Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.
Patří do ní i olivový olej
Co se týče ryb, lze použít takřka jakýkoliv snadno dostupný druh. Může to být kapr, treska, makrela, pstruh, losos, okoun a tak dále. Zelenina je většinou zastoupena bramborami, rajčaty, cibulí, celerem, mrkví, pórkem či cuketou.
Přidává se rovněž koření, olivový olej, občas také mouka a vajíčka. Receptů je celá řada, jak už to u mnoha pokrmů bývá zvykem. A mimochodem – psarosoupa se nezřídka konzumuje v rámci štedrovečerní večeře. Stejně tak jako u nás klasická rybí polévka.
Láká vás psarosoupa už nyní?
Chystáte se na dovolenou do Řecka – třeba na ostrov Kréta, Korfu, Rhodos, Kos, Samos, Kefalonie, Santorini, Lefkada či Zakynthos – až příští rok? A přitom byste tuto polévku rádi ochutnali již nyní? Psarosoupa není příliš složitá, zkuste si ji uvařit doma.
Recept pro celou rodinu
K přípravě „české verze“ polévky psarosoupa budete potřebovat 1 a ½ litru vody, 2 deci bílého vína, ½ celeru, 1 cibuli, citrónovou kůru, 3 stroužky česneku, fenykl, 500 gramů kapra, 3 deci mléka, 60 gramů hladké mouky, petrželku, 1 pórek, 1 deci rajčatové šťávy, 500 gramů rybího filé, pepř a sůl.

Postup:
1/ Očištěného kapra a rybí filé dáme vařit do půldruhého litru vody.
2/ Osolíme, přidáme očištěnou a drobně pokrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, nakrájený fenykl a nastrouhanou citrónovou kůru.
3/ Vařenou rybu vyjmeme z vývaru, vychladlou vykostíme a pokrájíme na větší kousky.
4/ Mouku rozmícháme v mléce. Přidáme rajčatovou šťávu a za stálého míchání vlijeme do rybího vývaru.
5/ Dobře provaříme, přidáme víno a vařené ryby, dochutíme solí, pepřem a petrželkou.
6/ Podáváme ideálně s bílým chlebem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Madeira – tipy na výlety na Ostrově věčného jara (2. část)
Madeira je překrásným přírodním klenotem Portugalska. Stvořená je především pro milovníky přírody a pěší turistiky, ale na své si tu přijdou i milovníci památek a pláží. Share Tweet Email
Půldenní výlety zpestří vaši dovolenou, radí Lenka Pátek
Nedokážu si představit, že bych letěla na dovolenou s dětmi a celý týden, nebo dokonce dva, s nimi strávila pouze v hotelu a na přilehlé pláži. To samé platí v případě, když se někam vypravím s partnerem. V řadě destinací, zejména těch evropských, si obvykle pronajmu auto a procestuji vzdálené okolí, kam se jen stěží […]
Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky
Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu. Share Tweet Email

