Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.
Co se masa týče – občas v ní plavou i kousky kuřecího, vepřového nebo hovězího masa. Rovněž se může stát, že se thajská polévka Tom Yum neboli Tom Yam (Goong znamená krevety) v restauraci jmenuje trochu jinak. Tom Yam Nam Sai je vyloženě vývar, Tom Yam Kathi obsahuje kokosové mléko, do polévky Tom Yam Pla se přidává ryba, do Tom Yam Kai pro změnu kuře a do Tom Yam Kha Mu vepřové maso. Ale to všechno poznáte, až budete cestovat po Thajsku. Mimochodem – už jste ochutnali originální thajské nudle Phad Thai?
Thajská polévka pro 4 osoby (zjednodušený recept)
Baví vás vařit a chcete si připravit „českou verzi“ Tom Yum Goong? Thajská polévka přizpůsobená našim možnostem vyžaduje 7 dcl slabého rybího nebo zeleninového vývaru, 6 chlazených předvařených krevet, 4 dcl kokosového mléka, půl hrnku bambusových výhonků, 1 limetku, svazek čerstvého koriandru, 1 menší bílou cibuli, 4 kolečka kořene zázvoru, 2 stroužky česneku, 50 ml sójové omáčky, 1 dcl vody, 50 g hub shitake, 4 chilli papričky, 2 rajčata, 200 g rýžových nudlí, 1 lžíci oleje, sůl a pepř.
Příprava:
1/ Několik hodin před vařením naložíme houby shitake do sójové omáčky, zředěné vodou.
2/ V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek. Následně zalijeme horkým vývarem a necháme přijít k varu.
3/ Do vroucí polévky přidáme zázvor a chilli papričky, které jsme promnuli v prstech, abychom rozvinuli jejich chuť. Poté také bambusové výhonky a houby shitake, jež vyndáme z nálevu. Vše necháme 5 minut povařit.
4/ Přidáme na plátky nakrájená rajčata, šťávu z poloviny limety a zalijeme kokosovým mlékem. Opět necháme několik minut povařit.
5/ Nakonec vložíme krevety, dochutíme nasekaným koriandrem, solí, pepřem a případně chilli omáčkou.
6/ Thajská polévka Tom Yum Goong se podává s rýžovými nudlemi, uvařenými dle návodu, a srpkem limetky. Nezapomeňte na talířek, na který lze odkládat schránky krevet a také zázvor.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Maledivách: Vítejte v exotickém ráji!
Často od svých přátel a okolí slýchám: „Co bych dělal/a na Maledivách? Tam by mě to nebavilo, malý ostrůvek, projdeš ho za pár minut a pak nevíš co by!“ Na to mám však rychlou odpověď: „Na Maledivách se zkrátka nejde nudit!“ Skutečně, mohu vám slíbit, že dovolená na Maledivách vás bude bavit. Share Tweet Email

53. díl – Dovolená s dětmi
Blue Style Experti na cestách se zaměřili na praktické rady pro rodiny, které plánují dovolenou s dětmi. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek a moderátorka TV Nova Kristina Kloubková, obě maminky s bohatými zkušenostmi, sdílí své tipy. Co je dobré mít s sebou, jak se na dovolenou s dětmi připravit a na co si […]

Objevte kouzlo sólo cestování!
Objevili jste kouzlo sólo cestování nebo se na to teprve chystáte? Nebojte se vypravit i do exotických destinací a zažít jedinečná dobrodružství. Přinášíme vám tipy na krásná místa, kde můžete poznávat sami sebe i místní zajímavou kulturu. Share Tweet Email