Severní Kypr: Poznejte s námi tureckou část ostrova

Severní KyprKyprDestinace

Kypr je třetí největší ostrov ve Středozemním moři, dělí se na dvě části. Tu větší – jižní – zabírá Kyperská republika, která je součástí Evropské unie. Žijí v ní převážně kyperští Řekové, označovaní též jako řečtí Kypřané. Severní třetina ostrova nese název Severní Kypr (oficiálně Severokyperská turecká republika), ovládá ji Turecko a bydlí v ní především kyperští Turci, respektive turečtí Kypřané. Klienti CK Blue Style mohou – počínaje sezónou Léto 2022 – strávit dovolenou na jihu i na severu. Proč se vydat směr Severní Kypr? To pochopíte díky následující fotoreportáži z května 2022.

Během několika dní jsem stihl navštívit celou řadu zajímavých míst, která vám teď stručně přiblížím. Severní Kypr nabízí nádherné písčité pláže, náramně čisté moře, skvostnou přírodu, poutavé památky, komfortní rezorty, výtečnou gastronomii, nejrůznější sportovní vyžití i nevšední suvenýry. Do značné míry si tu budete připadat jako v Turecku, které si toto území navzdory celému světu nárokuje.

Hotel Noah’s Ark se zavděčí všem

Ať už se rozhodnete pro Kyperskou republiku, nebo naopak pro Severní Kypr, přiletíte na letiště v Larnace. To je součástí jižní části ostrova. Bude vás tam čekat delegát a následně budete převezeni do hotelu. Jestliže si vyberete Severní Kypr, může se vaším zázemím stát například pětihvězdičkový Noah’s Ark Deluxe Hotel & Spa v letovisku Bafra. Tento rozlehlý rezort klientům nabízí koncept Ultra All Inclusive, diskotéku a několik barů, wellness, kasino, kadeřnictví a podobně.

pětihvězdičkový Noah’s Ark Deluxe Hotel & Spa v letovisku Bafra v destinaci Severní Kypr

Zdejší aquapark má dvě části – jedna je pro malé děti, druhá především pro ty odrostlejší a pro teenagery. Je situován v dostatečné vzdálenosti od hlavního bazénu, tudíž o něj klienti, které absolutně nezajímá, nemusejí takzvaně zakopávat.

aquapark

Noah’s Ark Deluxe Hotel & Spa se pyšní dlouhou a širokou písčitou pláží s pozvolným vstupem do Středozemního moře. To je na ostrově Kypr o poznání čistší než v řadě jiných destinací, potvrdily to oficiální průzkumy. Lehátka a slunečníky jsou na pláži k dispozici zdarma, stejně tak vám půjčí i plážovou osušku.

pláž u Noah’s Ark Deluxe Hotel & Spa

Zahrada v rezortu Noah’s Ark Deluxe Hotel & Spa zaujme i několika romantickými zákoutími. Každý si tady zkrátka najde to, co je mu blízké.

zahrada v Noah’s Ark Deluxe Hotel & Spa v letovisku Bafra

I tento pohled se vám naskytne, když budete procházet areálem. Stačí se občas podívat nahoru.

zahrada

Navíc tu výtečně vaří. A pokud milujete sladké, budete doslova v sedmém nebi. Nabídka dezertů je neskutečně pestrá.

dezerty v hotelové restauraci

Noah’s Ark Deluxe Hotel & Spa není místem, kde byste se nudili. Kdo má zájem, může vyzkoušet animační programy pro děti či dospělé. Pro někoho je lákadlem fitness, volejbal, zumba, tenis, ping-pong, vodní pólo, pilates či lukostřelba. Tu jsem krátce vyzkoušel i já – z předepsané dálky samozřejmě. Terč jsem trefil až na třetí pokus!

cestovatel Richie v rezortu Noah’s Ark Deluxe Hotel & Spa, v jehož nabídce nechybí ani pilates, zumba, vodní pólo, tenis či lukostřelba

Kantara vás ohromí při západu slunce

Když se vypravíte na výlet do okolí, můžete – zdálky či zblízka – obdivovat například přírodní rezervaci Mersinlik (neboli Flamoudi).

přírodní rezervace Mersinlik neboli Flamoudi

V její blízkosti se tyčí hrad Kantara, respektive jeho ruiny. Pravděpodobně pochází z byzantského období, jeho éra definitivně skončila v roce 1560, kdy byl rozebrán. Aktuálně se jedná o oblíbené výletní místo, z vrcholu kopce dohlédnete až na pobřeží.

hrad Kantara

Nejvíce okouzlující je hrad Kantara k večeru. Takhle vypadá zdejší západ slunce.

západ slunce nad hradem Kantara

Velkým lákadlem destinace Severní Kypr je poloostrov Karpas, jehož součástí je národní park. Pobíhají v něm divocí oslíci, kteří ocení, když je nakrmíte mrkví nebo třeba okurkou. Nebojí se přijít až k autu a naznačit vám, že mají chuť na něco dobrého. Mnozí se nebrání ani společné fotce, jako třeba tento krasavec.

cestovatel Richie a divoký oslík na poloostrově Karpas

Pakliže dojedete až k pravoslavnému klášteru Apostolos Andreas, můžete si prohlédnout jeho interiér. Poblíž vchodu stojí několik stánků s poměrně atraktivními a především cenově výhodnými suvenýry. O kousek dál prodávají čerstvé džusy za jedno euro a také krmení pro divoké oslíky.

stánek se suvenýry u kláštera Apostolos Andreas

Milujete kočky? I kdyby ne, první věc, která vám padne do oka po příjezdu ke klášteru Apostolos Andreas, je stolek se žrádlem určeným pro tato zvířata. Kočičí parta trpělivě čeká na to, až dobrotivý turista přijde, koupí plechovku za dvě eura a její obsah vyklopí na starou dřevěnou desku ležící na zemi.

žrádlo pro kočky na poloostrově Karpas

Severní Kypr vás dostane i díky Golden Beach

Oslíci jsou fajn, kočky taky, ale hlavním důvodem, proč se rozjet na poloostrov Karpas, je tato nádherná přírodní pláž. Jmenuje se Golden Beach (turecky Altınkum Plajı) a čeká vás tu panenská příroda, bezpečné a čisté moře a hlavně božský klid!

Golden Beach na poloostrově Karpas v destinaci Severní Kypr

Máte-li rádi dávnou historii a památky, navštivte Salamis. Jedná se o pozůstatky starověkého řeckého městského státu, leží na východním pobřeží, v ústí řeky Pedieos, přibližně 6 km severně od města Famagusta. Nejstarší archeologické nálezy pocházejí z 11. století před naším letopočtem. Můžete se těšit na procházku pohodovou přírodní lokalitou, ozvláštněnou ruinami hodně, ale opravdu hodně starých budov. Fotografové pořídí parádní umělecké záběry.

Salamis

Nejzachovalejší památkou v archeologické lokalitě Salamis je amfiteátr. Tady jsem si prostě musel udělat fotku! Lehce jsem při té příležitosti zavzpomínal na minulé tisíciletí, kdy jsem se věnoval sportovní gymnastice… A ještě něco – amfiteátr si můžete částečně prohlédnout i na úvodním snímku k tomuto článku.

cestovatel Richie ve starověkém městě Salamis

Chcete zabít dvě mouchy jednou ranou? Výlet do Salamisu spojte s prohlídkou města Famagusta (turecky Magusa). Jeho historické centrum je malé a poměrně poutavé. Dominantou je křesťanský gotický kostel sv. Mikuláše. Od roku 1571 se však jedná o mešitu Lala Mustafa Pasha! Tenkrát se o to postarali osmanští Turci. Nicméně – skvostnou architekturu této významné stavby nezbývá než obdivovat. Tedy až na dodatečně přistavěný minaret… Naproti je kavárna, v níž si pochutnáte na jedinečné turecké zmrzlině.

mešita Lala Mustafa Pasha a kavárna Mardo ve městě Famagusta

Zaujme vás Město duchů?

Také v centru města Famagusta narazíte na suvenýry. Co třeba podkova pro štěstí nebo barevný otvírák s nápisem Cyprus?

suvenýry ve městě Famagusta

Turistickou atrakcí Famagusty je čtvrť Varosha (Varoša), přezdívaná Město duchů. Kdysi velmi populární letovisko plné hotelů, kaváren a restaurací zůstalo ze dne na den zcela opuštěné a od té doby chátrá. Přihodilo se to v roce 1974 v rámci turecké anexe severní části Kypru. Lidé měli jen několik minut na to, aby tuto oblast opustili, mnozí tu ve zmatku zanechali svoje osobní věci… Turisté si Varošu mohou projít pouze po silnici, do rozpadajících se objektů vstoupit nesmějí. Dohlíží na to policie… Osobně jsem rád, že jsem toto místo viděl, ale přibližně po pěti minutách mě zcela přemohl pocit zmaru. Stačilo si představit, jak úžasné by to tam teď bylo, kdyby se to tehdy nestalo…

Varosha neboli Varoša nese přezdívku Město duchů

Během toulek po Severním Kypru byste neměli vynechat město Kyrenia (Girne), rozkládající se na severním pobřeží v podhůří Kyrenejských hor. Okouzlí vás zejména středověká hradní pevnost, vystavěná v 7. století na obranu města před nájezdy Arabů. Obklopuje ji prastarý přístav, v němž spatříte moderní i starší lodě.

Kyrenia neboli Girne

Kyrenia neboli Girne nadchne všechny, kteří mají rádi posezení v kavárně, nákupy v kamenných obchůdcích nebo supermarketech či procházky po promenádě. Současně na vás dýchá minulost i současnost, nejspíš si to tu zamilujete dřív, než byste čekali. K nejoblíbenějším podnikům na nábřeží patří bar a restaurant Carob.

restaurace Carob ve městě Kyrenia neboli Girne

Během procházky po Kyrenii seženete tradiční turecké sladkosti vyrobené na ostrově Kypr. Kvalita je vynikající, tudíž neváhejte.

turecké sladkosti na ostrově Kypr

Bellapais už mniši opustili

Nedaleko Girne stojí dobře dochované ruiny středověkého opatství Bellapais. Původně zde bydleli augustiniáni, které později vystřídali premonstráti.

cestovatel Richie před opatstvím Bellapais

Opatství je poklopeno několika restauracemi a kavárnami, odkud si lze Bellapais prohlížet. Rozhodně neprohloupíte, když si koupíte vstupenku a projdete si celý areál. Objevíte v něm značně působivé vyhlídky.

výhled z opatství Bellapais

Máte rádi víno? A jste v tomto ohledu vskutku nároční? Na letišti v Larnace mají slušný výběr, ale zdaleka ne všechny druhy jsou skvěle hodnocené. K těm nejlepším patří tato značka. Budete-li mít před odletem čas a chuť, stavte se v duty free shopu pro vynikající tekutý suvenýr!

víno na letišti Larnaka

Pozoruhodných míst je v Severním Kypru mnohem víc – například vesnička Dipkarpaz, hlavní město Severní Lefkósie neboli Severní Nikósie a řada dalších. Tuto fotoreportáž berte jako malou ochutnávku. Severní Kypr určitě stojí za „samostatnou“ dovolenou, jižní část Kypru si můžete v klidu užít příště. Mějte se fajn a já teď letím pro vás nafotit další destinaci z katalogu CK Blue Style!

Foto – Richard Sacher (22x), Pavel Raus (2x) a Jakub Kutra (2x)

Experti na cestách

Experti na cestách: 15. díl

Mallorca: Tohle můžete zažít na největším španělském ostrově!

cestovatel Richie pluje kolem ostrova Mallorca

Mohlo by vás zajímat

dugong

Poblíž letoviska Marsa Alam žije dugong. Je nebezpečný?

Do egyptského letoviska Marsa Alam se nejezdí jen opalovat, jedním z lákadel – nejen pro potápěče – je spatřit pod vodou zvláštního tvora jménem dugong. Lidově se mu říká také mořské prase nebo mořská kráva. Share Tweet Email

Číst více

město Essaouira

Essaouira: Věhlasné marocké město, kde vás přivítají hejna racků

Budete trávit dovolenou v marockém letovisku Agadir? V tom případě pro vás máme tip na zajímavý výlet. Vaším cílem bude věhlasné město Essaouira (arabsky As-Sawíra, portugalsky Mogador), ležící na pobřeží Atlantského oceánu. Konkrétně – 175 km severně od Agadiru a 190 km západně od Marrákeše. Jedná se o lokalitu s pestrou historií a pozoruhodnými památkami. […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 30. díl

Experti na cestách se budou v novém dílu věnovat hned dvěma důležitým tématům. Jak a kdy správně reklamovat zpožděný či zrušený let nebo samotnou dovolenou vám sdělí Martin Slaný, vedoucí oddělení péče o zákazníky CK Blue Style. Co si rozhodně nevozit z dovolené a s jakými kuriózními případy se setkala, vám poví mluvčí Celního úřadu […]

Číst více