míst a mezitím si dopřát i čas pro dokonalý odpočinek. V tomto článku pro vás máme […]

Číst více

pláž Myrtos na ostrově Kefalonie

Myrtos: Nádherná pláž, která je ozdobou řeckého ostrova Kefalonie

Budete-li trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie, rozhodně si nenechte ujít návštěvu nejfotografovanější místní pláže! Jmenuje se Myrtos, je obklopená bělostnými vápencovými útesy porostlými vegetací a omývá ji nádherně zbarvené Jónské moře. Povrch pláže, rozprostírající se v oblasti Pylaros na severozápadním pobřeží, tvoří malé bílé oblázky, které z dálky vypadají jako písek. Během dne […]

Číst více

Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Dovolená v Řecku: Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Už jste byli na Krétě? Že ne? Potom je ale ten nejvyšší čas se na největší z řeckých ostrovů aspoň na týden vypravit a důkladně ho prozkoumat. Jen málokde v Evropě totiž naleznete tolik rozmanitých forem krásy jako právě zde.  Share Tweet Email

Číst více