Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.
Patří do ní i olivový olej
Co se týče ryb, lze použít takřka jakýkoliv snadno dostupný druh. Může to být kapr, treska, makrela, pstruh, losos, okoun a tak dále. Zelenina je většinou zastoupena bramborami, rajčaty, cibulí, celerem, mrkví, pórkem či cuketou.
Přidává se rovněž koření, olivový olej, občas také mouka a vajíčka. Receptů je celá řada, jak už to u mnoha pokrmů bývá zvykem. A mimochodem – psarosoupa se nezřídka konzumuje v rámci štedrovečerní večeře. Stejně tak jako u nás klasická rybí polévka.
Láká vás psarosoupa už nyní?
Chystáte se na dovolenou do Řecka – třeba na ostrov Kréta, Korfu, Rhodos, Kos, Samos, Kefalonie, Santorini, Lefkada či Zakynthos – až příští rok? A přitom byste tuto polévku rádi ochutnali již nyní? Psarosoupa není příliš složitá, zkuste si ji uvařit doma.
Recept pro celou rodinu
K přípravě „české verze“ polévky psarosoupa budete potřebovat 1 a ½ litru vody, 2 deci bílého vína, ½ celeru, 1 cibuli, citrónovou kůru, 3 stroužky česneku, fenykl, 500 gramů kapra, 3 deci mléka, 60 gramů hladké mouky, petrželku, 1 pórek, 1 deci rajčatové šťávy, 500 gramů rybího filé, pepř a sůl.
Postup:
1/ Očištěného kapra a rybí filé dáme vařit do půldruhého litru vody.
2/ Osolíme, přidáme očištěnou a drobně pokrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, nakrájený fenykl a nastrouhanou citrónovou kůru.
3/ Vařenou rybu vyjmeme z vývaru, vychladlou vykostíme a pokrájíme na větší kousky.
4/ Mouku rozmícháme v mléce. Přidáme rajčatovou šťávu a za stálého míchání vlijeme do rybího vývaru.
5/ Dobře provaříme, přidáme víno a vařené ryby, dochutíme solí, pepřem a petrželkou.
6/ Podáváme ideálně s bílým chlebem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Rok dřevěného Hada aneb Čínský horoskop na rok 2025
Zajímá vás astrologie? Podle té čínské je novorozenec ovlivněn znamením, ascendentem, elementem a nábojem (pólem), které v daný moment vládnou. Znamení se střídají v lednu či únoru podle toho, kdy začíná nový čínský rok. Pokaždé se to děje za novoluní. Ve středu 29. ledna 2025 startuje Rok dřevěného Hada, který potrvá až do pondělí 16. […]

Veleka Beach: Pozoruhodná bulharská pláž s tajemnou skálou
Budete trávit letní dovolenou v bulharském letovisku Sozopol, Primorsko, Kiten či Lozenec? V tom případě pro vás máme tip na zajímavý výlet. Jedná se o nevšední pláž, kterou na mapách a v průvodcích najdete pod názvem Veleka Beach. Rozprostírá se přibližně kilometr severně od malého letoviska Sinemorec (Sinemorets), kam se lze pohodlně dostat místní autobusovou […]

10 důvodů, proč milujete Řecko
Co podle Vás dělá z Řecka jednu z nejoblíbenější letních destinací? Jsou to romantické pláže a křišťálově čisté moře? Vynikající jídlo doplněné o sklenku kvalitního řeckého vína? Jsou to antické památky nebo vřelá pohostinnost místních obyvatel? Není pouze jedna správná odpověď, Řecko je zkrátka „všecko“. Share Tweet Email